Tarifele de referință pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto RCA, publicate marți de Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF, cresc semnificativ față de februarie 2022.
[eadvert]
Posesorii de autoturisme din toate categoriile de vârstă și indiferent de puterea mașinii pe care o au vor trebui să plătească mai mult pentru asigurarea obligatorie.
Pentru automobil electric costul cu asigurarea obligatorie este de cele mai multe ori mai mare decât pentru mașinile clasice.
Tarife
Pentru asigurații cu vârsta de până în 30 de ani, tariful de referință pentru o asigurare anuală RCA pleacă de 1.822 de lei, în cazul deținerii unui automobil cu capacitatea cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi și ajunge la 4.709 de lei, pentru mașinile de peste 2.500 de centimetri cubi.
Pentru cei cu vârste între 31 și 40 de ani, asigurarea RCA variază de la 1.114 lei la 2.832 lei, iar pentru cei din categoria 41-50 ani variază de la 1.076 lei la 2.912 lei.
În cazul automobilelor electrice, prețul este mai mare pentru toate cele trei categorii de mai sus dacă ne raportăm la mașinile cu motoare cu ardere internă care au o capacitate cilindrică mai mică de 2.000 de centimetri cubi.
În cazul persoanelor juridice, cel mai mare preț al poliței obligatorii va fi plătit de posesorii mașinilor electrice, acolo unde tariful de referință este de 2.736 lei.
Pentru șoferii cu vârstade peste 60 de ani, tarifele de referinţă RCA pleacă de la 1.036 de lei și ajung la 2.767 de lei, consemnând de asemenea o scumpire în comparație cu februarie 2022, când o asigurare obligatorie auto costa între 796 de lei și 2.482 de lei.
În cazul unui automobil electric, tariful este la această vârstă de 1.440 de lei, mai mare decât pentru mașinile care au capacitatea cilindrică de sub 2.000 de centimetri cubi.
Dacă în februarie 2022 tarifele pentru persoanele juridice plecau de la 1.383 de lei și ajungeau la 1.483 de lei, în februarie 2023 costurile diferă, în funcție de capacitatea cilindrică a automobilului, de la 1.755 de lei la 1.895 de lei.
Cel mai mult va plăti o persoană juridică însă dacă se decide să achiziționeze o mașină electrică, pentru care tariful de referință este de 2.736 de lei, cel mai mare la această categorie de asigurați.
Trimite articolul
XSi cand sa te despagubeasca, isi bate joc de cel pagubit! Asa am patit-o eu anul trecut. Mea dat sub valoarea masini si pe ce-l ce ma accidentat la scutit de obligati. Alfel nu imi livra bani in cont daca nu semnam ca nu mai am pretentii de la vinovat. Asa lucreaza aiguratori in Romania.
-
Aberezi rau de tot, lucrez in emiterile de asigurari, nu la vreo societate anume si pot sa-ti spun din experienta ca in 99% din situatii suma despagubita acopera in intregime orice baguba, de cele mai multe ori acordandu-se chiar in plus celor ce aleg sa repare in regie proprie fata de costul real al daunei. Acuma in situati ta, vad ca ai probleme si cu scrisul limbii romane, asa ca ii posibil sa nu-ti iasa multe in viata cum trebuie.
-
Taci, bah, cersetorule, pt. ce mtziimtii ceri sume duble?
-
Pai si tu ai “papat” o litera, ceea ce te califica in categoria de ipocrit. Omul si-a spus pasul, tu te bagi in seama ca “expert”. Sunteti niste hoti si speculanti!
-
Nu m-am dat drept expert ci mi-am spus punctul de vedere fiind direct implicat in acest sistem, consider ca ceea ce am spus se regaseste in situatia multora ce au avut daune, nu stiu despre ce litera faci referire, nu suntem hoti si nici speculanti ci doar va asiguram bunurile sa va fie mai usor in cazul unui eveniment nefericit. Gandeste te daca ai aceasta calitate, ca platind 1000 lei pe an, in caz de eveniment firma asiguratorie iti despagubeste pana la 6 mil de euro in caz de vatamari corporale grave… Ma intreb si te intreb in caz ca provoci o astfel de dauna ai avea de unde sa scoti suma respectiva sa despagubesti ? iti dai seama ce aberatii ai spus pana acuma pana la urma ?
