La primele ore ale dimineații de luni, Piața Nufărul era aproape goală. Vreo doi comercianți de produse alimentare își adunau resturile de marfă de prin boxele pe care le-au avut închiriate de la ADP. Pe amplasament, ultimii rămași erau florarii, în așteptarea clienților care comendaseră coroanele mortuare, în rest, mese goale și cutii de carton rămase după cei care au plecat deja. Dezolare și mizerie, pe sub cupolele care nici n-au apucat să se învechească.
Florarii au rămas ultimii
Singurii care lucrau încă, erau florarii și niște muncitori veniți să ia din materialele care ar urma să fie casate, panouri de gard folosite ca separatoare.
[eadvert]
Comercianții de coroane au fost repartizați în Piața Cetate, dar condițiile primite nu îi satisfac. „Aici am trei mese pe care lucrez. Coroanele sunt mari și e nevoie de spațiu să le expunem ca să le vadă clienții. În Piața Cetate o să am doi metri. Aia e nimic, nu e loc nici să-mi așez florile pentru lucru”, ne-a spus un florar. Omul își amintește cum, nu de mult, Primăria i-a scos pe cei cu coroane de prin piețe și i-a mutat în Nufărul. „Acum, că s-au obișnuit oamenii unde să ne caute, iar ne mută”, spune el, nemulțumit.
Florarii sunt îngrijorați că își vor pierde clienții. „Nu știu ce va fi, că ne dă loc în Piața Cetate acolo între dărâmături, nu în față unde trece lumea. Cine ne-a căuta acolo? Ar trebui să ne dea mai în față. Măcar de ne-ar fi lăsat aici până după sărbători, să mai aduăm câte ceva, că acolo cine știe ce vânzări o să avem”, zice o femeie, așezată în spatele unor șire de buchete de flori. „Ne mutăm, ce să facem! Asta-i ultima zi în care mai suntem aici. Nu suntem deloc bucuroși, că deja lumea se obișnuse că suntem aici, știau unde să ne caute. Faceți reclamă să știe oamenii unde să vină!”, cere un altul.
ADP SA ne-a transmis că „conducerea Administratiei Domeniului Public le-a oferit celor 25 de comercianți din Piața Nufărul spații în piețele Cetate și Decebal, după cum urmează: cei 6 comercianți de coroane se vor muta în Piața Cetate; 2 comercianți de produse lactate –Piața Cetate; comercianții de legume – fructe: o parte se mută în Piața Cetate, o altă parte și-au găsit spații comerciale pe cont propriu iar magazinul de pâine – în Piața Decebal”.
Parcare construită de privați sau a PMO, „nu ne-am decis încă”, zice primarul.
Piața Nufărul a trecut prin mai multe etape de extindere și dotare, majoritatea în baza unor lucrări realizate de ADP în regie proprie. Ultima datează din 2016, când au fost cheltuiți aproximativ 500 mii lei pentru construcţii, prelungirea structurii metalice şi acoperirea cu policarbonat şi montarea de panouri alucobond. Din 2021, Primăria a decis că pe locul pieței va face o parcare etajată cu spații comerciale la parter. Motivația a fost „contextul lucrărilor de modernizare a străzii Nufărul, a locurilor de parcare insuficiente din zonă, respectiv a funcționării nerentabilea pieței agroalimenare Nufărul”.
Deși comercianții au fost avertizați și au părăsit deja amplasamentul pieței, municipalitatea nu a decis, încă, ce cale va urma pentru noua investiție.
Primăria a anunțat deja că ar prefera să atragă un investitor privat care să finanțeze investiția. „Avem deja un studiu de fezabilitare. Dorința noastră ar fi sa atragem un privat dar dacă nu se poate, vom construi pe bugetul local. Căutăm oportunități de finanțare, credit ori să vedem cum ne descurcăm pe bugetul local”, spune primarul Florin Birta. Termenul pentru această decizie ar fi finalul acestei săptămâni.
Parcarea supraetajată ar urma să aibă 335 de locuri, din care 4 pentru persoanele cu dizabilităţi şi 6 pentru maşinile electrice, structurate pe demisol, parter și patru etaje. La nivelul parterului, va exista și un spațiu comercial de 1.766 de metri pătrați. Noua investiție se ridică la 26,5 milioane de lei fără TVA, cu o durată de execuție a lucrărilor de 12 luni. JB-C.GH.
Trimite articolul
XUrmeaza cu drag Piata Decebal. Un bloc ca cel de la Vandana va fi pe partea opusa. Vrem dezvoltare. Bolojan va rade din temelii tot ce a fost vechi in acest oras, orice obiectiv in viitor va trebui sa ne duca cu gandul la Bolojan, ca piramidele din Egipt, urmasii nostrii sa stie ca orice petic din oras a fost construit de zeul Bolojan.
Bine că măcar nu se face săli de păcănele, deși încă n-am încredere. E inflație de parcări.
N-au gasit alta locatie pentru parcare decat in piata Nufarul. este o inspiratie proasta si ticaloasa lasand oamenii din zona fara piata.
Eu vreau sa fie demolata dar fara parcare, sa desfiintati toate parcarile din oras, toti sa mearga pe jos si cu tramvaiul. Sa fie complet interzise masinile in oras, cu exceptia celor din primarie, PNL si a celor cu bani, restul pe jos si cu bicicleta
Facem ca apoi sa refacem si porma sa desfacem ca sa facem iar ceva.
Ce prostie! De când a luat foc în piața mare hala și de când se lucrează la “pasajele vieții” din centru, era binevenită piața din Nufărul!!!!!