După ce și-a petrecut un an și o lună în arest preventiv și șase ani ca inculpat într-un proces penal, Oros Nicolae Dorin a dat Statul Român în judecată.
Orădeanul Oros Nicolae – alias Iepu` a dat statul în judecată după ce a fost condamnat pe nedrept de uciderea taximetristului Bajkán Péter. Curtea de Apel Oradea l-a achitat definitiv, în luna martie a anului 2015, pentru acuzaţia de omor asupra taximetristului orădean Bajkán Péter, găsit împuşcat în februarie 2009 într-un şanţ de lângă Calea Sântandreiului.
Achitarea a fost motivată prin lipsa de probe care să-l inculpe pe Oros. Aceasta după ce Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” din Bucureşti a infirmat ipoteza că urmele ADN găsite pe volanul şi pe staţie de emisie-recepţie a taximetrului ar fi ale lui Oros.
„Clientul meu a îndurat un proces penal de şase ani de zile şi un an de arest preventiv pentru fapte care nu le-a comis. Toate cele trei complete de judecată care s-au pronunţat au dat sentinţe de nevinovăţie. Vom solicita să i se acorde daune materiale şi morale date fiind consecinţele acestui proces asupra sa şi a familiei sale”, a declarat avocatul Răzvan Doseanu imediat după achitare.
Despăgubit
În luna iulie 2015, Nicolae Oros a deschis procesul împotriva Statului Român cerând prejudicii pentru erorile judiciare. În 2016, Tribunalul Bihor a respins cererea orădeanului. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Oradea, acolo unde, după încă un an, s-a stabilit soluția definitivă prin care: „obligă pârâtul, Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice Bucureşti să plătească reclamantului suma de 100.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral şi suma de 58.346 lei, cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul material. Respinge restul pretentiilor formulate”.
„Pentru noi este un mic succes având în vedere că prima instanță, Tribunalul Bihor, a respins acțiunea noastră ca fiind una inadmisibilă, iar apelul aflat pe rolul Curții de Apel Oradea a fost repus pe rol de trei ori întrucât s-a invocat, din oficiu, excepția de neconstituționalitate a prevederilor articolului 539 din Condul de Procedură Penală, iar a treia oară s-a repus pe rol având în vedere faptul că completul de judecători nu a ajuns la o decizie unanimă. Astfel s-a creat acest complet de divergență, care a pronunțat decizia definitivă și a considerat că Oros Nicolae Dorin merită despăgubit pentru prejudiciul suferit asupra erorii judiciare și a decis ca statul să-l despăgubească”, a precizat pentru Bihon.ro, avocat Ioana Țenț, de la Societatea profesională de avocați „Doseanu și Asociații”.
De la 1 milion de euro la 22.000 de euro
Completul Curții de Apel Oradea nu a reușit să cadă de acord asupra soluției în acest caz, astfel că o judecătoare a făcut o opinie separată. Prin această opinie, judecătoarea Roman Florica a transmis că „se impunea admiterea apelului, modificarea sentinței în sensul de a fi obligat Statul Român prin Ministerul Finanțelor în favoarea reclamantului Oros Nicolea Dorin în cuantum de 1.000.000 euro, în loc de 100.000 lei, cu titlu de despăgubiri civile pentru daune morale”.
Acuzat la 23 de ani de omor, tânărului i s-a schimbat cursul vieții total. În cei șase ani cât a durat procesul pentru stabilirea nevinovăției, Nicolae Oros a stat închis 13 luni în condiții în care astăzi sunt sancționate de CEDO și sunt recompensate persoanele încarcerate. În perioada în care a fost închis acesta a slăbit aproximativ 40 de kilograme și a suferit de depresie.
„În fapt reclamantul, așa cum rezultă din probele administrate, în perioada detenției a slăbit câteva zeci de kilograme datorită condițiilor degradante din arestul preventiv, a fost încarcerat împreună cu deținuți periculoși, a suferit de depresie, iar pe durata detenției cât și pe durata procesului, familia acestuia a fost grav afectată, atât părinții cât și fratele lui”, se mai precizează în opinia separată.
Chiar dacă îl consideră un mic succes, avocații lui Nicolae Oros nu sunt de acord cu suma de 100.000 de lei oferită ca despăgubiri „Această sumă nu poate să evaluaze și nici să repare suferința prin care acest tânăr, acum în vârstă de 29 de ani, a trecut. Cei 22 000 de euro reprezintă o sumă derizorie raportată la prejudiciile materiale și morale create lui Nicolae Oros Dorin și familiei sale”, spun reprezentanții Societatății profesionale de avocați „Doseanu și Asociații”.
Mai jos vă prezentăm opinia separată formulată de judecătoarea Roman Florica.
Citiți principiile noastre de moderare aici!