Cu toate că sindicatele din învățământ au stabilit de comun acord cu Ministerul Educației că salariile în învățământ nu vor scădea, unii vor merge acasă cu bani mai puțini. Sindicaliștii cred că prin această măsură Ministerul Educației nu a ținut cont de definirea vechimii în învățământ, ci pur și simplu, au eliminat vechimea definită inițial. Demers care a dus la nemulțumiri din partea unor angajați din sistemul de învățământ.
„Ăștia se joacă cu focu. Am stabilit clar cu reprezentanții Ministerului Educației că salariile nu vor scădea. Acum o dau la întors și au umblat la Ordonanța nr.20 privind modificarea definirii vechimii. Păi asta înseamnă că una vorbim și alta facem. Ei zic că au umblat la Ordonanță pentru uniformizarea salariilor, însă nu așa reiese din ce vor ei să facă acum”, a declarat pentru Jurnalul Bihorean, Ioan Țenț, vicepreședintele Federația Sindicatelor Libere din învățământ (FSLI).
În ce privește intențiile FSLI privind această măsură de scădere a salariilor la cei care lucrează în sectorul administrativ și a personalului auxiliar, Țenț a mai afirmat că „încă nu știu ce vom face. Am primit nenumărate semnale de la colegi din țară nemulțumiți de această măsură. Și din Bihor m-au sunat colegi indignați de posibilitatea scăderii salariilor. Vom vorbi cu colegii, vom analiza datele după care se vor lua hotărâri în această privință. Mâine și poimâine (luni, 5 septrembrie și marți, 6 septembrie – n.r.) se va întruni Biroul Colegiului Național al Liderilor FSLI și vom analiza situația. Oricum așa nu va rămâne”.
Sindicatele și Ministerul Educației căzuseră inițial de acord asupra celor două criterii care se stabilea vechimea: vechimea în învățământ și vechimea în muncă. Conform sindicaliștilor, unii angajați ar pierde chiar 800-1.000 de lei la salariu în urma măsurii luate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!