Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal reia seria de manifestări cultural-științifice desfășurate sub egida „Colocviile Muzeului Țării Crișurilor” cu un eveniment de marcă, în care protagonist va fi prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, manager al Bibliotecii Naționale a României.
[eadvert]
Evenimentul va avea loc miercuri, 16 martie 2022, în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române, nr. 1/A), cu începere de la ora 17.00, și va cuprinde două momente de înaltă ținută: conferința „Constanțe istorice și rupturi generaționale. Scrierea și rescrierea istoriei sub ochii noștri”, susținută de prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, urmată, la ora 18.00, de lansarea cărții „A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român. 1921-2021. Pentru o istorie dezinhibată a «viitorului luminos»”, al cărei editor este prof.univ.dr. Adrian Cioroianu.
Volumul, publicat la Editura Polirom în 2021, a fost realizat la împlinirea unui secol de la crearea Partidului Comunist Român și propune o amplă reconstituire a începuturilor fenomenului care a determinat într-o manieră covârșitoare traiectoria istorică a României în ultimul secol. Autorii textelor reunite în volum au reușit să valorifice un important material documentar reușind astfel să prezinte atât imaginea generală a mișcării comuniste, dar și o aplecare detaliată asupra modului în care extrema stângă și-a construit identitatea, mecanismele și concepțiile.
„Miza cărții este să prezinte pe baza arhivelor o parte din istoria și biografiile, cît mai reale, ale comuniștilor români ce activau în perioada interbelică sau în primii ani ai războiului. Mai precis, ne-au interesat procesele lor – adică întîlnirile lor (nedorite) cu sistemul de justiție românesc, în fața căruia cu toții erau pasibili de un păcat originar: a fi comunist în anii 1930 sau la începutul anilor 1940 însemna a fi un admirator al satrapului Stalin de la Kremlin. Spre stupefacția și neplăcerea justiției românești – ca și spre potențiala noastră uimire dezagreabilă astăzi -, astfel de admiratori au existat in România”, scrie în prezentarea cărţii Adrian Cioroianu.
Adrian Cioroianu – istoric, jurnalist, eseist și om politic român, este în prezent profesor universitar la Facultatea de Istorie din cadrul Universității București, manager al Bibliotecii Naționale a României și ambasador al României pe lângă UNESCO. A absolvit în 1993 Facultatea de Istorie a Universității din București, apoi Universitatea Laval din Canada, unde a obținut masteratul (1997) și doctoratul (2002). În 1998 a devenit redactor la revista Dilema, iar în perioada cuprinsă între anii 2000 și 2004 a fost implicat în producția de programe de televiziune pentru posturile TVR1, Realitatea TV și Pax TV. În calitate de om politic a fost ales în Senatul României și Parlamentul European, fiind numit în anul 2007 Ministru al Afacerilor Externe.
Moderatorul întâlnirii va fi prof. univ. dr. Gabriel Moisa, istoric și manager interimar al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal. Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor și Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău, aflat sub egida Academiei Române, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Biblioteca Națională a României, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, Primăria Municipiului Oradea și Universitatea din Oradea. Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!