Europarlamentarul bihorean Emilian Pavel se confruntă cu acuzaţii de nepotism politic, din partea site-ului pressone.ro. Eurodeputatul PSD este acuzat că şi-a cooptat colaboratori din rândul colegilor de partid, posesori ai unor firme de consultanţă şi că, astfel, Pavel ar fi finanţat în mod mascat activitatea PSD Bihor! Europarlamentarul clasifică acuzaţiile drept aberaţii.
Consultanţi cu carnet de partid
Firma fostului lider PSD Oradea, consilierul local Liviu Sabău Popa (Sabău Popa Consulting), cea a actualului preşedinte TSD Oradea, consilierul local Adrian Negrea (Key Consult), firma preşedintelui executiv al TSD Bihor, Valer Benţe (Zwo Consult), precum şi cea a liderului TSD Bihor Cosmin Szigeti – Pirtea (Impala Consult) apar cu contracte de prestări servicii către cabinetul europarlamentarului Pavel, ale căror costuri sunt suportate de către Parlamentul European.
De asemenea, între colaboratorii lui Emilian Pavel figurează şi firma fostului deputat Cătălina Ştefănescu (Real Politics Consulting). Fiecare eurodeputat are la dispoziţie un buget lunar de 24.164 de euro destinaţi asistenţilor şi colaboratorilor. În ceea ce priveşte prestatorii de servicii, nota Parlamentului prevede că aceştia nu pot încasa lunar mai mult de 25% din valoarea sumei destinate asistenţilor. Aşadar, în jur de 6.000 de euro.
Spicuim din aspectele reclamate de site-ul citat: „Patru dintre cele șapte firme pe care eurodeputatul PSD Emilian Pavel (33 de ani) le plătește cu bani de la Parlamentul European (PE) ca să îl ajute în activitate aparțin unor lideri ai PSD Bihor, județul său de baștină”. Site-ul a reclamat la Parlamentul European situaţia de la cabinetul lui Pavel, invocând Art. 43 al Statutului PE, conform căruia contractele încheiate cu colaboratori nu se pot constitui în surse de finanţare pentru grupurile politice din PE sau pentru partide politice. PressOne acuză răspunsul Parlamentului European ca fiind unul evaziv: „Ni s-a răspuns că asistenţii şi prestatorii de servicii “pot avea şi alte activităţi”, în măsura în care notifică Parlamentul cu privire la activităţile pe care le desfăşoară şi au un program de lucru bine stabilit. Nu ni s-a spus însă dacă Emilian Pavel a informat Parlamentul cu privire la activitatea politică a proprietarilor firmelor cu care a încheiat contracte şi nici dacă aceştia au completat declaraţii de interese”. Acelaşi site scrie că „circuitul pus la punct de Emilian Pavel seamănă cu un mecanism de finanţare a PSD Bihor, fapt pe care l-am subliniat în solicitarea adresată PE”.
Pavel a reacţionat la cele apărute printr-un drept la replică. Catalogând acuzaţiile drept aberaţii, eurodeputatul neagă faptul că banii Parlamentului European ajung să finanţeze activitatea PSD Bihor, unde Pavel este preşedinte executiv. Pe de altă parte, Pavel consideră firesc să îşi aleagă colaboratorii din rândurile colegilor săi, subliniind că succesele sale ca europarlamentar depind de calitatea echipei sale, iar, cum activitatea este una politică, colaboratorii nu puteau veni din altă parte. Motiv pentru care eurodeputatul respinge orice acuzaţie de finanţare ilegală a activităţii PSD Bihor. Pavel a amintit, cu această ocazie, titlul de „europarlamentar al anului la categoria ocuparea forței de muncă”, primit în cadrul MEP Awards (http://www.mepawards.eu/) precum şi nominalizarea sa la categoria „promovarea drepturilor femeilor și a egalității de gen”.
Pavel: „Nu caut zugravi!”
Spicuim din dreptul la replică al lui Pavel: „Rezultatele din mandatul meu cu care mă mândresc, și care cred că au adus un dram de bine României nu îmi aparțin în exclusivitate. (…) Am fost de când mă știu un om de echipă și tot ce muncesc se întâmplă alături de echipa mea, din care o parte lucrează în România, iar dintre ei o parte s-au organizat ca și firme de consultanță, furnizându-mi servicii de care am nevoie pentru îndeplinirea mandatului meu.
Criteriile după care i-am ales sunt simple: să fie oameni pe care îi cunosc, cu care am mai lucrat în cei 16 ani de politică, oameni care vor să lucreze cu mine, cu care eu vreau să lucrez, care se pricep la ceea ce fac, sunt serioși în munca lor, țin pasul cu mine și asigură calitate! Nu sunt o firmă care își caută contractori pentru zugrăvit.
Sunt un om a cărui meserie este politica și care își alege colaboratorii și formele de colaborare conform legilor naționale, normelor europene și regulilor stabilite de Parlamentul European. Și da, în condițiile impuse de lege, vreau să colaborez cu oameni care au experiență politică. În condițiile legii, vreau să colaborez cu colegii mei și nu văd cu cine altcineva ar trebui să colaborez. În acest domeniu nu se lucrează cu străini, nu se fac licitații. Oameni aleși de oameni își aleg la rândul lor colaboratorii. Este natural, normal, legal și de bun simț”.
„Parlamentul este informat”
Pavel: „Dacă răspunsurile date de funcționarii Parlamentului li s-au părut autorilor acelui material ca fiind evazive, sper ca al meu să fie mai clar: toate contractele încheiate de biroul meu cu diverși prestatori de servicii respectă procedurile extrem de riguroase impuse de Parlamentul European. Acei prestatori depun lunar rapoarte referitoare la activitatea lor, dar și declarații de interese, la începutul contractului. Așadar, Parlamentul European este informat, și verifică în permanență, atât despre eventuala implicare politică a unor prestatori de servicii cât și despre munca lor efectivă în cadrul contractului, și nu a solicitat niciodată încetarea colaborării dintre biroul meu și aceștia. În momentul în care foști colaboratori de-ai mei s-au orientat către alte activități, ce puteau duce la incompatibilitate, am respectat normele Parlamentului European și am încetat colaborarea cu ei ÎNAINTE de a deveni incompatibili. (…) Referitor la finanțarea ilegală a unui partid, iarăși, după mine, totul este clar și simplu. Eu nu o fac și nu știu pe nimeni care să o facă. Nu mă ocup cu așa ceva. Sunt un politician tânăr, sunt membru al Parlamentului European, am o situație bună și o muncă pe care o iubesc, am rezultate profesionale bune, de curând am devenit tată și îmi doresc o carieră lungă în politică. Nu aș risca pentru nimic în lume să pierd aceste realizări sau aceste oportunități. (…) Ei bine, eu nu sunt hoț și mai cunosc destui oameni ca mine. Îmi voi continua activitatea, alături de echipa mea, și legal și transparent și eficient pentru că, și o spun mereu, când voi pleca din Parlamentul European mă voi uita în urmă și voi spune cu mândrie că am mișcat măcar cu milimetru România în direcția bună.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!