Reprezentanţii a 60 de organizaţii ale Uniunii Democratice ale Slovacilor şi Cehilor din România l-au mandatat pe deputatul Adrian Merka pentru încă un mandat la conducerea organizaţiei. Evenimentul a avut loc sâmbătă, la Băile Felix , în prezenţa ambasadorului Republicii Cehe la Bucureşti, Jiří Šitler, a consulului onorific al Slovaciei, Miroslav Jabloncsik. La eveniment au participat, ca invitaţi, liderul PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi, deputatul Ioan Sorin Roman din partea PSD. În ultimii patru ani, UDSCR a luptat pentru ca organizaţia să beneficieze de alocări financiare corespunzătoare, astfel încât să poată îndeplini mandatul pentru protejarea şi promovarea comunităţii slovace şi cehe, a tradiţiilor şi obiceiurilor proprii.
Sprijin pentru minoritate
În următorii patru ani, UDSCR îşi propune să fie activă atât în plan cultural, educaţional, religios, cât şi în planul administraţiei publice şi al infrastructurii proprii. De la sprijin pentru cultura slovacă şi cehă, motivarea tinerilor de a se implica în activităţile culturale, susţinerea scriitorilor consacraţi şi motivarea celor tineri să creze valori culturale şi literatură scrisă în limba slovacă şi cehă, protejarea , repararea sau ridicare unor monumente şi construcţii istorice în localităţile cehe şi slovace, motivarea familiilor de etnie slovacă şi cehă pentru a îndruma copiii să urmeze şcoala în limba maternă, obţinerea de fonduri pentru reabilitarea instituţiilor de cult şi până la realizarea de contacte, interne şi intenaţionale, din perspectivă politică, agricolă şi economic şi implicarea în viaţa socială a satului slovac şi ceh , toate aceste obiective figurează pe agenda lui Adrian Miroslav Merka.
“Din punctual meu de vedere, UDSCR trebuie să îşi îndeplinescă mandatul ce este pus în slujba comunităţilor pe care le reprezintă.Pentru organizaţia noastră este la fel de important să se constitue într-un sprijin pentru întreaga minoritate slovacă şi cehă din România, cât şi pentru fiecare membru al său.De asemenea, este vital ca Uniunea să reprezinte o poartă deschisă către alte etnii şi comunităţi, cât şi pentru majoritatea românească, astfel încât să se producă un schimb real de idei şi iniţiative, totodată să asigure transferul de valori atât cultural, cât şi de altă natură specific comunităţii noatre, care s-au dovedit a fi importante către exterior”, consideră preşedintele ales al UDSCR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!