Rezultatul licitaţiei pentru achiziţia centralei pe gaz, este contestat de asocierea Romelectro Bucureşti şi Istroenergo Group (Slovacia), descalificată de comisia municipală sub motivul lipsei de experienţă. „Ne suprinde decizia eliminării în favoarea unei asocieri care are ca titular o companie înfiinţată fix la data publicării anunţului pentru licitaţie”, ne-a declarat Vasile Munteniţă, director executiv al Romelectro SA. „E de domeniul hilarului”, apreciază acesta. Mai spune că asocierea va face demersurile pentru a contesta rezultatul, până vineri, cel târziu.
Licitaţia, în valoare de 242.988.812 lei a fost atribuită de comisia municipală asocierii Elsaco Engineering Botoşani şi STC spa, cu capital italian. Celelalte două oferte, aparţinând asocierilor Construcţii Bihor şi Fovallalkozo (Ungaria) şi celei conduse de Romelectro, au fost descalificate.
„Vom contesta licitaţia. Toate documentele pe care le-am depus sunt legale, veridice şi verificabile. Comisia de evaluare a avut o atribuire subiectivă”, ne-a spus reprezentantul Romelectro.
„E prea ciudat!”
Printr-un comunicat de presă, Romelectro reclamă că membri comisiei de licitaţie au arătat rea voinţă faţă de unii ofertanţi şi subiectivitate în evaluarea documentelor. Beneficiari ai acestei subiectivităţi ar fi italienii de la Elsaco Engineering Botoşani – STC spa.
„Despre societatea Elsaco Engineering SRL, nu am putut afla prea multe, întrucât aceasta a fost înfiinţată abia în anul 2013, pe data de 18 iulie, exact la data când a fost publicat anunţul pentru această licitaţie”, se arată în comunicatul de presă. Acesta mai relevă că Elsaco Engineering Botoşani este, de fapt, un pui al companiei mari Elsaco Electronic SA.
Reclamanta mai arată că firma mare, Elsaco Electronic SA, a fost restricţionată la această licitaţie de CNSC, în 2013, pentru că „şi-a îndeplinit in mod defectuos obligatiile contractuale, din motive imputabile ofertantului în cadrul unui contract de lucrari, culmea, tot la sistemul de termoficare din Oradea”.
„Cum se face că firma italiană STC spa are o cifră de afaceri aproape exact egală cu valoarea cifrei de afaceri solicitate prin caietul de sarcini?”, insistă comunicatul de presă. Documentul dă de înţeles că italienii ar fi fost favorizaţi de comisie şi în ceea ce priveşte constituirea garanţiei: „Ce companie „italiană” a solicitat exact în ultima zi înaintea depunerii ofertelor, clarificări privind constituirea garanţiei de participare, la care autoritatea a răspuns, neuzual, în aceeaşi zi, acceptând şi alt mod de garantare a participării, de care a beneficiat Elsaco Engineering SRL, respectiv printr-o polita de asigurare si nu prin scrisoare bancara, asa cum au prezentat ceilalti doi participanti?”
„E, oricum, prea ciudat”, este concluzia directorului executiv. „Dar nu contestăm asta. Noi reclamăm faptul că nu ne-a fost calificată corect oferta”, spune Vasile Muntenţă.
Să judece CNSC!
Punctul de vedere al Romelectro este că asocierea pe care o conduce s-a situat pe primul loc, iar castigatoarea desemnată ar fi pe locul al treilea. „Procedeul de descalificare a primilor doi ofertanti ca punctaj, in favoarea celui de al treilea, ar fi trebuit sa aiba la baza argumente clare si de necontestat”, zice comunicatul de presă.
„CNSC să judece. Dacă decizia ne va fi favorabilă, e posibil ca Primăria sau alte părţi să o atace la Curtea de Apel. Dacă nu ne va fi favorabilă, o vom ataca noi. Ne asumăm riscul pierderii garanţiei”, spune Munteniţă.
„Avem speranta ca, in urma unei analize si decizii juste si corecte, a CNSC , privind interventia pe care o vom face, vor fi clarificate toate aspectelor pe care le-a generat aceasta licitatie, iar rezultatul licitatiei va fi cu totul in favoarea noastra”, este concluzia comunicatului de presă al Romelectro.
Fiind vorba de fonduri europene, a căror termen de cheltuire este finalul anului 2015, se ridică problema ieşirii din termen în cazul unor tergiversări în justiţie. „Nu e problema mea. Este riscul Primăriei”, spune directorul faţă de această realitate.
Până ieri, doar ecouri ale nemulţumirii perdanţilor ajunseseră în Primărie. „N-au depus, încă, niciunul, nimic, dar mai au termen până în 19 iar regula e că în ultimele zile se înregistrează toate reclamaţiile. E dreprul fiecărui participant”, spune Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană.
Fact box
Preţuri oferite
– Primăria a estimat costul centralei pe gaz la 242.988.812,15 lei
– Romelectro Bucureşti şi Istroenergo Group a licitat cu 108.720 mai puţin
– Construcţii Bihor şi şi Fovallalkozo (Ungaria) a licitat cu 23.903.805 lei peste.
– Elsaco Engineering Botoşani şi STC spa a licitat cu 15 bani sub valoarea Primăriei
Citiți principiile noastre de moderare aici!