Chef Adi Hădean este de părere că protestul HORECA de miercuri, 19 august, când terasele și-au sistat activitatea timp de o oră, este apă de ploaie. Asta în condițiile în care barurile și restaurantele sunt închise de șase luni. El îndeamnă HORECA la grevă reală, acuzând Guvenul că nu înțelege problemele cu care se confruntă această industrie.
Chef Adrian Hădean nu-i iartă nici pe colegii din domeniu care nu sunt în stare să-și mențină unitățile curate.
„Nevastă-mea avea (din nou) dreptate, white man can’t Jerusalema. Omu’ alb a reușit să transforme dansul ăsta mișto într-un fel de dansu’ la pinguin pe muzică africană.
Ne place ideea unei industrii curate (mă refer la ospitalitate), dar nu suntem în stare să ținem curat un frigider. Deși cele mai multe dintre cârciumi sunt închise de o jumătate de an, numărul celor amendate pentru jeg e înfiorător de mare. La fel și numărul celor care-și fac reclamă scoțând în evidență faptul că se spală pe mâini”, scrie Adrian Hădean pe pagina sa de Facebook.
Protestul HORECA – Jerusalema pe alb
„O parte din industria HORECA a protestat ieri pen’ că domnu’ Orban nu vrea să deschidă interioarele restaurantelor către oaspeți. Adică o parte din partea care are terasă, și care a văzut frunza galbenă pe jos. Nu înțeleg, dacă tot avem sute de mii de oameni la prăvălie, de ce ne-am mulțumit 6 luni să dăm comunicate de presă și protestăm abia acum? Cu tot respectul pentru colegi, protestul de ieri rămâne un soi de Jerusalema pe alb, dacă nu-l transformăm într-o grevă reală, care să usture la bani pe toată lumea, că-i cuțitul pe os. Ne ține?”, se întreabă Adi Hădean
[eadvert]
El subliniază faptul că pentru Guvern, HORECA sunt bune dacă pot găti pe cheltuială proprie pentru instituțiile statului care altfel fac blat bine-mersi cu diverse firme de catering. „Când vine vorba de ajutor din sens invers, «industria ospitalității are oricum o contribuție minoră la PIB». Acum, are dreptate și dl. Orban, mă gândesc că dacă industria asta era încurajată sincer (prin programe fiscale adresate clar forței de muncă, de exemplu) și presată real (prin controale corecte și dese) să bată în casă tot ce vinde, contribuția ar fi fost mai puțin minoră. Partea nasoală e că nu cred că am înțeles ceva din pauza asta, nici noi, nici ei”, este de părere chef-ul.
Înapoi la „jnițel” și „gordon bleu”
Nici presa nu scapă de criticile lui Hădean, acesta declarând că pentru presă, HORECA sunt bune când pot să ofere bartere sau gratuități la săli de conferințe, pauze de cafea și semi-chermeze.
„Acum, când protestează într-un gest firesc, patronatele din industrie au devenit oamenii ăia răi care asupresc și manipulează angajatul, clasa avidă de profit și lipsită de scrupule. Fără îndoială, unii dintre noi sunt așa. Fără îndoială, unii fentează cât pot, dar mulți, tot mai mulți, se zvârcolesc să plătească salarii decente, să dezvolte cultura producătorului local, să fie la zi cu dările, să creeze experiențe pentru oaspeți, cu margini de profit de 10-12%. Tot ăștia din urmă sunt și cei mai harnici când vine vorba de inițiative sociale, de întrajutorare și spirit comunitar. Noi, cei din clasa asta, suferim cel mai tare, și dacă ne abandonați acum, practic ați tras apa peste tot progresul obținut și pentru România în ultimii 6-7 ani cu sacrificii enorme. Poate că până la urmă meritați să mâncați prost și scump și să fiți serviți din vârful buzelor. Sau poate nu, da’ dacă dispărem noi, cu greșelile noastre cu tot, cu stângăciile noastre cu tot, industria se întoarce în gaura din care am încercat să o scoatem. Înapoi la «jnițel», «gordon bleu» și unghii murdare”, se revoltă Adi Hădean.
Trimite articolul
XOare nu-i ajung banii primiti pentru mega emisiunea de tot cacatu’ de pe jiji24…..??? Daca si-ar deschide un pic ochii, si ar fii intradevar interesat de oameni/horeca, poate ar vedea si domnul mega/super schef ca romanii (marea majoritate) se bucura daca au bani de “jnițel, si gordon bleu”, si nu prea au bani si nici nu-si doresc hamburger cu foita de aur la 150 Ron.
-
Digi64 a secretiilor secrete,e normal sa impuna populimii idei care sa armonizeze cu planul lor!acest nimeni numit “chef”e parte din planul lor!el “cheful” e un mutulica la fel ca si supremul tartor de la Cotroceni,el danseaza pe muzica horror propagata in eter de mai marii dansului.
-
Un nume in concordanta cu situatia pe care ei (digi68)o sustin ar putea sa fie: Mutulica@Co TV
-
Mei,Adisor,pana mai ieri puteam sa strang o roaba de negreala si de sub unghiile tale,adu ti aminte cum lucrai prin strainataturi in constructii,apoi ai ajuns sa speli blidele strainilor unde ai invatat sa pui o frunza pe un piure,asa ai ajuns mare sef,si apropos,macar asa ti sau curatat unghiile de negreala !
-
Bine punctat.
Si inca ceva. Daca (zic daca pentru ca nu se intampla intr-o tara de cacat ca rromania) ,dau faliment restaurantele …nu cred ca e o mare problema. In cazul falimentului HoReCa singura mare pierdere o au nenorocitii de ospatari/barmani care au salarii de rahat si traiesc din bacsisuri.
Marea problema in schimb in momentul de fata este INVATAMANTUL SI SANATATEA. Punct.
-
Daca citesti comentariile de mai sus… asta e,
Suntem deja intorsi la “jnitel”…. 🙁
Treceţi la Sir Sandwich.
Mutaţi discuţiile cu Dulcineea la casino.
Pockerman pe mâncare.
Cine are quintãl, ia un sos.
Tot ce conteaza e burta. Nu invatamant, nu sanatate, nu economia in ansamblu. Pentru burta a fost omorat si Ceausescu. Libertatea dorita in ’89 a fost libertatea burtii. Daca lipsa Horeca infometeaza destule burti Guwernerul Meu pica. Atentie la bendeu!
Păi da Adriane, cum altfel ai putea să-ți vinzi ceafa de porc la grătar la preț de trufe ?