Deși a stabilit că Sorin Crăciun Porțan este vinovat de înregistrarea unor nereale în contabilitatea societății sale, Curtea de Apel Oradea a constatat că fapta de care acesta a fost acuzat s-a prescris în urmă cu cinci ani, astfel că bărbatul a scăpat de condamnarea penală.
[eadvert]
În schimb, a fost obligat, în solidar cu societatea pe care o administrează, să plătească ANAF impozite și TVA în valoare de peste 928.000 de lei. Sentința dată zilele trecute este definitivă.
Acuzațiile formulate de procurori
Potrivit rechizitoriului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Sorin Porțan a fost acuzat că, între anii 2010 și 2011, ar fi pus la punct un circuit evazionist ce avea ca scop sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate statului de firma pe care o administra. Era vorba de societatea Danidia Exim, specializată pe lucrări de construcție a drumurilor și la care Porțan era atât asociat, cât și director. ”Firma a derulat operațiuni comerciale de anvergură, având în derulare lucrări mari de executare unor drumuri sau obiective finanțate de la bugetul statului, lucrări preluate de reprezentanții acestei societăți în subantrepriză”, explicau procurorii în actul de sesizare a instanței, în 2019.
Anchetatorii arătau că Sorin Porțan ar fi dispus înregistrarea în contabilitatea societății Danidia Exim a 17 facturi fiscale fictive de la trei firme cu comportament tip”fantomă”, care ar fi atestat în mod nereal achiziția de produse și servicii.
”Pentru a crea aparența unui circuit comercial legal, inculpatul a efectuat plata contravalorii achizițiilor prin transfer bancar. Ulterior, sumele transferate au fost retrase în numerar, existând indicii că acestea au fost restituite numitului (Porțan – n.red.) contra unui comision”, se arăta în rechizitoriul care stabilea un prejudiciu total de 928.000 de lei, prin neplata TVA și a impozitului pe profit.
Achitare dispusă de Tribunalul Bihor În primă instanță, Tribunalul Bihor l-a achitat pe Sorin Porțan, arătând că din probele administrate nu a rezultat că inculpatul a dispus înregistrarea celor 17 facturi în contabilitatea societății Danidia Exim.
”Tribunalul a constatat că (Sorin Porțan – n.red) a fost singura persoană trimisă în judecată, deşi sumele retrase din conturile celor trei societăţi fantomă au fost de zeci de ori mai mari decât cele ce fac obiectul acuzaţiei formulate împotriva acestuia şi fără ca probele administrate să îl incrimineze. În schimb, din probele administrate a rezultat faptul că toate sumele de bani transferate în conturile societăţilor fantomă au fost coordonate şi supravegheate de alte persoane”, se arăta în hotărârea din septembrie 2022 a Tribunalului Bihor.
Instanța de fond a respins și acțiunea civilă a ANAF, care cerea obligarea inculpatului la plata prejudiciului care ar fi fost cauzat bugetului de stat.
Curtea de Apel: vinovat de evaziune fiscală
Procesul s-a mutat la Curtea de Apel Oradea, unde judecătorii au remarcat că probele de la dosar arată că Sorin Porțan este vinovat de evaziune fiscală, pentru că ”a cunoscut fictivitatea operaţiunilor şi a plăţilor aferente facturilor înregistrate în contabilitate şi a dispus înregistrarea acestor facturi (…) în scopul sustragerii societății Danidia Exim de la plata obligaţiilor fiscale datorate statului”.
Drept urmare, instanța de apel a admis apelurile Parchetului și Finanțelor Publice Bihor și l-a obligat pe Porțan ca, în solidar cu firma Danidia Exim, să achite ANAF impozit pe profit și TVA în valoare de 928.000 de lei, plus majorări. Ca să fie siguri că această sumă va fi achitată, magistrații au menținut măsura asiguratorie asupra bunurilor societății și ale inculpatului.
În schimb, Sorin Porțan a scăpat de condamnarea penală după ce Curtea a observat că faptele de care a fost acuzat s-au prescris în 2019, când s-a împlinit termenul general de opt ani, prevăzut de Codul penal.
Trimite articolul
XMai așteaptă puțin și se prescrie și suma respectivă ce o datorează statului ! ….spagă juma de sumă și tot iese în câștig ! Altă dată eventual va fi mai atent !