De această dată din partea Tribunalului Bihor, care l-a condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, după ce i-a anulat suspendarea pedepselor în două dosare mai vechi: unul de trafic de droguri, soluționat în 2014, și celălalt în care a fost condamnat definitiv, în 2018, pentru implicare într-un grup specializat în fals de carduri.
[eadvert]
Noua pedeapsă a fost aplicată într-un proces pornit de la o sesizare făcută la finalul lui 2018 de judecătorul delegat din cadrul Biroului executări penale a Tribunalului Bihor. Acesta a arătat că ”Bujie”, așa cum era cunoscut Varadi în lumea interlopă, nu a respectat condițiile impuse pentru suspendarea executării celor două pedepse. Motivul: în 2016, bărbatul fusese prins în Cambodgia cu cinci kilograme de cocaină și închis pe viață.
Acuzațiile din dosarele de trafic de droguri și carduri clonate
În dosarul de trafic de droguri, Adrian Varadi, despre care anchetatorii arătau că era consumator ocazional de cannabis, era acuzat că în 2009 a cumpărat în două rânduri peste un kilogram și jumătate de cannabis din Spania. A vândut întreaga cantitate unor clienți locali, obținând aproape 40.000 de lei.
Prins după o anchetă în care au fost folosiți un investigator sub acoperire și un colaborator, Varadi și-a recunoscut faptele și a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pe o perioadă de încercare de șase ani. În acest timp era obligat să anunțe orice schimbare a locuinței ori locului de muncă și să se prezinte periodic la Serviciul de Probațiune.
În privința afacerii cu carduri clonate, Adrian Varadi a fost acuzat că, alături de alte două persoane, ar fi constituit un grup care a strâns 19 membri și care se ocupa de punerea în circulație în România, Germania și Olanda a unor instrumente electronice de plată falsificate. Inițiatorii grupării fuseseră închiși în 2009, pentru același tip de infracțiuni, la penitenciarul Leoben, din Austria. Acolo au hotărât ca după eliberare să-și continue afacerile ilegale.
Potrivit acuzațiilor formulate împotriva lui „Bujie”, acesta se ocupa de ”recrutarea și coordonarea altor persoane în cadrul grupului infracțional organizat”, dar era folosit și ca „săgeată” – fiind printre cei care se deplasa în Europa și folosea cardurile contrafăcute la cumpărături. A fost achitat pentru acuzația de constituire a unui grup organizat, dar pentru punere în circulație de instrumente de plată falsificate a fost condamnat, printr-o sentință rămasă definitivă în 2018, la un an și jumătate de închisoare, cu suspendarea executării pe un termen de încercare de patru ani.
Condamnat pentru trafic de droguri în Cambodgia
Deși timp de un an și jumătate s-a prezentat regulat la întâlnirile cu consilierul de probațiune, așa cum a fost obligat prin sentința dată în dosarul de trafic de droguri, Adrian Varadi a dispărut brusc în iulie 2016. Autoritățile judiciare locale au aflat din presă care a fost motivul: pe 14 august același an, ”Bujie” a fost arestat de poliţia cambodgiană pe Aeroportul Internaţional Phom Penh, având asupra sa cinci kilograme de cocaină pe care urma să le predea unui nigerian.
În 2017 a fost condamnat la detențiune pe viață și închis în penitenciarul Prey Sor din Cambodgia. Orădeanul a explicat că nu este traficant și a transportat drogurile din Brazilia în Asia doar pentru că avea nevoie de bani, fiindu-i promiși de către un necunoscut aproape 25.000 de euro.
Confirmarea oficială a reținerii și condamnării lui Adrian Călin Varadi venit abia în noiembrie 2018, printr-o adresă a Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională Bucureşti. La scurt timp, judecătorul delegat din cadrul Biroului executări penale a sesizat Tribunalul Bihor, arătând că ”se află în imposibilitatea de a continua activitatea de supraveghere dispusă prin sentinţa penală nr. (…)/2014 a Tribunalului Bihor, respectiv se află în imposibilitatea punerii în executare a sentinţei penale nr. (…)/2016 a Tribunalului Bihor”.
În 2020, instanța bihoreană a anulat suspendarea executării pedepselor și l-a condamnat pe Varadi la patru ani de detenție. Curtea de Apel Oradea a dispus rejudecarea cazului, iar luni, 19 iunie 2023, Tribunalul Bihor a dat o hotărâre similară cu cea de acum trei ani. Singura diferență este că pedeapsa aplicată lui „Bujie” este de trei ani și jumătate de închisoare. Cu executare.
Sentința poate fi contestată în trei zile de la comunicare.
Trimite articolul
XUn exemplu perfect pt modul de lucru al judecatorilor din Romania, un caz de genul se intinde ani de zile… chiar isi merita salariile de 5000 euro pe luna si pensiile speciale 🙁
In Cambodgia pentru trafic de droguri caondamnare pe viață în Români 3 ani cu suspendare. Cei care distrug voata copiilor și le condamna la dependenta de droguri după ce sunt prinși în România stau bine mersi acasă fără să fie pedepsiți, in ce țară trăim noi totuși ?
Sa mai iasă când loi scoate eu…
ce spun specialii nostrii care fac scandal pt pensii si salarii speciale ? la noi unui traficant de droguri i se da cu suspendare ca sa faca rau mai departe