Însa pe tânara sotie a muncitorului electrocutat nu o încalzesc deloc amenzile totale de 180.000.000 de lei vechi, aplicate de catre ITM Bihor celor patru firme ce au conlucrat, în luna iunie, pe santierul unui supermarket din cartierul Nufarul. Si, contrariata de raspunsul angajatorului SC IMSAT Crisuri SA Oradea, al carei patron i-ar fi declarat ca victimei Viorel Maciuc (mort la 36 ani) „îi ajung cosciugul si hainele cu care a fost înmormântat”, sotia acestuia, Ana Viorica, a apelat la un avocat.
Dar la invitatiile scrise în ideea rezolvarii amiabile a situatiei nu a catadixit sa raspunda decât unul dintre subantreprenori, dar si acel raspuns fiind doar o declinare clara a responsabilitatii.
Îsi paseaza vina între ei
În acesta conditii, s-a ajuns acum la o premiera în justitia bihoreana, prin actionarea în instanta a tuturor societatilor incriminate de raportul ITM Bihor. „Vrem ca firmele de constructii care fac profit de pe urma muncitorilor sa fie constiente ca raspund si pecuniar la accidentele de munca. Când i-am contactat pe subantreprenori, fiecare a spus ca nu e vina lui. Însa, asa dupa cum arata si raportul ITM, fiecare are o parte de responsabilitate. Daca macar unul dintre ei si-ar fi facut datoria, se salva viata unui om, cap de familie”, declara avocatul sotiei victimei.
„Curent” la buzunar
Despagubirile materiale cerute la firmele de constructii sunt cam la nivelul pretului unui apartament cu doua camere, obisnuit.
„Eram casatoriti de noua ani. Ne doream un copil, iar sotul meu lucra toata ziua ca sa-i putem asigura toate conditiile. În loc sa am familia visata, m-am trezit brusc singura, fara nici un sprijin si, mai mult, fara persoana pe care o iubeam cel mai mult pe lume si cu care speram sa-mi cresc copiii si nepotii”, îsi sustine actiunea în instanta Ana Viorica Maciuc.
Dupa trauma psihica suferita dupa înmormântarea lui Viorel Maciuc, vaduva a fost data afara din locuinta fiindca nu i-au mai ajuns banii pentru chirie si plata întretinerii, fiind nevoita sa se mute la parintii ei.
În ce priveste nivelul despagubirilor, partea vatamata face trimitere la Codul Muncii, care împarte veniturile sotilor în mod egal. Astfel, vaduva cere firmelor, în solidar, plata unei jumatati din venitul pe care l-ar fi realizat sotul ei, pâna la pensionare, din salar.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!