-
Cate accidente grave de genul ăsta sunt???Din 1 milion de asigurați fă socoteala cât câștigați 1000000×1500=1.500.000.000…baaa,300.000.000 de euro,fmm vostri de nenorociți….sunt hai să zicem 10 accidente mortale pe an,asta vine 60000000 eur….fmm voștri de nesătui
-
-
-
Eu te contrazic,am fost lovit și am dus mașina în reprezentanța, din nota de constatare costul de reparație a fost de 46500, iar în regie proprie mi-au oferit 32500,cum se explică faptul?
-
Pai nu mai platim asigurarile, nici impozitele!
Diacretionari! Ar trebui sa nu platim nimeni nenorocitilor astora!
Ce porcărie și idioțenie aprobată ilegal de instituțiile statului, guvern , parlament, după ce că ne obligă ilegal să facem obligatoriu RCA dar la preturi exorbitante, nejustificate, ilegale un favoarea firmelor de asigurări toate escroace și abuzive, care trăiesc pe picior mare din aceste asigurări idioate la preturi exorbitante, de nesuportat pentru omul de rand, dar politrucii parveniți cu salarii și pensii speciale exorbitante , ilegale, fara acoperire, votează tot ce le cer firmele hoțomane de asigurări, furnizori, distribuitorii, care cotizează și îi cumpără pe acești politruci parveniți de la putere, niste ordinari împuțiți care fac legi împotriva cetățenilor acestei țări, iar ei au venituri exorbitante pentru legile ticăloase pe care le votează, un detrimentul cetățenilor.
De ce trebuie sa fie RCA obligatoriu La sume exorbitante, nejustificate, ilegale că firmele de tâlhari din asigurări sa încaseze bani f. multi fara sa facă nimic, de ce trebuie sa fim noi obligați cei 95%dintre conducători auto să facem RCA obligatoriu că sa-i despăgubim pe cei 5% dintre șoferii care fac accidente, TT oare firmele de asigurări ar trebui desfintate iar asigurările sa fie la nivel județean într-un cont de asigurări fara a fi nevoiți să plătim RCA la preturi exorbitante unor firme de asigurări escroace de tâlhari care majorează prețurile la RCA ai asigurări după bunul lor plac.
Noi suntem proști că lăsăm și nu facem nimic …..
Ar fi măcar posibil, mai ales acum la prețurile astea, să fie cum e în alte state. Să poți să suspenzi asigurarea, dacă nu circuli o anumită perioadă cu mașina. Poate se defectează exact după ce ai făcut asigurarea. Mai mult dacă ești accidentat, până se instrumentează dosarul, etc, și se remediază autoturismul, autoturismul nu circulă, deci nu mai ar avea nevoie de asigurare.
Ce nu mai înțeleg, de ce autoturismele electrice, sau de capacitate cilindrică mai mare au prima de asigurare mai mare???
Și un autoturism de capacitate cilindrică mică, poate fi vinovat de un accident, chiar dacă accidentează un autoturism electric sau o super limuzină. Iar acel autoturism are prima de asigurare mai redusă față de celelalte. Șoferul, vârsta lui, istoricul, întradevăr pot să fie un criteriu, dar celelalte sunt un fel de abuzuri.
Sper ca dumneata nu lucrezi la Euroins, fiindca sunt niste nemernici jegmanitori. Pentru masina mea inca in garantie, putin peste 30.000 km la bord, dauna totala din vina unui seminanalfabet, primesc 3200 euro? Cei de la ASF, niste incompetenti, n-au miscat un deget pentru cauza mea dreapta. I-am dat in judecata pe cei de la Euroins si dupa un an de proces au fost obligati sa-mi plateasca cu penalitati de intarziere si toate cheltuielile de judecata dublul sumei pe care ei o aveau de plata. Asta trebuie facut cu asiguratorii de 2 lei.
Era vorba ca se plafoneaza, dar se pare ca firmele de asigurari escroace au primit acordul guvernantilor si institutiile statului care abroba tot timpul scumpirile escrocilor din asigurari care incaseaza sute de milioane de lei , iar pentru asigurari nu cheltuie nici 10% restil veniturile si profitul lor, asa e usor sa te imbogatesti pe spinarea asiguratilor si consumatorilopr. Toate firmele de asigurari ar trebui desfintate si facut ceva serios in acest domeniu nu talharirea asiguratilor.