Plus un milion de cărămizi de epocă la preţul de 0,60 de bani bucata.
Pe ce bani s-a privatizat Moara Emilia? Proprietarul Copil Traian Ovidiu ne-a declarat luni că nu îşi mai aminteşte suma pe care a platit-o la Primaria Oradea şi nici nu ne-a putut spune dacă a avut un plan privind imobilul. “A fost o investiţie financiară”, recunoaşte Ovidiu Copil oportunitatea oferită de Primărie. Consilierul local mai recunoaşte indirect că cel mai mult la interesat, din start, terenul. “Clădirea fusese studiată de mai multe intituţii şi nu putea fi reabilitată. De aceea a şi vândut-o Primăria”, mai susţine Copil.
Miza patrimonială pare să fie alta pentru oraş, ansamblul fiind propus în 2011 pentru procedura de declarare ca monument istoric.
Poziţia instituţiilor cu competenţe în domeniu l-a determinat luni pe liderul PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, să suspecteze un non-combat „instituţional”.
Pentru aceasta a schiţat un istoric de la cumpărarea, în anul 2000, a Morii Emilia de la Primăria Oradea.
În 2011 proprietarul a demarat demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de demolare. Însă Comisia Zonală a Monumentelor Istorice cu sediul la Cluj a dat aviz negativ. Iar Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor din judeţul Bihor a depus documentaţie, via DJCCPCN Bihor, la Secretariatul Secţiunii de evidenţă a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (din Ministerul Culturii) pentru clasarea clădirii. „Potrivit Legii 422/2011, din acel moment Moara Emilia a devenit clădire protejată ca şi cum ar fi fost deja clasată. Totuşi, fără nicio autorizaţie s-a început demolarea. Proprietarul a tăgăduit că el ar fi cel din spatele demolării. Dar e greu de crezut că demolarea unui corp întreg să se facă fără ştirea şi acordul proprietarului. Atunci, în numele PPMT Bihor am depus plângere la Inspectoratul Poliţiei Judeţene fiindcă această faptă constituia infracţiune la Legea Patrimoniului. N-am primit niciun răspuns de la IPJ dar demolările s-au oprit”, a precizat Csomortanyi.
Potrivit acestuia, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor şi-a schimbat total poziţia după ce cazul a ajuns în presă.
„După mărturisirile celor de la Fundaţie, fiind ameninţaţi cu procese de proprietar, au cerut retragerea propriei cereri de clasare a imobilului. Legal nici măcar iniţiatorul nu poate opri procedura. Dar textul cererii e amuzant, fără cap şi coadă, şi arată comportamentului preşedintelui de atunci, Sarkozi Zoltan, cel care, ca şi consilier local, vota pentru bugetul Fundaţiei”, a subliniat liderul PPMT Bihor.
Csomortanyi a mai prezentat public şi o critică scrisă din partea Inspectoratului în Construcţii faţă de Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor şi anume de ce nu a încercat să protejeze şi fosta Fabrică de Bere. „Fundaţia nu exista la momentul demolării Fabricii de Bere”, a amintit Csomortanyi.
În fine, cazul s-a blocat până în 2013 când a expirat perioada de protecţie iar proprietarul a obţinut un aviz pozitiv de la Comisia Zonală de Protejare a Monumentelor Istorice cu sediul mutat de la Cluj la Oradea.
„Comisia Zonală de la Oradea s-a înfiinţat printr-o HG. Erau prea multe cazuri de la Oradea blocate de arhitecţii profesionişti de la Cluj şi trebuia o rezolvare cu aşa-zişi specialişti orădeni. Din 2013 în Comisia Zonală nu pot fi membri decât arhitecţi care nu profesează. Nu spune numele membrilor de la Oradea fiindcă ar trebui să îmi spun şi părerea despre ei”, a comentat Csomortanyi.
Ca urmare, în 2014 proprietarul a început legal demolarea iar potrivit preşedintelui PPMT Bihor, în curtea Morii se pot cumpăra cărămizi cu 60 de bani bucata.
„E un caz foarte trist care arată impotenţa instituţiilor susţinute din bani publici pentru a proteja clădirile valoroase. Nu e de mirare că o serie de monumente sunt în pragul prăbuşirii. Dat fiind că acest Guvern «excelent» n-a reuşit să modifice total legilde protejare a monumentelor istorice am apelat azi la art.21 din legea 422 pentru a solicita clasarea de urgenţă a Morii Emilia. Este ultima şansă dar nu îmi fac mari iluzii ci doar am făcut acest demers pe care-l datorăm urmaşilor noştri”, a conchis Csomortanyi adăugând pe lista instituţiilor responsabile şi Instituţia Arhitectului Şef al judeţului Bihor şi Primăria Oradea pentru că „ar trebui să aibă grijă de clădirile valoroase”.
Apel la Minister pentru Moara Emilia
PPMT a solicitat ieri Ministerului Culturii declanşarea procedurii „clasării de urgenţă” a Morii Emilia.
Oradea. Ieri, liderul PPMT Bihor a depus, în numele partidului, o solicitare de demarare a procedurii legale de clasare de urgenţă a imobilului „Moara Emilia” la Direcţia Judeţeană de Cultură Bihor, la Ministerul Culturii – Direcţia Patrimoniu Cultural şi la Ministerul Culturii – Secretariatul Secţiunţii de evidenţă a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.
