Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că Bihorul nu stă prea bine în topul salariilor la nivel național. Ultimele cifre disponibile, cele pe luna noiembrie 2022, evidențiază faptul că județul Bihor se clasează pe locul 25 la nivel național, cu un salariu mediu net de 3.380 de lei.
[eadvert]
Acest lucru se datorează și profilului majorității angajtorilor din Bihor, mulți dintre ei din parcurile industriale.
Alina Silaghi, directorul general al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) care are în subordine parcurile industriale din județ, recunoaște acest lucru, dar spune că se încearcă aducerea de investitori care vor crea o plus valoare în parcurile industriale.
„Ce ne-am dori de la antreprenorii care vin la Oradea? Să vină cu o tehnologie înaltă, cu multă automatizare, cu cercetare-dezvoltare, cu departamente care vin și urmăresc aceste sectoare și care în Oradea vor face produse finite. Ne dorim foarte mult ca Oradea să fie un centru care se adresează investitorilor care vin și fac produse finite «Made in Oradea». Încercăm ca și strategie pe viitor, atât a municipiului cât și a județului. Avem niște nișe pe care le urmărim. Sectorul Automotive este în continuare foarte puternic prezent la noi, și va fi. Și faptul că suntem localizați pe graniță, și apropierea de Ungaria și celelalte țări, e clar că avantajează acest sector. Și, de ce nu, există deja industrie, există forță de muncă specializată în acest domeniu”, a subliniat Alina Silaghi.
Șase titluri de parc industrial
„Anul 2022 a fost un an cu multe activități, multe provocări, dar și cu rezultate notabile pentru Municipiul Oradea și Județul Bihor. La finalul anului, ADLO administrează pe Municipiul Oradea 271 de hectare, iar în județ, 65 de hectare de teren alocate pentru investiții private în parcuri industriale. În total, 336 de hectare administrate de noi, o suprafață destul de mare față de celelalte parcuri industriale din România. De la înființarea parcurilor industriale, din 2008 și până în prezent, am atras investiții de 559 de milioane de euro. Anul trecut am reuși să atragem investiții private de peste 160 de milioane de euro”, a declarat directorul general ADLO.
La finele anului 2022 ADLO deține sase titluri de parc industrial: patru amplasamente situate în Oradea pe Calea Borșului (136,32 ha) – Parcul Industrial Eurobusiness Oradea I, strada Ogorului (80,19 ha) – Parcul Industrial Eurobusiness Oradea II, strada Uzinelor – Parcul Industrial Eurobusiness Oradea III (17,8 ha), si strada Corneliu Baba – Parcul Industrial Eurobusiness Oradea IV (6,5 ha), respectiv două amplasamente situate in județul Bihor, Parcul Industrial Săcueni (5,03 ha) și Parcul Industrial Tileagd (9,22 ha).
Gradul de ocupare al parcelelor de către investitori este următorul: Parcul Industrial Eurobusiness I – 100%; Parcul Industrial Eurobusiness II – 75%; Parcul Industrial Eurobusiness III – 81%; Parcul Industrial Eurobusiness IV – 0%; Parcul Industrial Tileagd – 68% și Parcul Industrial Sacueni – 0%.
Pentru toate amplasamentele au fost finalizate și aprobate Planurile Urbanistice Zonale. În Parcurile Industriale Eurobusiness Oradea I, II și III sunt finalizate dotările cu utilități publice și căile de acces. Pentru Parcul Industrial Eurobusiness IV a fost finalizat Studiul de Fezabilitate pentru dotarea cu utilități publice în vederea implementării. Caietulul de Sarcini privind licitarea lucrărilor de proiectare și execuție s-a predat către Direcția de Management pentru Proiecte cu Finanțare Internațională spre licitație, ofertele depuse fiind în faza de evaluare.
Tot în anul 2022 s-au organizat șapte sesiuni de licitație pentru terenurile din parcurile industriale în urma cărora au fost aribuite șapte parcele de teren în suprafață totală de 59.144 mp, și au avut loc cinci proceduri de negociere directă cu patru companii române și o companie străină, ocupându-se trei parcele de teren în Parcul Industrial EBP I în suprafață totală de 159.236 mp, doua parcele de teren în Parcul Industrial EBP II în suprafață totală de 16.500 mp, patru parcele de teren în Parcul Industrial EBP III în suprafață totală de 25.259 mp și trei parcele de teren în Parcul Industrial Tileagd în suprafață totală de 36.447 mp. Valoarea totală a investițiilor atrase în parcurile industriale pe anul 2022 este de 160.180.000 de euro, urmând a se ajunge la un număr total de 9.800 de locuri de muncă până în anul 2025.
„Investiția mare atrasă prin negociere directă în anul 2022 în parcurile industriale din Oradea are o valoare totală de 125 milioane de euro, aceasta urmând a genera un număr de 150 de locuri de muncă. Investiția constând in construirea unei hale de productie echipamente electrice pentru exterior pentru profesioniști și consumatori informați va fi realizată de societatea Andreas Stihl Power Tools SRL pe o suprafață de 146.599 metri pătrați de teren în Parcul Industrial Eurobusiness I Oradea”, a precizat Alina Silaghi.
În Parcul I erau în 2022 49 rezidenți, cu investiții totale asumate în valoare de 433.056.206 euro, 7.200 de locuri de muncă asumate (6.800 în prezent). Din cei 49 rezidenți, 46 aveau activitate în parc la sfârșitul anului 2022. Parcul II avea 41 rezidenți, o valoare totală a investițiilor asumate: 92.064.610 euro, numărul locurilor de muncă asumate: 2.100, număr de angajați existenți la 31 decembrie 2022: 1.560. Din cei 41 de rezidenți, 30 aveau activitate în parc la sfârșitul anului 2022.
Parcul III are 22 rezidenți cu o valoare totală a investițiilor asumate de 34.616.376 de euro, un numărul al locurilor de muncă asumate de 430. La 31 decembrie 2022 erau 250 de angajați activi. Din cei 22 rezidenți, 11 aveau activitate în parc la sfârșitul anului 2022.
Parcul Industrial Tileagd are 5 rezidenți cu o valoare totală totală a investițiilor asumate de 4.000.000 euro, 18 locuri de muncă asumate. La 31 dece,brie 2022 nu exista nici un angajat, nici un rezident neavând activitate în parc la sfârșitul anului trecut.
În cursul anului 2022, reprezentanții ADLO au intrat în contact cu companii străine din țări precum Franta, Germania, Moldova si Finlanda care activează în domeniul producție automatizări, echipamente electrice de exterior, producție cabluri, anvelope.
Trimite articolul
XE cam degeaba atata timp cat patronaju se aduna la masa rotunda si stabilesc salariile ce vor fi date !
Sa fim seriosi, asta se intampla!
Nu poti da salarii mizere si sa ceri calitate ca si “afara” tu ca si investitor!
Slabă Primărie avem. Aduc în Oradea niște firme de șmecheri care caută sclavi pe 2 lei, măresc taxe și impozite , umblă cu limba scoasă după amenzi de parcare, fac lucrări proaste cu firme prietene apoi plătesc sondaje să ne prezinte marea dezvoltare. Ni se prezintă un oraș turistic fără un wc poblic în centru măcar.