Aceasta a avut nevoie de tratarea unei afecțiuni rare: sindromul de pensă aorto-mezenterică. Cu o istorie de aproximativ 6 ani de simptome severe, printre care greață, vărsături și dureri abdominale, pacienta a fost transferată urgent la spitalul orădean.
[eadvert]
Simptomele alarmante au condus echipa medicală către o serie de investigații amănunțite, inclusiv o tomografie computerizată a abdomenului, relevând un unghi aorto-mezenteric de doar 10 grade, mult sub limita normală.
Diagnostic rar
Această compresiune a duodenului a determinat apariția simptomelor și a dus la diagnosticarea sindromului, unul extrem de rar.
,,Sindromul de pensă aorto-mezenterică are o incidență de 1 la 1 milion în rândul copiilor, iar acesta este primul caz înregistrat în județul Bihor și al doilea în țară”, spune Lisa Crăiuț, purtătorul de cuvânt al Spitaluluu Județean din Oradea.
Diagnosticul complex a implicat o abordare multidisciplinară, combinând analize de laborator și investigații de imagistică medicală și gastroenterologie.
Cu riscul crescut de denutriție avansată și complicații hidroelectrolitice, intervenția chirurgicală a devenit imperativă. Echipa medicală, condusă de dr. Paul Tchouala și dr. Dănuț Dejeu, a optat pentru o tehnică laparoscopică avansată, utilizând instrumente endoscopice și sutură mecanică cu ajutorul stapler-ului liniar.
„Aceste metode au redus semnificativ durata intervenției și perioada de recuperare post-operatorie”, explică Crăiuț.
Operația, desfășurată la finele lunii septembrie, a avut o durată de o oră și jumătate, iar evoluția favorabilă post-operatorie a fost rapidă, cu pacienta reluând alimentația orală și manifestând o bună toleranță digestivă.
,,Această realizare medicală remarcabilă nu ar fi fost posibilă fără colaborarea strânsă dintre Secția Clinică Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, Secția Clinică Chirurgie Generală și Oncologică, Secția Clinică ATI II și Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală”, este de părere Crăiuț.
Echipa medicală condusă a demonstrat încă o dată excelența în abordarea cazurilor complexe, consolidând poziția Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor în domeniul medical de vârf.
Atât stabilirea acestui diagnostic extrem de rar, cât și efectuarea acestei intervenții complexe au fost posibile datorită strânsei colaborări dintre Secția Clinică Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, Secția Clinică Chirurgie Generală și Oncologică, Secția Clinică ATI II și Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală. Echipa medicală care a abordat acest caz deosebit de rar a fost compusă din Dr. Paul Tchouala – medic specialist chirurgie pediatrică, Dr. Dănuț Dejeu – medic primar chirurgie generală, Dr. Dan Ținca – medic specialist chirurgie pediatrică, Dr. Daniel Băloiu – medic primar chirurgie pediatrică, Dr. Adriana Dobrescu – medic primar ATI și Dr. Virginia Băican – medic primar radiologie și imagistică medicală.
Trimite articolul
XCinste si respect medicilor !
-
In special in perioada covrigului cand au omorat cu zilele prin protocoalele OMS-ului corupt, de care multi dintre ei stiau ca nu-s in regula dar banu vorbeste. Du-te si te ia cu ei de mana, imbecilu naibii ce esti si toti ca tine vaccinati trompetisti propagandisti. Lichelelor ce sunteti.
-
Ți s-a agravat mult situația retardului mental , fă de urgență o vizită la un medic în care ai încredere !
-
Stane, te-a imbolnavit internetul. Sincer vorbind, trebuie sa stai departe de fb si blogurile lui sosoaca vreo doua luni. Chiar te-ar ajuta. Pari complet bolnav mintal; nu o spun ca o insulta..respira, ia niste timp liber, du-te in munti, fa un copil, invata sa il iubesti, vizioneaza un film, orice..
-
Da desigur , ei salvează viața unei persoane de o boala rară și mori pe mana doctorilor din spitalul județean de la o fractura de picior .
Sa nu mai spuneti ce specialisti și profesioanaxlisti sunt acești doctori , ca e o mare minciuna !!!!!
bravo!
Jeguri corupte și criminale. O sa va vina și vouă rându sa dați socoteala. Va cam ia soarta unu câte unu, nu trebuie sa așteptăm mult.