Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Bihor a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de orădeanca Mariana Matei (47 ani) pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Femeia este suspectată că, în calitate de administrator la SC PM Print SRL Oradea, a desfăşurat în perioada 2008-2009 activităţi de comerţ cu cereale pe care nu le-ar fi declarat organelor fiscale. Astfel, organele de anchetă au calculat un prejudiciu în valoare de 272.213 lei nerecuperat.
„Totodată, învinuita în calitate de persoană fizică autorizată plătitoare de TVA a desfăşurat în cursul anului 2011 activităţi de comerţ cu cereale, fiind emise un număr de 53 de facturi către SC Prestagro Comimpex srl Arad pe care nu le-a declarat organelor de control fiscal, fiind estimat un prejudiciu în valoare de 1.327.013 lei, faptă constatată de Garda Financiară Bihor. Prejudiciul însumează TVA de plată în sumă de 614.940 lei şi impozit pe profit în sumă de 712.072 lei nedeclarat şi neachitat”, a mai informat ieri purtătorul de cuvânt al PT Bihor, procuror Vasile Popa.
Din cercetăril mai rezultă irealitatea unor documente de achiziţii întocmite de învinuită (borderou de achiziţii întocmite pentru achiziţii fictive) emiterea de facturi care nu apar înregistrate în declaraţia corespunzătoare acestei societăţi ce a fost raportată organelor fiscale, neîntocmirea de documente la achiziţiile de cereale. Toate acestea i-au oferit posibilitatea realizării unor venituri prin stabilirea unor raporturi comerciale cu agenţii economici şi persoane fizice a căror activitate s-a dovedit a fi legală.
Găsite la percheziţie
„Cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa învinuitei au fost identificate atât originalul documentelor care întăresc cele constatate de organele fiscale cât şi alte documente în original (facturi şi avize de însoţire emise de învinuită în numele mai multor societăţi comerciale, şi faţă de care aceasta declară că nu au fost înregistrate şi declarate organelor fiscale). Atitudinea învinuitei a fost de indiferenţă la solicitarea organelor fiscale de a preda documentele necesare efectuării controlului. În acest sens şi-a stabilit domiciliul la adresa părinţilor soţului şi nu la adresa la care locuieşte efectiv, nu s-a prezentat în faţa organelor de cercetare penală la data şi ora stabilită în citaţiile procedurale”, a mai precizat procurorul Popa.
Inculpata a fost reţinută pentru 24 ore prin ordonanţa din 3 aprilie, iar miercuri a fost prezentată instanţei cu propunere de arestare preventivă. Dar judecătorii Tribunalului au considerat că e suficientă o măsură preventivă mai puţin restrictivă, şi anume interdicţia de părăsi ţara. Ca atare, procurorii au declarat recurs.
C.H
Citiți principiile noastre de moderare aici!