Marele premiu i-a revenit Adelei Lia Rusu pentru fotografia „Barajul Valea Drăganului”. Adela a mai câştigat locul 3 la categoria ,,De povestit”, cu fotografia „Despre fotografie”. Şi Ovi D. Pop a luat locul I la categoria „De făcut”, cu fotografia „Meşterul”. Salonul Național de Fotografie Turistică a revenit cu o nouă provocare pentru iubitorii artei fotografice. Fundația Amfiteatru dorește ca anul 2016 să fie un an fără bariere, un an în care concurenții se pot exprima liber, un an în care – cu bune și rele – realitatea rămâne nealterată.
Tema celei de-a XX-a ediții SNFT a fost „România, ești faină!”. A fost ales termenul „fain” pentru că organizatorii au fost interesaţi de comunitățile cât mai diverse și pentru că le pasă de identitatea lor. În opinia lor, acest termen simbolizează puntea care creează unitate în diversitate. Intenţia a fost de a descoperi cele mai faine comunități din România, cele mai faine stiluri de viață, evenimente, produse, locuri și frânturi din natură!
Au fost mai multe categorii de concurs. La categoria „De văzut”, s-au dorit fotografii care să sugereze ce e de văzut, „must-see”s – de la clădiri impresionante, vechi, noi sau abandonate, până la parcuri, păduri, munți sau orice colțuri de natură în care oamenii se refugiază, fie ele turistice sau izolate. La categoria „De ieșit”, cerinţa a fost fotografii care să redea atmosfera locului, iar la categoria „De dormit”, organizatorii au dorit ca fotografii să-i ajute să descopere locuri călduroase și primitoare în care ne putem odihni, dar care ne și spun o poveste de adormit, fie povestea lor, fie a oamenilor locului – pensiuni, hosteluri, hoteluri sau chiar campinguri. „De povestit” e cea de-a patra categorie, care a pornit de la principiul că fiecare țară este un mozaic, un puzzle format dintr-o mulțime de comunități, fie ele sociale, profesionale, etnice sau artistice – alpiniști, skateri, pictori, sculptori, vânzători de kürtőskalács, antreprenori sau romi.
În ultimii ani, aceste comunități au început să aibă nevoie unele de altele din ce în ce mai mult. Poveștile acestor oameni s-au dorit surprinse în fotografii. La categoria „De făcut”, participanţii au fost provocaţi să surprindă ce se întâmplă în localitățile lor sau în împrejurimile, ce activități se pot face acolo și ce evenimente au loc. „Pe lângă diversitate, festivalurile, dar și alte evenimente care adună un număr mare de oameni, generează și alte motive care ne interesează – am vrea să vedem și o serie de stări și faze prin care trec cei care iau parte la asemenea manifestări: euforie, plictiseală, curiozitate, frustrare”, a fost cerinţa organizatorilor. La cea de-a VI-a categorie, „De cumpărat”, cerinţa a fost să fie fotografiate produsele locale, tradiționale, „brănduite” sau „nebrănduite”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!