Contractul Primăriei cu Luxten a expirat și, de miercuri, Agenția Locală de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), a preluat în gestiune serviciul de iluminat public din oraș.
„Începând de miercuri, 14 iulie, sesizările și reclamațiile privind iluminatul public din municipiul Oradea vor fi direcționate către specialiștii din cadrul Compartimentului Iluminat al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea SA (ADLO). În vederea identificării și soluționării cât mai eficiente a problemelor semnalate, cetățenii sunt rugați sa indice cât mai exact locația cu probleme. Cetățenii care sesizează disfuncționalități în iluminatul public se pot adresa: prin telefon, la dispeceratul Poliției Locale Oradea, respectiv la numărul de telefon 0259/969; prin e-mail la adresa primarie@oradea.ro ; prin Oradea City Report, aplicație disponibilă în Magazin Play și App Store, având posibilitatea de a verifica în timp real stadiul sesizării depuse; personal, petentul poate depune reclamația la registratura (Sala Ghișeelor) Primăriei Oradea”, informează Primăria Oradea.
Administrația locală condusă de primarul Florin Birta a optat pentru preluarea în gestiune proprie a sistemului de iluminat public în ideea de a accesa bani europeni pentru investiții masive în modernizare acestuia. Orașe precum Alba Iulia, Brad, Năvodari sau Hațeg, localități sub mult pretențiile de dezvoltare ale Oradiei, au în comun derularea de proiecte prin care își vor moderniza sistemele de iluminat public, finanțate în actualul exercițiu european.
[eadvert]
Reţeaua de iluminat public măsoară 712 kilometri de cabluri, din care 442 kilometri aeriene şi 270 kilometri îngropate în subteran. Sistemul cuprinde 15.595 de stâlpi şi 24.428 de corpuri de iluminat.
Birta a estimat la 10 milioane de euro costul înnoirii sistemului dar, odată implementat iluminatul pe corpuri LED, s-ar înjumătăţi factura orașului la energie electrică, care acum este la aproximativ 7 milioane de lei pe an.
Protocolul de intervenție
Cetățenii care sesizează disfuncționalități în iluminatul public se pot adresa:
– prin telefon, la dispeceratul Poliției Locale Oradea, respectiv la numărul de telefon 0259/969;
– prin e-mail la adresa primarie@oradea.ro ;
– Oradea City Report, aplicație disponibilă în Magazin Play și App Store, având posibilitatea de a verifica în timp real stadiul sesizării depuse;
– personal de către petent la registratura (Sala Ghișeelor) Primăriei Oradea.
ADLO comunică că, după repartizarea reclamațiilor sau sesizărilor scrise, se vor parcurge următoarele etape în vederea soluționării acestora:
– Identificarea locației pentru care se face sesizarea;
– Analizarea reclamației/sesizării.
Sesizările primite vor fi redirecționate către Compartimentul Iluminat pentru a fi soluționate cât mai repede, în funcție de complexitatea și volumul lucrărilor.
Sesizările, reclamațiile care privesc extinderea rețelei de iluminat public vor fi direcționate către Direcția Tehnică din Primăria Oradea, ADLO S.A. gestionând activitatea de exploatare și mentenanță a iluminatului public. Reclamațiile și sesizările anonime, se analizează în vederea clarificării aspectelor semnalate și a inițierii eventualelor măsuri ce se impun, cu condiția precizării cât mai exacte a locației.
În cazul reclamațiilor/sesizărilor în care nu sunt menționate suficiente date de identificare a locului de consum se vor solicita informații suplimentare. Dacă nu este posibilă identificarea locului de consum, reclamația se va clasa.
Reclamații
Unele dintre cele mai frecvente reclamații din partea orădenilor se referă la funcționarea iluminatului public pe durata zilei, ceea ce e perceput ca o risipă a banului public. Recent, un cititor ne-a sesizat despre acest aspect atât pe strada Poieniței cât și pe șoseaua de centură.
Trimite articolul
Xpe strada mea de 3 luni e ars un bec si s-au facut nu stiu cate reclamatii pe city report si nu vine nimeni
-
Precizare, intunericul public.
Îl preia şi pe cel de pe Densuşianu? Toatã lumea a suportat, pietoni, maşini mici, tir-uri. Nimeni nu a facut nimic lung timp de mobilitate urbanã.
-
Chiar asa, podul Densuseanu parca ar fi al nimanui; e si o mizerie de nedescris atat pe sosea cat si pe trotuar.
-
Acolo nu sunt turisti si reporteri tv, acolo sta pulimea, scalvii ce platesc taxe, dusmanii orasului
-
Cine face sesizarea ar trebui sa suporte cheltuiala, vreti lumina, platiti.
-
Adevarat. Acuma spune la ma-ta ca trebe sa plateasca pentru orele de sex cu Ionica.
Deci încep ecoomiile, un stâlp da, altul ba. După ora 1 se va stinge iluminatul stradal, că nici dracu nu umblă pe stradă, doar cei cu gălăgia (evacuare modificată), pe ei oricum nu trebuie să-i vadă nimeni, doar să-i asculte. Le aprinde înapoi pe la 5 și le va stinge când crapă de zori. Vara 2 luni deci vor arde doar 3-4 ore și atât…