Sentință definitivă în dosarul în care fostul șef al Poliției Locale Oradea, Paul Kover, a fost acuzat de tentativă de omor, după ce a încercat să-și ucidă fosta soție. Dacă în primă instanță, Kover a fost condamnat la 8 ani și 8 luni, instanța de apel i-a redus pedeapsa la cinci ani de închisoare cu executare.
[eadvert]
Sentința a fost pronunțată, vineri, de magistrații de la Curtea de Apel Oradea. Aceștia au admis apelul prin care fostul polițist local a cerut reducerea pedepsei. El a fost judecat pentru tentativă de omor și lipsire de libertate. Astfel, instanța l-a achitat de infracțiunea de lipsire de libertate și l-a condamnat la cinci ani de închisoare pentru tentativă de omor. Pe parcursul anchetei, procurorul de caz a schimbat încadrarea juridică a faptei, din tentativă de omor în tentativă de omor calificat. Anchetatorii au apreciat că fostul polițist a premeditat gestul, prin faptul că atunci când a plecat din apartament a luat cuțitul cu el și cu care, ulterior, și-a înjunghiat fosta soție. În acest an, în martie, Curtea de Apel Oradea a revenit la încadrarea inițială, de tentativă de omor.
„În baza art. 396 alin. 2 Cod procedură penală condamnă pe inculpatul Kover Ladislau Paul la pedeapsa de: – 5 ani închisoare, pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit, a, b Cod penal pe o durată de 1 an şi pedeapsa accesorie constând în interzicerea aceloraşi drepturi pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor prevăzute de art. 32 alin. 1 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal. În baza art.396 alin. 5 Cod procedură penală cu referire la art. 16 lit. a Cod procedură penală dispune achitarea inculpatului Kover Ladislau Paul pentru comiterea infracţiunii de lipsire de libertate în mod nelegal prevăzută de art. 205 alin. 1 Cod penal. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii şi durata arestului preventiv până la zi, respectiv 20.05.2022. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate, care nu contravin prezentei decizii. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă persoana vătămată apelantă la plata către stat a sumei de 600 lei, reprezentând cheltuieli judiciare în apel. În baza art. 275 alineat 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea apelului declarat de inculpat rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică, astăzi, 20 mai 2022”, se arată în minuta instanței.
Și-a înjunghiat fosta soție
Fost șef al Poliției Locale Oradea, Paul Ladislau Kover a ajuns în fața judecătorilor după ce, în seara de 10 ianuarie 2021, și-a înjunghiat (cu cinci lovituri de cuțit) fosta soție în fața unui bloc de pe Strada Oneștilor din Oradea.
Bărbatul a fost căsătorit cu victima sa din 27 august 2016 până în 14 decembrie 2020, când au divorțat pe cale amiabilă, la un birou notarial. Dar după divorț au continuat să locuiască împreună la domiciliul conjugal, până în 2 ianuarie 2021, când acesta s-a mutat în apartamentul de pe strada Oneștilor (apartament al fiicei minore a victimei).
În fața anchetatorilor, el a susținut că „divorțul a fost unul formal, pentru ca victima să-și protejeze bunurile, însă femeia a arătat că au continuat să conviețuiască pentru că inculatul insista să mai acorde o șansă relației, susținând totodată că nu are unde să plece”.
I-a dus un aspirator
În rechizitoriul lor, procurorii au arătat că Kover a privat-o pe femeie de libertate, acuzație pentru care Kover a fost achitat pe 20 mai 2022 de Curtea de Apel Oradea, pe motiv că fapta nu există.
În fapt, cu aproape două ore înainte a fi înjunghiată, ea a fost să-i ducă lui Kover un aspirator la imobilul său de pe strada Oneștilor, însă acesta nu a mai lăsat-o să iasă din casă, pretextând că au de discutat despre relația lor. Practic, polițistul local i-a luat cheile de la ușa de acces, împiedicând-o să părăsească imobilul aproximativ o oră și 30 de minute.
„În data de 10.01.2021, în jurul orei 16:00, la insistenţele inculpatului, persoana vătămată s-a deplasat la apartamentul din Cartierul Prima Residence, pentru a-i duce acestuia un aspirator şi pentru a programa maşina de spălat rufe.
