După ce a primit una dintre cele mai importante distincţii din lumea fotografiei – Excelenţa Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică în Rang de Aur (EFIAP/g), artista fotograf Adela Rusu a răspuns provocării Jurnal Bihorean&Bihon.ro de a vorbi despre resortul intim al pasiunii sale: fotografia.
[eadvert]
Primul care i-a pus un aparat foto în mână a fost unchiul său, iar mai apoi, la gimnaziu, la o olimpiadă şcolară, a câştigat primul său aparat de fotografiat.
„Rememorând momentele din copilăria mea, realizez că am avut în permanenţă contact cu fotografia. Unchiul meu (din partea tatălui) era pasionat de fotografie, avea un laborator foto. Practic, el ne-a făcut toate fotografiile din copilărie. De altfel, el mi-a pus prima dată un aparat foto în mână şi m-a îndemnat să încadrez şi să apăs pe buton! Pe urmă, în şcoala generală, am câştigat la o olimpiadă şcolară un aparat pe film Smena 8, care mulţi ani a stat cuminte pe un raft, de parcă ar fi vrut să îmi spună că va veni o zi când o să îmi trezească, din nou, interesul”, a dezvăluit Adela Rusu.
Iar interesul Adelei Rusu i-a fost stârnit în anul 2006, când a înființat un magazin online și avea nevoie de fotografii pentru cadourile concepute de aceasta. Astfel, Adela şi-a început aventura în lumea imaginilor.
„M-am înscris la câteva cursuri de fotografie şi de atunci a început marea mea aventură creativă”, a mai spus ea.
Pasionată de portrete
Adela este motivată de dragostea pentru fotografie. Pentru ea, fiecare fotografie este o provocare, fiecare fotografie este o poveste, o sărbătoare care clădeşte. Adela Rusu este fotograful care se foloseşte de tehnică pentru a surprinde spiritul.
„În fiecare fotografie, îmi pun o particică din suflet. Fotografiile sunt sufletul artistului pus pe tavă!”, este crezul Adelei Rusu.
Ea aduce în prim plan cadre pline de entuziasm, delicateţe şi energie. De altfel, Adela Rusu este pasionată în special de portrete. Ea se concentrează asupra chipului, a ochilor şi îşi creează momentul potrivit pentru a obține compoziţia perfectă. În opinia Adelei, fundamentul unui portret bun este emoţia surprinsă într-o clipă. O clipă capturată de obiectiv şi transformată apoi într-o poveste.
„Cel mai mult îmi plac portretele, fotografiile cu poveste. Îmi plac scenariile și poveștile de viață, îmi place să surprind stări, emoții și bucurii. Iubesc culoarea și provocarea!”, a mai spus Adela.
Laureată cu câteva sute de premii pentru excepţionalele sale lucrări de artă fotografică, artista fotograf Adela Rusu încearcă abordări diferite prin compoziţie, creativitate, procesare ulterioară şi încercă să îşi lase amprenta personală pe fiecare fotografie. Fotografia sa de suflet este cea cu florăreasa, cu Natalia, pe care a intitulat-o „Parfum de femeie”. Este o imagine care inspiră feminitate şi senzualitate.
De altfel, este şi fotografia care i-a adus cele mai multe premii.
„Nu aş putea să spun că am numai o fotografie de suflet. Îmi place diversitatea. Îmi plac însă portretele şi fotografia creativă. Este o lume aparte, a culorilor, a viselor, a creaţiei, a bucuriei şi a dragostei faţă de viaţă, de feminitate. Este o lume în care te poţi refugia, o lume creată doar de tine. Contează foarte mult cum o explorezi şi cum o scoţi la suprafaţă”, a mai afirmat Adela Rusu.
O altă fotografie dragă ei este cea cu balerina, precum şi cea intitulată „Memories”, cu profilul alb – negru, în care se văd doar buzele şi o parte din ochi.
„Imaginea te duce cu gândul la meditaţie, la femeia care îşi aduce aminte de momentele frumoase din viaţă”, a explicat ea.
Cea mai mare satisfacţie o are când împărtășeşte cursanților săi viziunea proprie despre fotografie, când poate să le insufle pasiunea pentru fotografie, pasiunea de a vedea, a simţi, de a crea şi de a transpune sufletul în imagini.
„Din nou dau timpul în urmă şi îmi amintesc cum în liceu îi spuneam mamei mele că vreau să fiu profesoară de franceză. Iar mama, fostă învățătoare, mi-a spus atunci că e o meserie fascinantă, dar că pentru asta e nevoie de dragoste faţă de copii. I-am replicat că am dragoste față de copii şi în special față de oameni. Cred că cel mai important lucru este să ai dragoste și de a transmite ceva ce îți place. Sunt oameni care dau totul de la ei, iar alții, doar atât cât trebuie”, a explicat Adela.
Iar de când, împreună cu artistul fotograf Ovidiu D. Pop, a înfiinţat Şcoala de Fotografie „Varadinum”, Adela şi Ovi au încercat să transmită tot ceea ce ştiau ei mai bine, tot ce au învăţat.
„Nu toată lumea este autodidactă. Nu toţi pot să îşi culeagă de pe internet informaţiile şi să şi le însuşească ori să facă practica singur. Trebuie să existe cineva care să îi ghideze pas cu pas, să le insufle dragostea pentru fotografie. Nu e totuna să ai un profesor la clasă sau să înveți de unul singur”, a mai spus Adela.
În total, de la înfiinţarea Şcolii „Varadinum”, peste 800 de cursanţi, începători şi avansaţi au învăţat de la Adela Rusu şi Ovi D Pop tainele fotografiei. Mulţi dintre ei au luat-o pe urmele lor şi concurează la saloane, la concursuri internaţionale de fotografie şi încep să aibă rezultate notabile, de care profesorii de fotografie sunt foarte mândri.
„Deja încep și ei să își depună dosare pentru distincții. Semn că noi am fost profesori buni și un fel de exemplu pentru ei. Se întâmplă să concurăm cu propriii noștri cursanți la anumite saloane. E un sentiment de bucurie și de mândrie. Nu aș putea fi supărată sau dezamăgită că un cursant de-al meu a luat o medalie mai bună decât mine. Pentru mine, este o mare bucurie să văd că învățăcelul a depășit mentorul”, a mai dezvăluit Adela Rusu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!