Instanța de apel a decis ca bunica și mama copiilor, acuzate de ucidere din culpă pentru că nu i-ar fi supravegheat pe cei doi frați, să fie achitate pe motiv că nu au comis faptele pentru care au fost trimise în judecată.
Drama s-a petrecut la jumătatea lunii iulie 2020, când fetița și fratele său să jucau în casa bunicii, în timp ce mama lor se afla într-o altă cameră, alături de bunica celor mici, și vorbea la telefon cu tatăl copiilor. Cei doi frați au început să se certe din cauza unei mingi, iar fetița a luat din bucătărie un cuțit, încercând să spargă balonul pe care l-a luat în cealaltă mână.
„Însă victima (băiețelul – n.red.) s-a îndreptat spre ea, a strâns-o în braţe, moment în care s-a înţepat în cuţit, decedând la spital la scurt timp după incident”, se arată în hotărârea Curții de Apel Oradea, consultată de Jurnal bihorean și Bihon.
Cele două femei au fost acuzate că nu i-au supravegheat pe copii, fiind inculpate pentru ucidere din culpă și trimise în judecată la sfârșitul anului 2022. Procurorii au cerut să fie condamnate pe motiv că, dacă ar fi intervenit pentru a opri cearta dintre cei doi frați, ar fi prevenit producerea tragediei. În cazul bunicii s-a invocat și faptul că ar fi ”favorizat producerea incidentului prin faptul că a lăsat cuţitul la îndemâna minorei pe masa din sufragerie ori pe cea din bucătărie”.
Bunica și mama, nevinovate
Însă după doar șase termene la Judecătoria Oradea și alte 15 la Curtea de Apel, bunica și mama celor doi frați au fost achitate. Ambele instanțe au arătat că nici niciuna dintre cele două femei nu a încălcat obligația legală de supraveghere a minorilor. În opinia judecătorilor, nu se impunea ca fetița și băiețelul să fie ținuți în permanență sub observație de către un adult, deoarece ”la această vârstă (de 7 ani, respectiv 6 ani – n.red.) trebuie să experimenteze deprinderi de natură să le formeze un stil de viaţă independent.”
În plus, deși mama celor mici s-a aflat în imediata apropiere a acestora, ea nu putea anticipa că fetița va lua un cuțit din bucătărie, iar ceea ce s-a petrecut nu putea fi prevenit „decât dacă mama s-ar fi aflat chiar lângă copii şi poate nici atunci, în foarte multe situaţii urmarea gravă depinzând de viteza de reacţie a adultului, chiar dacă acesta se află la un pas de copil” – se preciza în hotărârea Judecătoriei Oradea.
Femeia le-a explicat anchetatorilor că și-a ferit întotdeauna copiii de pericole și i-a învățat să nu folosească obiecte ascuțite. Mai mult, la masă cei doi frați foloseau doar lingura, pentru a evita orice accident.
În cazul bunicii, judecătorii au arătat că nu avea vreo obligaţie în supravegherea minorilor, deoarece mama acestora era prezentă. Pe baza probelor și a declarațiilor din dosar, atât instanța de fond, cât și cea de apel au respins acuzațiile că bunica ar fi lăsat cuţitul la îndemâna copiilor – acesta aflându-se, de fapt, la locul său obișnuit, pe polița de sub masa din bucătărie – ori că ar fi șters urmele infracțiunii.
Drept urmare, în vara lui 2023, Judecătoria Oradea a concluzionat că „între acţiunile imputate inculpatelor şi deces nu există raport de cauzalitate, acesta datorându-se unei fapte determinate comise de către o persoană care nu are vârsta legală pentru a răspunde penal. În fapt, inculpatele nu au facilitat în niciun mod decesul victimei, decesul acesteia survenind în împrejurări care, în mod normal, nu presupun existența sau bănuiala rezonabilă a unei stări de pericol pentru integritatea corporală/viaţa minorilor care se jucau.”
Singura modificare pe care Curtea de Apel Oradea a adus-o hotărârii instanței de fond a fost să schimbe temeiul în baza căruia a fost dispusă achitarea celor două femei, din „fapta nu este prevăzută de legea penală” în „nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!