Un proiect pe cât de amplu pe atât de necesar va fi derulat până în 2014 de Asociaţia Pescarilor Sportivi (APS) Aqua Crisius pentru şase situri Natura 2000. După cum a punctat marti preşedintele Aqua Crisius, Mihai Togor, chiar şi titlul proiectului este amplu, prevăzând „Elaborarea Planurilor de management, măsuri de management integrat şi întărirea capacităţii instituţionale de administrare” a celor şase situri de interes comunitar.
Valoarea proiectului finanţat de Uniunea Europeană (90%) şi Guvern (10%) este de 2.466.000 lei, din care aproape jumătate se va aloca pentru instituţiile de cercetare care vor câştiga luna viitoare licitaţiile pentru serviciile de studiu ştiinţific a siturilor.
„În urma studiilor vor fi stabilite toate speciile şi habitate din aceste situri. Potrivit normelor în vigoare, ar exista 104 specii şi 11 habitate. Dar ca şi custozi ai siturilor vizate, am găsit mai multe specii, doar că acestea trebuie dovedite ştiinţific. Odată întocmite, planurile de management vor stabili măsurile pentru conservarea în stare favorabilă a speciilor şi habitatelor. Anul viitor va fi angajat şi un biolog care va superviza activităţile de cercetare”, a explicat Mihai Togor.
Vizează specii „noi”
Întrebat de speciile observate dar neincluse încă în formularele standard ale siturilor, preşedintele Aqua Crisius ne-a răspuns astfel: „Sigur că mamiferele sunt mai spectaculoase. Am găsit urme şi chiar locuri de hrănire pentru vidră. Sunt sigur că mai există râs şi capră neagră în Valea Iadei. La fel, apar ursul şi lupul, cel puţin în tranzit prin Valea Iadei. Dintre păsări am remarcat pescărelul albastru, inclusiv în Oradea, pe Insula de pe Splaiul Crişanei. Cred că există foarte mulţi fluturi neincluşi în formularul standard, îndeosebi pe Valea Fluturilor din Defileul Crişului Negru. Mă aştept şi la reptile şi batracieni necatalogaţi. Dintre plante, e posibil să descoperim specii edemice, precum liliac carpatin pe Valea Iadei sau bujor banatic în Defileul Crişului Negru”.
Lebăda bate Egreta
Vorbind despre speciile invazive, Mihai Togor a surprins asistenţa subliniind că prezenţa lebedelor este una graţioasă, dar nedorită de apărătorii bio-diversităţii. Motivaţia oferită este că lebăda este o pasăre agresivă, care îndepărtează, de pildă, Egreta Mare. Ori Egreta Mare se hrăneşte şi cu specii invazive, precum somnul pitic, bibanul soare sau carasul, pe când lebăda nu.
Dealtfel, unul din obiectivele proiectului este reducerea cu 75% a populaţiilor de peşti invazivi. În schimb, după estimarea populaţiei piscicole a Crişului Negru, acesta va fi repopulat şi dotat cu praguri de trecere care să permită migraţia peştilor peste baraje. „Unele specii se degradează genetic până la extincţie fiindcă nu pot migra. Colegi din străinătate ne-au oferit gratuit proiectele tehnice ale construcţiilor care permit urcarea în amonte pentru depunerea icrelor”, a spus Togor.
Întrebat despre punctele nevralgice ale siturilor de pe Crişuri, responsabilul Aqua Crisius a enumerat extracţia ilegală de balastru, braconajul piscicol cu plase şi tăierile ilegale de arbori.
„Am documentat dosare penale pe toate cele trei aspecte. În paralel, am reuşit în ultimii doi ani să conştientizăm agenţii economici privind normele de mediu necesare balastierelor. Iar pe linia braconajului piscicol, care are un impact major asupra mediului, am observat şi folosirea unor echipamente ilegale aduse din Ucraina”, a spus Togor.
În lupta contra braconajului, Aqua Crisius se va dota, prin acest proiect, cu echipamente moderne de observaţie: binocluri militare şi cu infraroşu, aparatură de detectare subacvatică etc.
Cât despre efectele planurilor de management, responsabilii Aqua Crisius au explicat că măsurile şi regulamentele vor fi aduse la cunoştiinţa publicului.
Ca preşedinte de proiect Andrei Togor, specialist în ihtiologie, a precizat că rolul Unităţii de Implementare a Proiectului este „să asigurăm termenele, continuitatea şi fluxul activităţilor din proiect”, beneficiar fiind, în calitate de custode a siturilor, APS Aqua Crisius.
Factbox:
Siturile Natura 2000 din proiect
ROSCI 0049 Crişul Negru (cu suprapunerea cu ROSPA 0014 Câmpia Crişului Alb şi Crişului Negru)
ROSCI 0050 Crişul Repede amonte de Oradea
+ ROSPA 0123 Lacurile de acumulare de pe Crişul Repede
ROSCI 0061 Defileul Crişului Negru (cu ariile protejate de interes naţional 2.174 Defileul la Borz, 2.176 Vf. Cârligaţi şi 2.178 Dealul Păcău)
ROSCI 0104 Lunca Inferioară a Crişului Repede
ROSCI 0068 Diosig
ROSCI 0262 Valea Iadei (cu suprapunerea cu ROSPA 0115 Defileul Crişului Repede – Valea Iadului)
Factbox:
Întocmite prin proiect:
31 – studii
18 – baze de date
42 – hărţi
29 – hărţi în format GIS
28 de evenimente publice
1950 – persoane consultate
2000 – pliante informative despre Natura 2000
Citiți principiile noastre de moderare aici!