Argumentele solicitării sunt următoarele:
Moara cu valţuri Emilia, aflată în Ansamblul Urban „Centrul Istoric Oradea”, constituie probabil cel mai valoros şi emblematic exemplu orădean de clădire istorică de tip industrial, menţionat ca atare în lucrări ştiinţifice de referinţă şi care a constituit obiectul mai multor proiecte de reconversie funcţională, care au avut ca scop conservarea şi valorificarea ansamblului.
Deşi în 2011 s-a iniţiat procedura de clasare a ansamblului, dosarul nu a fost supus analizei Secţiunii de specialitate a Ministerului Culturii şi, în consecinţă, nu a fost finalizat, iar în momentul de faţă obiectivului nu i se aplică protecţia specifică clădirilor clasate sau în curs de clasare.
Comisia Zonală a Monumentelor nr.6 a emis un aviz pozitiv solicitării de demolare, iar Primăria Oradea a emis Autorizaţia de demolare a ansamblului, în consecinţă sunt întrunite condiţiile legale pentru demolare.
În urma obţinerii de către proprietar a autorizaţiei de demolare, lucrările de demolare au fost pornite, astfel clădirea se află în pericol iminent de dispariţie.
„Considerăm că s-a ajuns la această situaţie prin concursul, iresponsabilitatea şi complicitatea evidentă a mai multor instituţii ale statului şi ale autorităţilor locale, care au desconsiderat în mod deliberat interesul public privind protejarea valorilor patrimoniale. În mod evident, faptele mai sus-menţionate întrunesc toate condiţiile pentru pierderea definitivă a unui ansamblu valoros de clădiri, există pericolul iminent de distrugere, ceea ce impune ca singura opţiune de salvare, oferită de legislaţia în vigoare: clasarea în regim de urgenţă”, arată în finalul solicitării ing. Csomortanyi Istvan, preşedintele PPMT – Bihor.
ISCT „ar demola” şi Coloseumul…
ISCT-ului i se reproşează că propune demolarea Morii datorită „degradării avansate”, dar pentru care n-a dat amenzi.
Oradea. În anexa solicitării depuse ieri la Ministerul Culturii, preşedintele PPMT Bihor Csomortanyi Istvan şi-a motivat şi ironia exprimată în conferinţă de presă privind starea de degradare a Coloseumului din Roma care, potrivit logicii Inspectoratului Teritorial în Construcţii, ar trebui demolat…
Spicuim din anexă:
În cazul în care, fiind sesizat despre iniţiativa clasării, Inspectoratul Teritorial în Construcţii (ITC) Nord-Vest ar aprecia că „pentru evitarea producerii unui accident tehnic, respectiv punerea în siguranţă a clădirii” se impune desfiinţarea ei, vă rugăm să atenţionaţi respectiva instituţie că, potrivit legislaţiei în vigoare, oportunitatea evaluării clasării nu-i intră în atribuţii. Mai mult, criteriul stării fizice a unei clădiri nu se află printre cele care determină condiţiile clasării ei.
Vă rugăm să constataţi şi să atrageţi atenţia ITC-NV că starea de conservare a Ansamblului „Moara Emilia” s-a agravat exponenţial în perioada 2000 – 2013, în care propeitrar a fost forma SC O.C.C. Tex srl, reprezentat de un anume Copil Ovidiu Traian (ar fi de dorit să nu se insiste asupra aflării funcţiilor persoanei respective pentru că nu are relevanţă în cazul de faţă, în schimb s-ar putea cere informaţii despre câte amenzi au fost aplicate de către ITC-NV pentru neîntreţinerea imobilului respectiv şi punerea în pericol a vieţii persoanelor care s-ar fi aventurat pe proprietatea SC O.C.C.Tex srl) şi care este responsabil pentru degradarea clădirii.
Aţi mai putea preciza ITC-NV şi Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor din judeţul Bihor că, pe lista monumentelor din judeţul Bihor dar şi pe lista naţională şi în cea UNESCO se mai află un număr mare de ruine şi clădiri aflate în stare de precolaps, asemeni Morii Emilia, în cazul cărora problemele de conservare pot fi rezolvate legal exclusiv în manieră „constructivă”, nicidecum „deconstructivă”, pe baza unor „aşa-zise” expertize partizane şi prin suspendarea clasării
Pentru a nu fi suspectaţi de complicitate la distrugere de patrimoniu, vă rugăm respectuos ca, în cazurile prevăzute de lot.12 şi 15 din art.26 al Legii 422 din 2001, aşa cum s-a întâmplat în luna perioadă dintre lunile mai şi septembrie 2011, cu distrugerea continuă a Morii Emilia, clădire ce beneficia atunci de protecţie a respectivei Legi, şi aflat teoretic sub supravegherea DJCPN Bihor, să constataţi şi să sesizaţi organele cu atribuţii în domeniul, în timp util şi cu consecvenţă, infracţiunile şi cazurile penale de intervenţii ilegale. Este cel puţin penibil să fie nevoie de campanii de presă îndelungate şi de sesizări repetate ale societăţii civile pentru ca instituţiile răspunzătoare să se autosesizeze.
Citiți principiile noastre de moderare aici!