Italianul Insinna Nunzio, care şi-a întemeiat o familie în Oradea, ne-a pus în atenție o manevră imobiliară de proporţii, care îl poartă de cinci ani pe coridoarele instanţelor şi Oficiului de Cadastru.
Nunzio atenţionează, din start, că în spatele matrapazlâcurilor ar fi o reţea axată pe fraude imobiliare.
„În 2005 am încheiat un antecontract notarial cu Szeghalmi Jozsef şi fiul său, Attila, care ne-au vândut cota lor de ½ din terenurile părinteşti. Alături de Szeghalmi Attila am fost la mătuşa lui, Gizella, pentru a ne înţelege privind şi vânzarea părţilor care îi reveneau acesteia din terenurile cu topo 3384/1999 şi 4140/2004. Însă n-a fost interesată nici de vânzarea părţii ei, nici de ieşirea în indiviziune. Ca atare, am convenit pe contractul de vânzare-cumparare să declanşez proces de ieşire din indiviziune, cu cheltuielile aferente”, a început Nunzio povestea.
Potrivit acestuia, în 2006, Szeghalmi i-a spus că şi alte persoane erau interesate să cumpere terenul mătuşii sale. Iar la ceva timp, Nunzio a fost contactat de o juristă a firmei Proges, interesată să-şi extindă proprietăţile din zonă, lângă strada Uzinelor.
„Am negociat o ofertă de 250.000 de euro pentru terenul meu, aflat lângă halele Proges, şi m-au contactat şi alţi potenţial clienţi, inclusiv un stomatolog”, îşi aminteşte Nunzio.
Acuze spre Cadastru
Iar în noiembrie 2007, după ieşirea din indiviziune cu doamna Szeghalmi Gizela, Nunzio a solicitat întăbularea la OCPI.
„Mi-a fost refuzat însă dosarul pe motiv că e incomplet, fiind necesară investirea cu formula executorie a sentinţei judecătoreşti. Am încercat să îndeplinesc şi această formalitate dar dosarul din instanţă n-a mai fost găsit decât în ianuarie 2008. Şi când m-am prezentat din nou la OCPI Bihor, pe 11 ianuarie, răul era deja făcut. Iar funcţionarii OCPI nici măcar nu mi-au spus că încă din 8 ianuarie numerele cadastrale erau blocate pentru întăbularea pe o altă persoană, deşi aş fi avut încă timp pentru a stopa în faşă frauda”, reclamă Nunzio.
Ca atare, italianul n-a mai putut decât să sesizeze procurorii că întretimp, fiul şi tatăl Szeghalmi au revândut terenul, iar Cadastrul a înscris pe CF-uri ca „vândut” şi terenul Gizelei Szeghalmi.
„Atunci a început calvarul şi războiul de uzură cu OCPI şi gruparea care i-a amăgit pe vânzători. Am primit ameninţări telefonice. Pe fir a intrat şi un anume domn Florian Jurcuţ, despre care am aflat apoi că are o serie de procese în urma cumpărării de drepturi litigioase de la diverşi proprietari de terenuri. Dealtfel, semnătura mamei lui Jurcuţ a apărut, ca martor, alături de iscălitura lui Szeghalmi Attila pe un contract de vânzare contestat de mine în instanţă, a cărui ultim beneficiar a devenit dr. Matiuţa Hunyadi Mircea Nelu. Un rol important a jucat, ca intermediar, şi Vidican Petru Emil, a cărui nume apare în unele coli funciare şi procese alături de cel al lui Fechete Octav Lucreţiu, zis Marin Ţiganu. Iar în procesul 6396 înregistrat în 2007 la Judecătoria Oradea, am susţinut atât propriul interes cât şi interesul doamnei Gizela Szeghalmi, pe care au încercat să o pună sub interdicţie pentru a o deposeda de teren”, continuă Nunzio.
Cu ramificaţii
În timpul procesului, Nunzio a mai observat că gruparea adversă ar fi avut acces preferenţial la arhiva OCPI Bihor, graţie unor funcţionari pe care i-a identificat cu diverse ocazii.
„Pe lângă procesul civil am demarat şi unul penal. Am pus la dispoziţia anchetatorilor investigaţiile mele personale cu speranţa că gruparea de falsificatori nu are sprijin şi la alte instituţii ales statului înafară de OCPI Bihor. Însă ramificaţiile care au mai ieşit la iveală şi în presă mă fac acum să cred că au protecţie şi în alte părţi”, conchide Nunzio.
C.H.
Dr. Matiuta, client pentru Jurcut
Fechete, la originea unui proces DNA
Citiți principiile noastre de moderare aici!