Procurorii Serviciului Teritorial Oradea din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie au dispus cu privire la inculpatul LASCĂU IOAN, fost director general al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor şi consilier preaderare la Ministerul Finanţelor Publice, obligarea de a nu părăsi.
Această măsura a fost luată ulterior audierii inculpatului LASCĂU IOAN, în cursul zilei de luni, 28 februarie 2005, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de operaţiuni comerciale interzise funcţionarului public, luare de mită, spălare de bani, evaziune fiscală, abuz contra intereselor publice şi instigare la fals, pentru a preveni o eventuală sustragere a inculpatului de la urmărirea penală.
Totodată, temeiurile măsurii preventive a interzicerii de a părăsi ţara sunt concretizate şi în încercarea inculpatului de zădărnicire a bunei desfăşurări a urmăririi penale şi de împiedicare a aflării adevărului prin influenţarea unor martori.
Procurorii anticorupţie au reţinut că inculpatul LASCĂU IOAN, la acea dată director executiv adjunct şi şef al Direcţiei de Control Fiscal din cadrul D.G.F.P. Bihor a participat, în calitate de mandatar al societăţii SC „La Piovra” SRL, la o licitaţie organizată de A.V.A.B. Bucureşti, achiziţionând un spaţiu comercial situat în Oradea, sechestrat în favoarea DGFP Bihor din februarie 2001. Ulterior, la data de 11 octombrie 2001, SC La Piovra SRL a revândut imobilul în cauză către sora inculpatului Lascău Ioan, fără ca operaţiunea să fie înregistrată în contabilitatea firmei. La data de 28 august 2002, spaţiul a fost din nou vândut de sora inculpatului către Banca Transilvania Oradea, la preţul de 10 miliarde lei, inculpatul Lascău Ioan fiind cel în beneficiul căruia s-a operat în cont. Parte din această sumă a fost folosită de inculpat în cursul anilor 2002-2004 pentru cumpărarea unui autoturism Mercedes, pentru garantarea rambursării unui credit de 1 miliard lei contractat de SC Zolran SRL Oradea de la Banca Transilvania Oradea, respectiv pentru constituirea unor depozite bancare şi efectuarea unor plăţi în interes personal.
Prin rezoluţia din 22 martie 2004, anchetatorii au dispus extinderea cercetărilor şi începerea urmăririi penale faţă de inculpatul LASCĂU IOAN şi pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, reţinându-se din probele administrate faptul că inculpatul, pentru a nu efectua controale şi în vederea avizării favorabile a unor cereri privind eşalonarea unor datorii, a pretins şi primit în cursul anului 2003 bunuri şi servicii în valoare de peste 400 milioane lei, de la partea vătămată Podilă Jean, asociat şi administrator la 3 societăţi comerciale din judeţul Bihor.
La data de 10 decembrie 2004, s-a dispus prin ordonanţă extinderea cercetărilor şi începerea urmăririi penale faţă de inculpatul LASCĂU IOAN şi pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, din actele de urmărire penală rezultând că în toamna anului 2003 acesta a determinat-o cu intenţie pe Gligor Mariana, administratorul SC La Piovra SRL să se sustragă de la plata obligaţiilor fiscale în sumă de circa 1 miliard lei, prin neînregistrarea în contabilitatea firmei şi nedeclararea la organele fiscale a cumpărării şi revânzării spaţiului comercial din Oradea.
În perioada aprilie-mai 2003, în virtutea funcţiei deţinute în cadrul DGFP Bihor, inculpatul Lascău Ioan a dispus efectuarea de urgenţă a două controale la o societate comercială din localitatea Sânmartin şi a aprobat rambursarea către această firmă a sumei de 272 milioane lei cu titlu de TVA, deşi cunoştea că operaţiunile din care rezultă acest drept de rambursare (cumpărarea unui apartament în Oradea şi a două autoturisme Mercedes) au fost efectuate de el personal şi nu de societatea comercială.
Prin rezoluţia din 4 ianuarie 2005, procurorii anticorupţie au dispus extinderea cercetării penale şi, ulterior, începerea urmăririi penale împotriva inculpatului LASCĂU IOAN pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, precum şi pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Anchetatorii au reţinut că, în perioada aprilie – mai 2003, în calitate de director general adjunct al DGFP Bihor, inculpatul LASCĂU IOAN, exercitându-şi cu ştiinţă, în mod defectuos sarcinile de serviciu, a împiedicat urmărirea creanţei de 1 miliard lei, pe care SC Antol Oil SRL Oradea (firmă aflată în procedură de faliment şi în lichidare judiciară la cererea DGFP Bihor) o avea faţă de SC Australian Invest SRL Oradea, implicit împiedicând şi recuperarea creanţei, chiar parţială, de către DGFP Bihor. În acest scop, inculpatul a solicitat SC Antol Oil SRL eliberarea unei chitanţe false care să ateste încasarea sumei de 1 miliard lei, iar contabilei SC Australian Invest SRL Oradea i-a cerut să înregistreze în contabilitatea acestei firme, în fals, efectuarea plăţii.
De asemenea, procurorii PNA au reţinut faptul că în perioada iulie-noiembrie 2003, inculpatul LASCĂU IOAN l-a determinat pe Verigoi Vasile, lichidator al SC INTERFIN SRL Oradea, să-i vândă (prin interpunerea cumnatului său Tomoş Ioan) activul crama Funghiu, aparţinând societăţii în faliment SC Ursus SRL Oşorhei, inclusiv prin îndepărtarea unor ofertanţi, astfel încât preţul plătit să fie minim.
Cercetările în cauză continuă în vederea stabilirii întregii situaţii de fapt.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!