Totuși, unul dintre ei a fost condamnat la închisoare cu executare, dar pentru o altă acuzație, respectiv trafic de droguri de risc.
Potrivit minutei sentinței publicată pe portalul instanțelor, Tribunalul Bihor a constatat intervenția prescripției răspunderii pentru transportul și vânzarea de etnobotanice în cazul lui Marius Lungu (11 fapte), Norbert Gyongyosi (6 fapte), Sandor Boka (6 fapte), Jozsef Balogh și Kalman Vențel (5 acte materiale).
Primii patru au fost reținuți pe 16 mai 2018, iar Lungu, Gyongyosi și Boka au stat în arest o lună. De altfel, Norbert Gyongyosi, de 35 de ani, este un client vechi al polițiștilor antidrog, având la activ mai multe acuzații de trafic de substanțe interzise. Cel mai recent, în luna august, el a fost condamnat, într-un alt dosar, la 3 ani și 5 luni de închisoare cu executare, dar sentința nu este definitivă.
Un caz aparte a fost cel al lui Jozsef Balogh, care a fost acuzat de procurorii DIICOT Oradea că în perioada 1 mai 2017 – 2 mai 2018, în cinci rânduri, „ar fi efectuat, fără drept, operaţiuni (procurare, transport, stocare-depozitare,
punere în vânzare, livrare) cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive”. Judecătorul de caz a dispus încetarea procesului penal, pe motiv de prescripție, pentru trei din aceste fapte, iar celelalte două au fost înlăturate din „conţinutul constitutiv al infracţiunii”.
În schimb, Balogh a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru că ar fi vândut unui colaborator al anchetatorilor un gram de cannabis. Pedeapsa i-a fost contopită cu o alta similară, primită în 2022, astfel că instanța a dispus ca
bărbatul să execute după gratii 2 ani și 8 luni de închisoare. În plus, Jozsef Balogh a fost obligat să achite 2.000 de lei, cheltuieli judiciare.
Tribunalul Bihor a mai hotărât să confiște banii încasați de inculpați prin vânzarea de produse ilegale colaboratorilor autorizați. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!