[eadvert]
Consiliul Județean Bihor a schimbat deja destinația proiectului aflat în lucru, pe strada Ceyrat – centrul școlar pentru copii cu deficiențe va deveni campus de învățământ dual. Cu ocazia unei ședințe extraordinare reunite, a CJ Bihor și Consiliul local Oradea, s-a stabilit și cine vor fi beneficiarii acestei schimbări, și anume elevii colegiilor tehnice „Traian Vuia”, „Mihai Viteazul” și „Constantin Brâncuși”, din Oradea, plus cei de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd și cei de la Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei.
Propunerea a stârnit replici în contradictoriu, între președintele CJ Bihor Ilie Bolojan și Kery Hajnal(UDMR), inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Bihor.
10 campusuri
Bolojan a început cu informații de context: în PNRR, la capitolul Educație există un subcapitol care prevede susținerea învățământului profesional dual în România. Unul din obiective e finanțarea și înființarea a cel puțin 10 campusuri pentru învățământul dual. Bihorul a avut un acord de principiu pentru a înființa un astfel de consorțiu, cererea de finanțare ar urma să fie depusă la începutul luinii ianuarie. Înființarea consorțiului se bazează pe un contract de parteneriat în care să figureze mai multe entități – Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Școlar Județean, agenți economici orădeni dar și „școlile care au clase de învățământ profesional dual, trei din Oradea și două din județ”, a precizat președintele CJ.
Conform acestuia, propunererea e ca „în campusul din stada Ceyrat să putem să dezvolăm mai multe clase de învățământ dual, clase care instruiesc meseriași, oameni pentru piața muncii din Oradea, în zonele deficitare”. Aceste domenii ar fi industrial, mase plastice, instalatori sau frigotehniști și constructori. „Dacă câștigăm finanțarea, adaptăm investiția realizată parțial pe locație, la învățământul dual, trebuie să facem anumite dotări în ateliere, pe partea de digitalizare”, a mai declarat Bolojan.
El a insistat că vor fi „maxim două astfel de campusuri pentru fiecare regiune de dezvolare, suntem în competiție cu celelalte 5 județe din regiunea noastră”.
Toți elevii din dual au dreptul!
Propunerea lui Bolojan a iscat proteste din partea UDMR: Kery Hajnal a precizat că „e de salutat acest consorțiu” dar că „am o probemă mare cu lista scolilor din consorțiu”.
„Sunt școli din Bihor care îndelinesc toate condițiile pentru a fi implicate, și n-au fost contactate, n-au fost implicate. Din acest motiv, propun extinderea acestui consorțiu cu toate unitățile eligibile din judet. Toți elevii din Bihor care participă la invățământul dual au dreptul să beneficienze de acest proiect”, a insistat ea.
Bolojan a încercat să-i taie avântul, invocând că „Inspectoratul Școlar Județean a propus aceste unități ca fiind singurele care au învățământ profesional dual și sunt definite ca unități de învățământ cu profil tehnologic”. A mai spus că „dacă se va amâna depunerea de proiecte, nu avem nimic împotrivă pentru extinderea cu orice cu orice școală din Bihor care îndeplinește condițiile”. A cotit, însă, pe loc: „gândiți-vă la numărul de parteneri, destul de mulți. Formarea unei mase critice care să funcționeze nu este o chestiune facilă, gândiți-vă că suntem peste 20 de parteneri”.
Kery a insistat, însă: „Aș vrea sa vă atrag atenția asupra două unități de învățământ care au fost primele care au înființat învățământ dual în Bihor și care au fost mereu fruntașe. Liceul Tehnologic 1 Borș și Liceul Tehnologic 1 Cadea nu sunt pe această listă”.
Bolojan a invocat că profilul de la Cădea, despre care el știe că e „agricol” nu s-ar potrivi, dar a fost, din nou contrazis, de Kery: „Liceul Tehnologic din Cădea are majoritatea claselor cu profil tehnic, nu agricol, iar Borșul, și mai mult”.
Fără să-i dea un răspuns lămuritor udemeristei, Bolojan a chestionat plenul despre „Alte intervenții?” apoi a transmis plenului: „Inspectoratul Școlar al Județului Bihor a propus aceste școli, nu cred că e oportună extinderea”. Liberalii s-au conformat întocmai, proiectul a trecut de plenurile reunite în forma propusă de executiv.
Nu a mai contat argumentul lui Kery, că „nu inspectoratul a depus lista, ci o persoană, fără conducerea Inspectoratului și fără consiliul de administrație”…
Trimite articolul
XDecat bani aruncati pt invatamantul asta, mai bine mai face un pod.
-
De ce spui ca sunt bani aruncati? Cu invatamant profesional, mai ramane o sansa sa avem muncitori calificati care sa poata sa ridice nivelul salariilor in Oradea / Bihor, tot se plange lumea ca salariile sunt mici… fara scoala cum ai vrea sa creasca salariile?
-
Stai. Mai trage puti aer. Bolojan deja a desfiintat nu stiu cate licee. el ar vrea sa desfiinteze si Universitatea sa nu mai ramana numai profesionale. Apoi tot tu o sa plangi ca suntem pe ultimu loc la salarii, ca e plin orasul de taranoi, ca nu avem cultura si educatie. Transformam orasul intr-un cuib de analfabeti care lucreaza la banda.
-
-
Exemplu este umila ta persoana.
-
Are dreptate. Poate te va ajuta si pe tine.
-
Noi vrem egalitate, dar unii s mai egali ca altii. Dublu-standard la PMO, ca de obicei.
Kery, draghe dar de alte licee de ce nu zis nimic la tine, nu este pline cu unguri mici la ele? nu aude nimeni la tine ca in Episcopia nu este nici macar una scoale cu predare in limba nostra ofiiciale, asta nu supara la tine va segregati singure?
-
Adică? Ce ai vrut să spui în afară de o gargară stupidă? Dacă vrei liceu în limba ta atunci de ce nu faci unul?
-
io draghe incearca un Xanax, poate iti mai revii un pic din psihoza sovinista 🙂