După ce intrat în apartament, a lăsat aspiratorul pe hol şi, la solicitarea inculpatului, a programat maşina de spălat, la un program de 45 minute. Pe urmă, a intenţionat să plece, însă inculpatul nu i-a permis, pe motiv că trebuie să discute, luând cheile din uşa principală de acces în locuinţă. Deşi persoana vătămată l-a rugat de 2-3 ori să o lase să plece, inculpatul a refuzat pe motiv că au de discutat şi «lucrurile nu pot rămâne aşa». Victima şi-a amintit că avea în poşetă un rând de chei de la apartament, dar inculpatul, crezând că-şi caută telefonul, i-a smuls poşeta spunându-i <nu suni pe nimeni>. După ce inculpatul i-a verificat poşeta pentru a se asigura că nu are telefon, persoana vătămată şi-a luat cheile din geantă, însă fiind observată de inculpat că încearcă să descuie uşa, a fost împiedicată, inculpatul luând şi aceste chei. Deoarece victima a început să strige <ajutor poliţia>, inculpatul s-a înfuriat foarte tare, a prins victima cu mâna stângă peste gură, şi cu mâna dreaptă de ceafă, împingând-o în living, unde a aruncat-o pe canapea. Victima i-a solicitat să se oprească, deoarece se sufocă, însă inculpatul a continuat să o strângă, afirmând «ce faci tu, chemi poliţia?». După ce inculpatul a eliberat victima din strânsoare, K.L.I. l-a întrebat care sunt aşteptările acestuia pentru ca ea să poată părăsi locuinţa, inculpatul spunându-i că ea nu va pleca de acolo fără el și fără lucrurile lui pentru că ea este familia lui şi locul lui este lângă aceasta. În aceste împrejurări, K.L.I. i-a spus fostului soţ să-şi împacheteze lucrurile şi să plece împreună, realizând că în felul acesta poate părăsi apartamentul. Astfel, după aproximativ o oră și 30 de minute, victima a reușit să părăsească imobilul de pe str. Oneștilor, împreună cu inculpatul K.L.P., aspecte confirmate și de procesul verbal de vizionare a imaginilor surprinse de camerele de supraveghere video, potrivit căruia în data de 10.01.2012, ora 17:31:27, persoana vătămată și inculpatul au ieşit din casa scării blocului P4B, inculpatul având asupra sa doi saci negri.
Astfel, cei doi foşti soţi s-au deplasat la locuința victimei de pe strada Constantin Brâncuşi, unde în parcarea blocului, persoana vătămată i-a cerut să-i permită să urce singură pentru a vorbi cu copilul său, însă inculpatul nu a fost de acord, discuţia purtându-se circa 10 minute în autoturism şi în parcare.
Având în vedere refuzul persoanei vătămate, inculpatul i-a solicitat să-l ducă cu bagajele la autoturismul său, parcat în cartierul Prima Residence, revenind la această adresă la ora 18:06:18. Victima a parcat pe aleea din fața blocului P4B, perpendicular cu locurile de parcare, solicitându-i inculpatului, în mod repetat, să-şi coboare bagajele. Acesta a refuzat, iar persoana vătămată s-a deplasat cu autoturismul aproximativ 50 m, de la blocul P4B la blocul P2, unde a oprit din nou şi l-a rugat să coboare din mașină, în caz contrar urmând să anunţe poliţia.
Totodată, persoana vătămată a deschis portiera de la şofer, însă inculpatul a început să o ameninţe cu un cuţit să închidă portiera, prinzând-o cu mâna stângă de braţul drept. Victima a refuzat să închidă portiera, fiind cu un picior pe asfalt, moment în care inculpatul i-a aplicat o lovitură cu cuţitul în zona sternului şi încă una în partea dreaptă, în zona ficatului, victima reuşind să sară din maşină. A continuat să alerge printre maşini în parcare, fiind urmată de fostul soţ, ajungând în cele din urmă pe terasa exterioară din fața ușii principale a blocului P2, unde persoana vătămată s-a aşezat pe gresie, încercând să-şi oprească sângerarea din zona ficatului, prin apăsare cu mâna”, au arătat procurorii în rechizitoriul înaintat instanței.
Avea discernământ
După ce femeia s-a refugiat pe terasa exterioară a blocului P2 de pe Oneștilor, a fost observată de doi martori care au sunat la 112 și ajutat-o să se ridice și să intre în casa scării până la sosirea salvatorilor.
În acest timp, polițistul local a părăsit locul faptei, fiind depistat, câteva ore mai târziu, de polițiști la intrarea în pivnița unui bloc în construcție, de pe Oneștilor.
Polițiștii au găsit asupra lui și cuțitul cu care a lovit-o pe femeie, despre care Kover a afirmat că este „cuţitul pe care l-a folosit să-şi înjunghie fosta soţie şi pe sine”.
Anchetatorii au dispus atunci și o expertiză psihiatrică, ale cărei concluzii au fost că agresorul „nu prezintă semne sau simptome de boală psihică, discernământul său în prezent este păstrat și că a avut discernământul păstrat și la momentul comiterii faptelor”.
Trimite articolul
XMerita cel putin 15 ani de inchisoare nenorocitul asta…
Asta este justitia din bihor, poti sechestra si incerca sa omori pe cineva dupa care este condamnat la 5 ani din care face 3 ca e prunc bun si a muncit in inchisoare.
Asta este justitie???
-
Nu pentru toti
Asa putin?? Daca nu era seful politiei si corupt la maxim, primea cel putin 15 ani.o sa vedeti ca se va scoate bolnav si nu va face nici macar o luna puscarie…… Asta este Romania!
Ce-i care au judecat acest caz ar trebui să stați în închisoare pe viață