Începând cu luna iunie 2010, nu se vor mai face pensionări anticipate, iar pensiile speciale vor fi recalculate conform Legii 19/2000. Acestea sunt câteva dintre prevederile Legii privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi Legii privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, supuse de către Guvern adoptării Parlamentului.
În categoria pensiilor care vor fi recalculate, potrivit actului normativ, intră pensiile militare de stat, pensiile de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, pensiile de serviciu ale magistraţilor, pensiile personalului auxiliar al instanţelor judecătoreşti, pensiile diplomaţilor, pensiile parlamentarilor, pensiile aviatorilor şi pensiile se serviciu ale personalului Curţii de Conturi.
La data intrării în vigoarea a legii, pensiile speciale menţionate anterior se recalculează prin determinarea punctajului mediu anual şi a cuantumului fiecărei pensii, utilizând algoritmul de calcul prevăzut de Legea 19/2000. Recalcularea pensiilor se realizează de către instituţiile în evidenţa cărora se află persoanele beneficiare.
În Bihor
Potrivit informaţiilor obţinute de la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Bihor, în evidenţa instituţiei se află 122 de astfel de pensionari. „Dintre cei 122 de pensionari bihoreni care intră sub incidenţa acestei legi, 103 sunt foşti magistraţi, zece parlamentari, cinci foşti angajaţi ai Curţii de Conturi şi patru aviatori”, ne-a declarat Leontin Ţîrle, directorul coordonator al CJP Bihor.
În ceea ce priveşte numărul beneficiarilor de pensii militare de stat şi pensii ale poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, la nivel de judeţ nu există date. Acestea se află la ministerele de resort.
Cel de-al doilea act normativ loveşte şi în cei care intenţionau să se pensionaze anticipat. „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, în sistemul public de pensii, precum şi în sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispoziţiile legale privind înscrierea la pensia anticipată şi pensia anticipată parţială nu se mai aplică”, se spune în actul normativ. Cu alte cuvinte nu se vor mai face pensionări anticipate.
Asta explică creşterea numărului de cereri de pensionare anticipată depuse în ultima perioadă. „În cursul acestui an, la noi au fost depuse 401 cereri de pensionare anticipată, dintre care 226 doar în decursul lunii mai”, a precizat Leontin Ţîrle.
DAN BIRTA
Citiți principiile noastre de moderare aici!