De la această dată, mai multe produse uzuale din plastic nu vor mai putea fi introduse în piață. Printre acestea se numără bețișoare de urechi din plastic (excepție sunt cele care intră la dispozitive medicale), tacâmuri de plastic, paie pentru băuturi, agitatoare pentru băuturi, bețe care se atașează baloanelor, recipiente pentru alimente sau băuturi din polistiren expandat şi pahare pentru băuturi din polistiren expandat.
[eadvert]
Cei care nu respectă această obligație vor fi sancționați cu amenzi între 20.000 și 40.000 de lei (în cazul firmelor) sau între 3.000 și 6.000 de lei (în cazul persoanelor fizice). Amenzile intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării ordonanţei, adică din 30 septembrie.
O perioadă, aceste produse ar mai putea fi găsite în comerț, întrucât stocurile pe care comercianții din România încă le mai au pot fi epuizate. Interdicția stabilită prin OUG se referă doar la punerea pe piață de noi produse de plastic din momentul intrării în vigoare a prezentului act normativ.
Noi marcaje
Tot de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, adică 2 septembrie, anumite produse din plastic de unică folosință vor trebui să poarte pe ambalaj, sau direct pe produs, atunci când sunt introduse în piață, un anumit marcaj. Marcajul trebuie să fie clar, lizibil, să nu se poată șteargă și să informeze consumatorii cu privire la: opțiunile adecvate de gestionare a deșeurilor pentru produs sau mijloacele de eliminare a deșeurilor care trebuie să fie evitate pentru produsul respecti, prezența materialelor plastice în componența produsului și impactul negativ asupra mediului rezultat din aruncarea produsului sau din alte mijloace necorespunzătoare de eliminare a produsului.
Produsele care vor trebui astfel marcate sunt: absorbante, tampoane igienice și aplicatoare de tampoane, şervețele umede, și anume șervețele preumezite de îngrijire personală și de uz casnic, produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun dar şi pahare pentru băuturi
Ordonanța de urgență vine și cu noi reglementări privind răspunderea extinsă a producătorilor, dar acestea vor fi obligatorii etapizat. Astfel, aplicându-se principiul „poluatorul plătește”, s-au introdus prevederi legate de scheme de răspundere extinsă a producătorilor, care să acopere costurile necesare pentru gestionarea și curățarea deșeurilor și pentru măsurile de sensibilizare menite să prevină și să reducă astfel de deșeuri.
În ceea ce privește reducerea consumului pentru alte bunuri de plastic de unică folosință, până în 2026, România trebuie să adopte măsuri pentru o reducere ambițioasă și susținută a consumului de produse din plastic de unică folosință.
Citiți principiile noastre de moderare aici!