Daiana Ghender a câştigat miercurea trecută, la Tribunalul Bihor, şi al treilea proces pe care l-a intentat, pentru litigii în muncă, Administraţiei Domeniului Public (ADP) Oradea.
Zilele acestea, Daiana Ghender se află în Anglia, unde se consultă pe probleme de administrare Zoo cu Miranda Stevenson, director al Federaţiei Grădinilor Zoo din Marea Britanie şi Irlanda, precum şi membru al EAZA (European Association of Zoos & Aquaria).
Punctul de vedere al Daianei Ghender l-am mai notat însă după demiterea ei de la Zoo Oradea. Şi anume că a fost înlăturată pentru a nu încurca şantierul unui proiect câştigat prin licitaţie la o valoare mult sub cea din studiul de fezabilitate.
Astfel, bugetul limitat nu a permis măsurile cuvenite pentru protecţia sălbăticiunilor de stresul şantierului.
„Aş spune chiar că s-a pus şi problema securităţii muncitorilor când au lucrat cu picamărul lângă urşi. Grilajele sunt fixate într-un beton macerat de vreme astfel că nu-i exclus să poată fi dislocate de un urs matur enervat”, ne-a mai spus biologul pe care l-am consultat.
Sancţiuni abuzive
Tribunalul Bihor a anulat, în dosarele nr. 2503, 7221 şi 8094 înregistrate anul trecut, cele trei sancţiuni disciplinare dictate de ADP Oradea şi care au culminat cu demiterea administratorului Zoo – Daiana Ghender.
Astfel, pe 6 iunie 2011, Tribunalul a anulat decizia de reducere a salariului cu 10% pentru nepreluarea invenatarului Zoo. În esenţă, judecătorii au ţinut cont de observaţiile Daianei Ghender că listele de inventar ale RAPAS ar fi întocmite contrar ordinului 1798/2007 al Ministrului Mediului care arată că valoarea monetară a animalelor de colecţie este considerată zero. Dealtfel, încălcarea Ordinului de Ministru a dus şi la retragerea autorizaţiilor de mediu şi funcţionare ale Zoo Oradea de către Garda de Mediu.
Trucaj cu animale
Totodată, Tribunalul a ţinut cont că ADP Oradea nu a efectuat cel puţin unul din aliniatele art. 268 din Codul Muncii. Adică efectuarea cercetării, precizarea temeiului de drept pentru aplicarea sancţiunii şi precizarea termenului în care sancţiunea poate fi contestată în instanţă.
Pe fond, judecătorii au mai observat că Daianei Ghender i s-a cerut să preia o listă de inventar cu 914 animale în timp ce stocul declarat chiar de RAPAS la APM Bihor era de 747 animale.
Concediată în concediu
Iar pe 24 iunie 2011, Tribunalul a anulat concedierea Daianei Ghender în timp ce aceasta concediu de odihnă întrucât conducerea ADP Oradea nu a înştiinţat că nu a aprobat cererea de concediu semnată de şeful ei ierarhic.
Iar pe fondul problemei, instanţa a reţinut că nu i se poate imputa Daianei Ghender faptul că nu l-a anunţat pe directorul ADP Oradea de controalele inopinate la Zoo Oradea, după cum acesta ceruse printr-o notă internă. Aceasta câtă vreme directorul ADP Oradea nu a răspuns explicaţiilor solicitate în scris de Daiana Ghender privind neclarităţile din nota internă.
Totodată, Tribunalul a obligat ADP Oradea să-i achite Daianei Ghender salariile începând din 17 iunie 2011 şi până la reintegrarea pe postul de administrator la Zoo.
Acuzată pentru donaţii
În fine, pe 7 martie Tribunalul a anulat sancţiunea dictată de ADP Oradea sub acuzaţia că Daiana Ghender ar fi folosit în interes personal autovehicolul Zoo.
Însă în instanţă, Ghender a arătat că maşina respectivă a fost folosită pentru transportul alimentelor donate pentru Zoo de Real, Metro, Selgros, DVSVSA (din confiscări), sau de la crescătorii particulare (cai şi oi bătrâne, cu picioare rupte etc.)
Întradevăr, actele au fost făcute pe fundaţia SOS Zoo dar fiindcă Grădina Zoo nu avea autorizaţie de funcţionare şi, ca atare, nici derogare de la DSVSA pentru produse alimentare în curs de expirare, improprii consumului uman.
Şi, dealtfel, transporturile erau anunţate prin casieria Zoo şi erau urmărite inclusiv prin foile de parcurs pentru decontarea combustibilului.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!