Ciprian Curta a primit un an și opt luni în regim de detenție, în timp ce Victor Lucuța s-a ales cu doi ani și patru luni după gratii. Dată miercuri, sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.
„Sare” și „cristal”, vândute unui colaborator autorizat
Ancheta în acest caz a început anul trecut, când procurorii DIICOT Oradea au primit de la un denunțător o informație potrivit căreia Ciprian Curta și un necunoscut ar procurat de la alte persoane cannabis, MDMA și cocaină, pe care ulterior le-ar fi vândut către diverși consumatori. Denunțătorul susținea că, aflat în locuința lui Curta, acesta din urmă i-ar fi propus să cumpere substanțe interzise, pe care să le vândă și să-i plătească ulterior 7000 de lei.
[eadvert]
Pe fir au intrat polițiștii antidrog din cadrul BCCO Oradea, care au obținut acordul instanței pentru a folosi în anchetă un investigator sub acoperire şi un colaborator cu altă identitate decât cea reală.
Potrivit informațiilor din hotărârea Tribunalului, disponibilă pe portalul Rejust, între noiembrie 2022 și ianuarie 2023, colaboratorul polițiștilor s-a întâlnit de trei ori cu Ciprian Curta. A cumpărat de la acesta peste 90 de grame dintr-o substanță cristalină în care s-a evidențiat compusul 3-CMC (un drog sintetic folosit ca alternativă la metamfetamină) și 45 de grame de ”sare” (2-MMC, un stimulent sintetic ”înrudit” cu amfetamina).
În luna noiembrie 2022, polițiștii care îl supravegheau pe Curta au observat că acesta s-a aflat o perioadă în compania lui Victor Lucuța. De altfel, după ce s-ar fi întâlnit cu acesta din urmă, Ciprian Curta l-ar fi sunat pe colaboratorul autorizat și i-a transmis că „a venit omu’ cu marfa”. I-ar fi cerut să se vadă pentru a-i da 45 de grame de „sare”, iar la întâlnire a venit alături de Lucuța.
Prins în flagrant delict pentru a doua oară în ultimii ani
Anchetatorii îl cunoșteau pe Victor Lucuța, pentru că acesta era vizat de un dosar din 2020, după ce a fost prins în flagrant delict în timp ce vindea 50 de grame de cannabis unui polițist sub acoperire.
A căzut din nou în mâinile polițiștilor, care au acționat după ce, în perioada ianuarie-martie 2023, colaboratorul autorizat a cumpărat de la Lucuța câteva grame de cannabis și drog de tip ”cristal”, în valoare de 300 de lei.
Pe 3 martie, orădeanul a fost prins în propria mașină în care au fost găsite 20 pliculețe cu substanță psihoactivă și 93 de grame de cannabis. Alte 18 pliculețe au fost găsite într-o borsetă, iar la percheziția făcută la el în casă au mai fost ridicate peste 400 de grame de cannabis. Surpriza anchetatorilor a fost mare când, la controlul efectuat înainte de a fi introdus în arest, asupra lui Lucuța a fost descoperit un alt plic cu o substanță suspectă.
Polițiștii au descins și acasă la Ciprian Curta, unde au găsit un gram de cannabis, șapte comprimate de culoare roz și șapte fragmente din pastile de Clonazepam, considerat drog de risc. În plus, din telefonul lui au fost extrase fotografii cu droguri din diverse conversații ale acestuia pe rețelele sociale.
„Consecințele dezastruoase ale consumului de droguri”
Atât Curta, cât și Lucuța au fost arestați și ulterior trimiși în judecată. Ei și-au recunoscut faptele, iar pe 13 septembrie, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe primul la un an și opt luni de închisoare cu executare pentru efectuare de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive și deținere de droguri de risc pentru consum propriu. Judecătorii au arătat că bărbatul a suferit mai multe condamnări în străinătate „pentru fapte care privesc protecția patrimoniului” și că este judecat într-un alt dosar, în care este acuzat de trafic de droguri. Totuși, el a formulat un denunț despre fapte similare, „pentru a arăta instanței că înțelege pe deplin consecințele dezastruoase ale consumului de droguri și ale substanțelor psihoactive asupra tinerilor și asupra adulților, temă de dezbatere extrem de actuală (…), dat fiind urmările produse în societate (uciderea unor tineri de către consumatori aflați la volanul autovehiculelor)”.
În schimb, Victor Lucuța a primit doi ani și patru luni de detenție, el fiind acuzat că a traficat atât substanțe psihoactive, cât și droguri de risc.
Instanța a confiscat de la Curta 10.500 de lei, iar de la Lucuța – 500 de lei, banii rezultați din tranzacțiile făcute cu colaboratorul polițiștilor. Fiecare a mai fost obligat să achite 6.000 de lei, cheltuieli judiciare. În cazul în care hotărârea va fi atacată, procesul se va muta la Curtea de Apel Oradea, care va da sentința definitivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!