La finalul lui martie, începutul lui aprilie, ar urma să intre în vigoare Regulamentul privind atestare administratorilor de condominii din municipiul Oradea. Documentul a fost postat pe site-ul Primăriei în 10 februarie şi va fi deschis discuţiilor şi amendamentelor pentru 30 de zile lucrătoare, conform celor cerute de lege, spune Eugenia Borbei, şefa Direcţiei Juridice din Primărie.
„Nu este neapărat un regulament, este un document întocmit exact pe noua legislaţie în acest domeniu. Primăria nu instruieşte administratorii, există firme care îi pregătesc dar ei trebuie să vină la Primărie cu certificatele care atestă absolvirea cursurilor. În baza acestora, Primăria le emite atestatul de adminstator de condominiu”, spune directoarea.
Cu termen de valabilitate
Atestatul emis de Primărie are o valabilitate de 4 ani de la data emiterii şi poate fi reînnoit în aceleaşi condiţii în care a fost emis. „Cu 60 de zile inaintea expirării termenului de 4 ani de la atestare, administratorul va solicita reatestarea, dupa aceeași procedură”, se arată în regulament.
Pentru simpla emitere a documentului de atestare, Primăria încasează taxa de 300 de lei. Astfel, pentru a obţine atestarea ca administrator de imobile la asociaţiile de proprietari, persoanele fizice trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii, impuse de lege: „să aibă capacitate deplină de exerciţiu; să aibă cetăţenie română; să dețină certificat de pregătire profesională pentru funcția de administrator de condominii, in baza Legii nr.196/2018; să aibă starea de sănătate corespunzătoare unei astfel de activităţi, confirmată, în scris, de medicul de familie; să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură economico-financiară (în situaţia în care dosarul depus în vederea atestării este înregistrat, persoana va fi atestată după clarificarea situaţiei)”.
Reatestare
Regulamentul mai arată că „administratorii în funcţie, neatestaţi, au obligaţia de a solicita atestarea în termen de maxim 6 luni, de la intrarea în vigoare a prezentului Regulament”, menţinerea acestora în funcţie în absenţa atestatului fiind sancționat contravenţional.
Astfel, cei care doresc atestarea vor depune la Primărie un dosar cu actele necesare, „cu cel puţin 30 de zile înainte de data stabilită pentru sesiune de atestare”. În primărie, se va constitui, prin dispoziţia primarului, comisia de atestare a persoanelor fizice, care doresc să practice activități de administrator de imobile la asociaţiile de proprietari.
Comisia are următoarele atribuții: primeşte cererile candidaților înscrişi pentru atestare; verifică îndeplinirea condițiilor stabilite, de către solicitanţi; stabileşte lista candidaților admiși; elaborează documentele finale referitoare la rezultatele examenului; asigură comunicarea rezultatelor, prin afișare la sediul Primăriei Municipiului Oradea şi primirea contestaţiilor, precum şi transmiterea acestora către comisia de soluționare a contestaţiilor; propune primarului atestarea administratorilor de condominii și suspendarea sau retragerea atestatului administratorilor persoane fizice.
Se suspendă
Atestatul de administrator de imobile se poate suspenda când titularul este cercetat sau judecat pentru infracţiuni legate de activitatea pentru care a fost atestat. De asemenea, se poate institui ca măsură complementară, ca urmare a aplicării de către compartimentul de specialitate a unei sancţiuni contravenţionale pe o perioadă de cel puţin 6 luni, pentru neîndeplinirea de către administrator a următoarelor atribuții de muncă. Titularul poate cere suspendarea atestatului din motive personale, pe o perioada de maxim un an.
Se retrage
La Articolul 13, regulamentul arată că „atestatul de administrator de imobile se retrage în următoarele cazuri: când administratorul atestat a fost suspendat de doua ori; când administratorul atestat îşi continuă activitatea de administrare, în perioada de suspendare sau când persoana atestată a fost condamnată definitive, dacă instanţa a stabilit existenţa unui prejudiciu cauzat de administrator.
Acte necesare
Acte necesare pentru obținerea atestatului de administrator de condominii, solicitanţii vor prezenta următoarele documente:
– curriculum vitae;
– copii de pe actele de stare civilă (B.I./C.I.; certificat de naștere și de căsătorie);
– copii după ultimele acte de studii;
– copia certificatului de pregătire profesională pentru funcția de administrator de condominii;
– certificatul de cazier judiciar;
– certificat de cazier fiscal;
– dovada achitării sumei de 300 lei, care se va numi taxă atestare administrator;
– adeverinţă de la medicul de familie, care să ateste starea de sănătate corespunzătoare îndeplinirii unei astfel de activităţi.
La depunerea dosarului, candidații trebuie să prezinte şi originalele actelor care sunt anexate la dosar, în copie, în scopul confruntării şi certificării lor, pentru conformitate cu originalul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!