Consilul local, întrunit în şedinţă ordinară a avut de votat, miercuri, două proiecte de hotărâre referitoare la desfiinţarea Pieţei Ioşia. Primul – „Proiect de hotărâre privind încetarea activităţii comerciale în Piaţa Ioşia, retragerea serviciului de delegare a gestiunii constând în administrarea Pieţei”, a trecut de plen cu votul celor 16 consilieri liberali prezenţi. Pentru al doilea – referitor la trecerea din domeniul public în domeniul privat al oraşului a terenului rezultat, nu au fost suficiente voturile liberalilor, aşa că iniţiativa a picat, cel puţin până la şedinţa viitoare, când se vor prezenta toţi cei 18 liberali la vot.
Nu-s comercianţi
Ideea desfiinţării pieţei a mai fost lansată în discuţie de administraţia locală, inclusiv în mandatele primarului Ilie Bolojan. A picat, pe fondul protestelor comercianţilor. După ani de zile în care piaţa a fost ocolită de investiţii serioase, motivaţia edililor este că „nu arată cum ar trebui” şi că cea mai profitabilă dintre societăţile oraşului, Administraţia Domeniului Public SA, nu a „găsit fonduri s-o reabiliteze”.
Ca urmare, a spus viceprimarul Florin Birta, „din 1 iulie trebuie să înceteze actvitatea comercială în Piaţa Ioşia”.
Cererea de desfiinţare a fost depusă de ADP SA, la începutul acestei luni: „societatea Administraţia Domeniului Public SA motivează solicitarea pe fondul lipsei comercianţilor şi implicit a clienţilor în zona Pieţei Ioşia, aspect ce nu justifică costurile de întreţinere”.
Centru comercial
În plenul Consiliului local, viceprimarul Birta a spus că municipalitatea vrea ca terenul eliberat de piaţă să fie scos la licitaţie pentru construirea unui centru comercial şi de servicii.
„Cu acesta, zona va avea în continuare specific de alimentaţie publică. În plus, acolo va trece drumul Oradea – Sântandrei şi zona va fi salubră, modernă şi va servi în continuare orădenilor care vor să se aprovizioneze”, susţine viceprimaru.
Din Opoziţie, PSD-istul Liviu Sabău Popa nu e la fel de entuziast faţă de transformările propuse de municipalitate. „Ioşia este unul dintre cele mai populate cartiere ale oraşului şi, aşa cum orădenii din Rogerius, Nufărul sau Centru au pieţe agroalimentare la îndemână, ar trebui să aibă şi cei din Ioşia. Rolul unei pieţei nu este să ofere fast-food ci să desfacă produse agroalimentare. Produsele româneşti merită să poată fi desfăcute în condiţii decente în Oradea”, a intervenit el.
Sabău Popa a insistat şi pe faptul că ADP SA, ca administrator al pieţelor şi societate cu profit impresionat din aquapark, ar trebui să găsească bani şi pentru reabilitarea Pieţei Ioşia.
A chestionat executivul şi pe tema urgenţei – „De ce aparare proiecul într-o şedinţă extraordinară, bănuiesc că nu are legătură cu fondurile europene şi nici nu aţi aflat azi de dimineaţă despre această intenţie”. A cerut, în concluzie, retragerea materialelor de pe ordinea de zi. Propunerea sa a picat la vot.
Ca urmare, în 90 de zile, comercianţii din Piaţa Ioşia vor trebui să părăsească amplasamentul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!