Administrator al unei firme orădene – Rinol România SRL, specializată pe podele epoxidice, Teodor Grigore Bănoi a fost trimis în judecată în 2017, fiind acuzat că, în perioada 2010 – 2014, ar fi înregistrat în contabilitatea firmei 85 de facturi fiscale fictive, cu scopul de a reduce valoarea TVA care trebuia plătit bugetului de stat. Potrivit rechizitoriului Parchetului Bihor, documentele se refereau la avansuri, dar și livrări de mărfuri sau servicii facturate de trei firme „tampon” din Bihor și Iași.
Referindu-se la aceste societăți comerciale, Tribunalul a constatat că acestea „nu aveau posibilitatea reală de a furniza bunurile și serviciile către inculpata SC (Rinol – n. red.) SRL, două dintre societăți fiind administrate chiar de către inculpatul (Teodor Bănoi – n. red.)”.
Paguba achitată, au rămas doar „accesoriile”
Instanța a arătat că modul de operare era identic în relația cu fiecare dintre cele trei firme. Astfel, în contabilitatea societății Rinol ar fi fost înregistrate facturi de avansuri, însă doar o parte din acestea ar fi fost achitată. Apoi cele mai multe dintre facturi erau stornate. ”Această operațiune a fost realizată chiar după efectuarea unor controale de specialitate din partea ANAF”, a se arată în hotărârea de marți, 19 septembrie, a Tribunalului Bihor.
Inițial, un raport de expertiză contabilă indica producerea unui prejudiciu de 4,65 de milioane de lei. Instanța a observat însă că Parchetul „nu a făcut dovada pentru fiecare operațiune economică în parte că ar fi nereală, acuzația în ansamblu bazându-se pe prezumții simple”. După efectuarea unui supliment la raportul de expertiză judiciară fiscală, Tribunalul a stabilit că paguba totală este de 2,5 milioane de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit neachitate.
Suma a fost plătită în timpul procesului, rămânând de achitat doar obligațiile accesorii, a stabilit instanța, care a menținut măsurile asiguratorii luate asupra a 11 terenuri ale lui Teodor Bănoi, în valoare de 836.000 de lei.
Pentru stabilirea pedepsei aplicate inculpatului a fost luată în calcul și o condamnare din 2017, la 2 ani de închisoare, cu amânarea aplicării acesteia, pentru înșelăciune. În plus, firma Rinol România, în prezent aflată în insolvență, a fost amendată cu 100.000 de lei, sub acuzația de evaziune.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!