Cel care acum a făcut posibil ca în aceste vremuri în care totul pare să se fi oprit orădenii din Clusterul de Cercetări Științifice, Inovare și Studii Europene să se întâlnească cu prietenii lor din: Franța, Italia, Serbia, Abu Dhabi.
Sunt un grup de oameni entuziaști, onești, de vârste și profesii diferite, asociați cu scopul de a ne pune priceperile și energiile împreună pentru a contribui la o lume mai bună prin îmbunătățirea calității vieții comunitare și a mediului în care conviețuim. Este vorba de membrii Asociației Clusterul de Cercetări Științifice, Inovare și Studii Europene din Oradea. Care are ca motto-ul : “Eu sunt tot ceea ce sunt datorită a ceea ce suntem noi toți”. Și pentru că au argumente „care ne determină să mergem mai departe și în această perioadă de încercări”, așa cum explică președintele Simona Dzitac, pe 11 aprilie 2020, Asociația Clusterul de Cercetări Științifice, Inovare și Studii Europene din Oradea a organizat Simpozionul „Paradigma Ubuntu: reper moral pentru Asociaţia CCSISEO”, ediţia a II-a on-line. A fost o ediție incendiară cu un program divers și cu participanți din diverse colțuri ale țării și din străinătate: Franța, Italia, Serbia, Abu Dhabi.
Din sumarul simpozionului a făcut parte salutul de bun venit pe platforma on-line și depănarea de amintiri de la Ubuntu 2019 – galerie foto și picturi realizate de artistul digital Marius Șucan; ontâlnire on-line cu programatorul Marius Șucan –prelegerea cu titlul:„De la Artă la Computer. Raţionamentul unei activităţi diversificate”. Au fost momente artistice cu Alexandrina Chelu, Oana Lianu, Carmen Vasile, formația Datini din Bihor și Asociația Folclor fără frontiere, cu membrii Asociației CCSISEO. Participanții au făcut Kangoo Juumps cu Ligia Burtă, a fost un moment Poesis cu Simona Dzițac, Elena Marica și Cristian Șandro, s-au pus întrebări au fost discuții, s-au făcut dedicații muzicale.
„Adresez mulţumiri cu plecăciune respectuoasă tuturor participanţilor on-line – invitaţi speciali, artişti, membri şi simpatizanţi ai Asociaţiei CCSISEO – pentru alegerea de a petrece împreună câteva ore dintr-o zi de weekend, de sărbătoare pentru unii, pentru a fi parte la un “simpozion altfel” l-aş numi, prin prisma momentelor, abordărilor, invitaţilor, prin prisma poveştilor de viaţă, a poveştilor de primăvară…”, spune profesorul Simona Dzitac. Dar nimic din toatte acestea nu ar fi fost posibile dacă nu era un om pe care cei care deschid pagina asociației îl văd mai puțin în poze, deși el este întotdeaună prezent. „Doar că nu îl prea vedeţi. El zâmbeşte, râde cu noi, ne face semne, ne ajută, e … Adi.Nicio activitate nu începe până când Adi nu a verificat aparatura, unghiurile de lumină, succesiunea de imagini, etc.
La sfârşitul evenimentelor, când toată lumea se împrăştie şi revine la preocupările cotidiene, Adi rămâne ore întregi, să proceseze imaginile, să monteze secvenţele.”, explică Simona Dzitac. Adrian Cheregi e omul care mișcă lucrurile. „Adi este un fost student al meu, absolvent de studii de licenţă şi masterat la Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial din cadrul Universităţii din Oradea, în prezent inginer proiectant la SC Climarol Prest SRL şi Specialist/Responsabil pagină web în cadrul
Departamentului de Marketing, Imagine, Comunicare şi Fundraising al asociaţiei noastre.L-am cunoscut pe Adi în urmă cu 5 ani în sala de curs, timid, cuminte, dar cu o privire curioasă, dornică de cunoaştere, de nou; mi-au plăcut reacţiile din privirea lui, răspunsurile la diverse problematici”, spune Simona Dzitac. Tănărul e vorbitor de limbă engleză, japoneză, maghiară, pasionat de programare, de tot ce ţine de lumea tehnologiei, de citit, jocuri, vizionare filme şi multe altele. Discuția cu Adrian Cheregi a convins-o pe profesoara Simona Dzitac că are în fața sa un tânăr aparte.
„L-am cooptat în centrul studenţesc pe care-l înfiinţasem de curând şi am dat startul extragerii din Adi a tot ceea ce este mai util, bun şi frumos, în încercarea de a-l scoate la lumină, de a-l face cunoscut. Iar, lanţul realizărilor a început: zeci de premii la simpozioane studenţeşti, lucrări ştiinţifice publicate, participare în cadrul diverselor proiecte, dar şi în comitetele de organizare ale diverselor evenimente, nota 10 la licență, nota 10 pentru elaborarea unei disertaţii la master, pe care am avut bucuria de a o coordona, care a avut ca finalitate realizarea unei machete de casă inteligentă, toate acestea aducându-i şi satisfacţii de genul: burse de performanţă pentru performanţele ştiinţifice, activităţile extracurriculare şi de voluntariat, Diplomă de excelenţă acordată de Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR) – Filiala Arad pentru performanţele deosebite obţinute în activitatea de cercetare ştiinţifică”, povestește profesorul Simona Dzitac.
Japoneza cu japanimatii
Am vrut să-l cunoaștem pe Adrian Cheregi și să aflăm cum reușeșe să fie omul care face ca acțiunile sale să fie memorbaile. „Limba japoneză am reușit să o cunosc mai mult dintr-o pasiune pentru Japonia, care s-a născut de când eram mic copil.Atunci, după o anumită oră pe canalele de desene animate se difuza un alt tip de «desene», la acea vreme nu aveam de unde să știu că de fapt sunt anime-uri (japanimatii). Am tot vizualizat cât timp s-au difuzat și limba s-a prins de mine, cu scrisul este cam greu fiindcă au trei tipuri de scrieri”, spune Adi Cheregi.
Iar despre premiul AGIR spune „l-am obținut cu ajutorul dnei Dzitac Simona, participând la diverse manifestații, simpozioane și evenimente, fie ca student cu lucrare, fie ca fotograf al Asociației CCSISEO. Nu aș fi reușit nimic din acestea dacă nu era doamna Dzitac Simona, îi sunt recunoscător din tot sufletul!”, spune Adrian Cheregi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!