Preoţii divorţaţi şi recăsătoriţi îşi pot lua adio de la slujbe, parohii şi de la funcţiile de conducere din administraţia bisericească. Sinodul Bisericii Ortodoxe din România, în şedinţa de lucru din 11 ianuarie, a luat la purecat statutul preoţilor divorţaţi sau divorţaţi şi recăsătoriţi.
„Măsura are un caracter unitar şi obligatoriu în toate eparhiile Patriarhiei Române. Vom respecta decizia Patriarhiei. Avem astfel de cazuri în Episcopia Oradiei, dar suntem în faza de centralizare a lor. După centralizarea tuturor cazurilor, vă vom comunica numărul lor”, a declarat preotul Cristian Rusu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe din Oradea.
„Hotărârea are ca scop întărirea instituţiei familiei preotului ortodox prin măsuri pastorale care au rolul de a consolida şi evidenţia personalitatea religios-morală a preotului şi a întregii lui familii în comunitate, ca exemplu de trăire morală şi comportament creştin, precum şi ca factor esenţial pentru o bună pastoraţie a credincioşilor”, se arată în comunicatul Patriarhiei Române.
Hotărârea Sinodului BOR prevede următoarele: „clericii divorţaţi sau divorţaţi şi recăsătoriţi, precum şi cei văduvi şi recăsătoriţi nu pot ocupa posturi de conducere în administraţia bisericească, nu pot ocupa postul de preot paroh, nu pot fi propuşi şi nu pot primi ranguri bisericeşti, nu pot fi încadraţi şi nu pot funcţiona în învăţământul teologic preuniversitar sau universitar şi nu pot solicita mutarea de la o eparhie la alta”.
Preoţii care divorţează şi se recăsătoresc vor fi sancţionaţi cu pedeapsa depunerii din treapta preoţiei.
Din vina soţiei
Excepţie de la această regulă ar putea face preoţii părăsiţi de soţie, dar numai dacă se va constata că preotul în cauză are rezultate pastorale deosebite, dovedeşte calităţi misionar – pastorale şi comportament bisericesc, are relaţii bune cu credincioşii din parohie, are o pregătire teologică deosebită sau are copii în întreţinere. Aceştia nu vor fi îndepărtaţi din cadrul bisericii, chiar dacă nu vor mai sluji la altar.
„Vor fi identificate modalităţi de folosire a unor astfel de preoţi, de la caz la caz, în administraţia bisericească, în activităţi filantropice, în activităţi cu caracter cultural-educaţional, în învăţământul de stat sau în posturi neclericale de cântăreţi bisericeşti pentru a nu fi îndepărtaţi din cadrul bisericii, chiar dacă nu mai slujesc la Sfântul Altar”, se mai arată în comunicat.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!