Administrația Domeniului Public SA, una dintre cele mai profitabile societăți deținute de Consiliul local, raportează scăderi importante de venituri din cauza pandemiei. În martie, încasările societății au scăzut cu 43% față de cifrele înregistrate în martie 2019 iar în aprilie, prăbușirea a fost de peste 67%.
Printr-o hotărâre a Consiliului local din aprilie, aleșii locali au scutit parțial ADP SA de la plata redevenței datorate în contul administrării grădinii zoologice, a ștrandului Ioșia, a aquaparkului și a Pieței 100, după ce s-a decis închiderea acestora, din cauza declarării pandemiei de Covid19. Suma totală pentru care s-a emis scutirea de plată este de peste 205 mii lei.
Directorul ADP SA transmite că, chiar în condițiile speciale prezente, societatea a ales să își achite toate dările către bugetul local și de stat, fără a cere eșalonări sau amânări.
„În luna martie 2020, veniturile societății au scăzut, față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 43%, iar în luna aprilie, cu 67%. Chiar și în aceste condiții, societatea a achitat toate impozitele, taxele și contribuțiile către bugetul local și bugetul de stat, în termenele stabilite de legislația în vigoare, fără a apela la amânări și eșalonări la plată. Suntem conștienți și acceptăm obligațiile financiare pe care le avem pentru a nu pune piedici derulării programului de investiții al Primăriei Oradea. Ținând seama că societatea se autofinanțează, suntem pregătiți să ne reluăm activitatea la capacitatea normală, ceea ce sperăm să se întâmple curând”, transmite directorul general al Administrației Domeniului Public, Liviu Andrica.
Redeschidere
Primele activități care ar urma să se redeschidă sunt bazarele de pe lângă piețele agroalimentare și piața de mașini de la Piața 100. Andrica zice că pe marți sau miercuri se vor stabili condițiile în care se reia activitatea, în funcție de ce spune legea care instituie starea de alertă.
De asemenea, e de așteptat ca și grădina zoologică să se redeschidă, mai ales că este spațiu deschis. Se vor impune, însă, condiții care să prevină aglomerația.
Despre ștrand sau aquapark, directorul spune că are cel mult o speranță că s-ar putea redeschide în această vară. Oricum, dacă se mențin restricțiile de călătorie în afara localităților, calculul economic nu arată prea bine pentru aquaparkul orădean, asaltat vara de clujeni, sătmăreni sau sălăjeni. „Dacă nu o să avem zilnic mai mult de 200 de clienți, nu e rentabil, putem să-l băgăm în faliment”, consideră Andrica.
Pe perioada în care au fost închise, mai multe obiective ale ADP SA au suferit lucrări de reparații sau renovare.
„La Aquapark și Ștrandul Ioșia, au fost executate lucrări de igienizare, dezinfecție, mentenanță a bazinelor, întreținere a spațiilor verzi, curățenie generală, precum și alte investiții sau proiecte menite să crească calitatea serviciilor oferite. La Piața 100, a fost finalizată procedura de implementare a sistemului de supraveghere video, de extindere a sistemului de iluminat, au fost renumerotate locurile. Tot aici, la capitolul investiții, pot fi amintite acoperirea unui canal ANIF, extinderea spațiului de parcare cu 100 de locuri, precum și asfaltarea zonei de bazar dinspre Aeroport. De asemenea, la Cimitirul Municipal și Grădina Zoologică au fost plantați peste 1.000 de arbori”, transmite ADP SA prin comunicate de presă.
Dările, la zi
ADP mai comunică faptul că „în toată această perioadă, societatea și-a onorat și obligațiile financiare față de bugetul local și bugetul de stat. Pentru spațiile concesionate, ADP plătește impozit lunar, chiar dacă în această perioadă nu desfășoară activități comerciale în toate. Pe lângă impozit, pentru folosirea spațiilor și terenurilor concesionate, societatea plătește o redevență (chirie) lunară”.
Trimite articolul
XDomnule Andrica o întrebare: câți angajați aveți în șomaj tehnic?
Vai, ce minune. 90% din oameni , din afaceri sunt afectati, multi sunt in somaj, multi nu au locuri de munca. Firmele au si vor avea incasari mai mici poate 1 an doi, cine stie cat. Dar nuu afacerile primariei oradea sa nu sufere vezi doamne. Primaria oradea nu se poate impaca cu gandul ca vor fi foarte putini bani in viitor, dar mie frica ca tot noi vom plati gaurile primariei, nu cumva sa se intareasca betonul neturnat