Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, pe 16 iunie, contestaţia primarului suspendat al municipiului Beiuş faţă de încheierea Curţii de Apel Oradea din 4 iunie de a-i menţine arestul la domiciliu. Soluţia ÎCCJ fiind definitivă, Adrian Domocoş a fost plasat deocamdată sub control judiciar pentru 60 de zile.
Alte contestaţii pe rol
În aceeaşi cauză, Adrian Domocoş şi co-inculpaţii Constantin Mircea Ovidiu Mihăilă şi Bunea George Laurenţiu au contestat la ÎCCJ măsuri şi excepţii dispuse de judecătorul de cameră preliminară al Curţii de Apel Oradea, termenul de soluţionare la Înalta Curte fiind stabilit pe 2 septembrie. Până atunci, procesul aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea rămâne în aşteptare.
Contestarea măsurilor şi excepţiilor de către Domocoş, Constantin (administrator în cadrul Episcopiei Greco-Catolice) şi Bunea (funcţionar în cadrul Primăriei Beiuş) survin deciziei din 29 mai a Curţii de Apel Oradea.
Astfel, prin încheierea din 29 mai, Curtea de Apel Oradea a constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul instrumentat de DNA Oradea iar ca urmare a dispus începerea judecăţii cauzei privind pe cei zece inculpaţi. Prin aceeaşi decizie, Curtea de Apel a respins ca neîntemeiate cererile formulate de patru dintre inculpaţi privind excluderea declaraţiilor pe care le-au dat în calitate de martor precum şi cererile lui Adrian Domocoş şi a reprezentanţilor Episcopiei privind excluderea denunţului formulat de către fostul protopop Mada Ioan şi a depoziţiilor ulterioare ale acestuia.
Reţinut în decembrie
Adrian Domocoş a fost reţinut de DNA Oradea pe 15 decembrie 2014, a doua zi procurorii anticorupţie solicitând şi obţinând arestarea preventivă a acestuia. Pe 23 decembrie Domocoş a fost trimis în arest la domiciliu, însă după prezentarea unor noi probe, procurorii DNA au reţinut arestarea sa preventivă pe 11 februarie 2015. Luna următoare Curtea de Apel Oradea a decis însă că Domocoş poate reveni în arest la domiciliu.
Aceasta după ce, pe 10 martie, DNA a anunţat trimiterea în judecată a lui Adrian Domocoş în două cauze: una privind favorizarea firmei Unicarm iar cealaltă privind închirierea unui spaţiu comercial deţinut în Beiuş de Biserica Greco-Catolică.
În paralel, Adrian Domocoş a fost condamnat, pe 7 mai, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, alături de alţi foşti primari şi viceprimari ai Beiuşului, în dosarul privind lucrările de apă-canal executate de Top Construct. În acest dosar Domocoş a primit 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare şi mai fost obligat să achite, în solidar cu actualul deputat Gheorghe Costin şi alţi şapte co-inculpaţi, suma de 144.978 lei către Ministerul Mediului. Sentinţa ÎCCJ nu a fost însă definitivă, fiind atacată cu apel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!