Doi administratori de firme au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii din cadrul Direcției Anticorupție Oradea. Parchetul anticorupție a înaintat Tribunalului Bihor cele două acorduri de recunoaștere a vinovăției, iar reprezentanții celor două firme au fost condamnați la închisoare cu suspendare și au primit interdicția de a accesa fonduri europene timp de doi ani. Aceasta pentru că cei doi au prezentat documente false pentru a obţine fonduri europene.
Unul dintre administratorul luat în vizor de DNA Oradea este Ovidiu Pavel, reprezentantul SC Cons Construct Plan SRL și al unui PFA. El este acuzat că, între anii 2012-2013, a comis mai multe infracțiuni de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, pentru a obține nejustificat fonduri europene. Prin solicitarea depusă la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), Pavel a dorit să-și doteze un birou de inginerie și consultanță tehnică, dar și să amenajeze o fermă în județul Bihor. Doar că, a depus mai multe acte care conțineau date false și a fost prins.
„În cuprinsul unora dintre aceste înscrisuri era menționată achiziția unor bunuri supraevaluate în medie cu de 15 ori peste valoarea pieței. Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 365.546 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză”, au arătat procurorii anticorupție orădeni.
„În prezența avocaților aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv: doi ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și și interzicerea pe o perioadă de doi ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a accesa fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”, a transmis DNA Oradea, într-un comunicat de presă. Administratorul Construct Plan a fost amendat cu 13.000 de lei și are interdicție de a mai participa la licitații publice pe o perioadă de un an.
Declarații false a depus, în 2013, și Delia Agneta Achim, administratorul firmei „Adora&Raffele Consulting” Sânmartin. Aceasta ar fi solicitat o finanțare în valoare de 260.567 lei pentru dotarea unui birou de consultanţă și achiziționarea de echipamente. Însă, dosarul depus spre finanțare de aceasta nu a fost acceptat la plată de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, deoarece autoritatea contractantă a constatat că „procedura de achiziție a bunurilor în cadrul proiectului a fost una formală, iar prețurile de achiziție ale acestora au fost supraevaluate”. Femeia și-a recunoscut faptele și a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală – tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, pentru a obține pe nedrept fonduri eurooene.
În cazul ei, procurorii DNA Oradea au stabilit opt luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a accesa fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, respectiv o amendă de 6.000 de lei. Timp de un an, nici ea nu mai poate participa la proceduri de achiziții publice.
Ambele dosare, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul Bihor.
Trimite articolul
X8 LUNI CU SUSPENDARE PRIMESTE UNUL CARE A FURAT O GAINA…….