Un cunoscut jucător de fotbal şi antrenor bihorean, Adi Anca, a dovedit că „există viaţă şi dincolo de fotbal”. Fostul atacant Adrian Anca a hotărât să-şi schimbe radical cariera și s-a apucat de viticultură. A început cu un lot experimental de vie pentru ca acum să aibă nu mai puţin de cinci hectare de vie. „Pe un hectar am plantat mai multe soiuri de viţă de vie pentru a vedea care se pretează la solul din Diosig. Cu ajutorul tatălui meu, care are o vastă experienţă în agricultură, am decis să înfiinţăm o mică podgorie pe patru hectare”, a spus Adrian Anca.
Înfiinţarea plantaţiei s-a făcut cu fonduri europene din cadrul măsurii de reconversie a viţei de vie.
Plantaţie
Pe cele patru hectare fostul atacant bihorean a plantat Fetescă Regală, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Traminer Roz şi Tămâioasă Românescă. Butaşii au fost cumpăraţi de la Blaj, dar şi din Italia. Plantarea s-a făcut mecanizat, astfel că în mai puţin de două zile panta unui deal din Diosig a fost transformată într-o mică podgorie care, peste trei ani va începe să rodească. „Este greu să-ţi schimbi profesia. Se spune că la fotbal şi la agricultură toţi se pricep, dar nu este aşa. Din fericire eu îl am pe tatăl meu care mă ajută. Mereu am crezut că o să o iau pe latura aceasta de antrenament, dar sacrificiile sunt prea mari. Am o familie şi vreu să fiu alături de ea. În plus cred că agricultura este o alternatăvă la criza actuală şi sunt convins că în timp îmi va aduce satisfacţii materiale mai mari decât fotbalul”, a punctat Adrian Anca.
Fostul fotbalist spune că ideea înfiinţării unei mici podgorii a luat-o din Franţa.
Linie de îmbuteliere
Vinul obţinut pe lotul experimental i-a adus fostului campion recunoaştere pe plan local de aceea nu vrea să se oprească aici. „ Am participat de multe ori cu vinul nostru la concursurile regionale, dar îmi doresc ca peste câţiva ani, când noua vie va fi pe rod, să putem participa la concursuri naţionale şi chiar internaţionale”, ne-a spus fostul antrenor. Proaspătul fermier şi-a propus ca peste câțiva ani, să le vândă vinuri de lux lanţurilor hoteliere.
De asemenea acesta are în plan înfiinţarea unei hale de îmbuteliere. „În prezent avem o line de îmbuteliere manulă, dar urmează să ridicăm o hală de vinificaţie cu dotări moderne unde vom produce vinuri tradiţionale de o calitate superioară”, a concluzionat Adi Anca.
Sprijin UE
Din păcate fermierii viticultori nu mai pot solicita fonduri pentru restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole. Prin Ordinul nr.35/20.02.2012 al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se anulează sesiunea de depunere a planurilor individuale de restructurare, respectiv reconversie a plantaţiilor viticole pentru campania 2012-2013 şi 2013-2014 (perioada de depunere 1 martie – 10 iunie). „S-a ajuns la această măsură pentru că întreaga sumă alocată programului pentru ţara noastră a fost epuizată. Astfel, programul a fost sespendat pentru două campanii. Pentru perioada 2014-2020 vor fi însă alocate alte fonduri pentru viticultură şi pomicultură”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Conform statisticilor acestei instituţii, la noi în judeţ au fost plantate prin acest program 33 hectare de viţă de vie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!