Majoritatea exproprierilor din acest an au fost motivate de Primăria Oradea prin crearea unor drumuri de acces. Iar dincolo de contestaţiile privind suma despăgubirilor, a fost clară nevoia căilor de acces. Fie că e vorba de agenţii comerciali Cordless, Dareka, Murray Impress şi Racosim, a căror localuri publice trebuie sacrificate pentru un acces auto în cadrul proiectului de modernizare a Ştrandului Municipal, proiect în valoare de 15 milioane de euro din care jumătate fonduri europene nerambursabile. Fie că e vorba de terenul dintre străzile Henrik Ibsen şi Lalelor care va asigura acces auto la blocurile AN din zonă.
Însă în ce priveşte exproprierea ABC-ului de lângă Podul Dacia, familia care-l administrează atenţionează că nu se respectă spiritul legii exproprierii câtă vreme există deja acces auto spre Aleea Gojdu care, dealtfel, nu este o arteră rutieră strategică. Şi că ABC-ul nu încurcă nici aleea de biciclete care sub-traversează podul.
Totodată, proprietarii ABC-ului reclamă sub-evaluarea spaţiului comercial şi lipsa de bună-credinţă din partea Primăriei câtă vreme nu li s-a propus să-şi refacă ABC-ul, eventual cu terasă, în spaţiul vecin pe care municipalitatea vrea să-l ofere pentru terasă.
După ce instanţa a anulat evacuarea Sălii de Sport din Piaţa 1 Decembrie, dând ocazia culturistului Ion Marin să ceară daune materiale şi morale, Primăria riscă să plătească şi pentru evacuarea unui ABC din zonă.
Astfel, familia Cosma a atacat în justiţie, în contencios administrativ, Hotărârea Consiliului Local 357/2011 privind realizarea benzii de acces rapid din bdul Magheru spre Aleea Gojdu.
Drum rapid cu frână…
„Există deja acces auto dinspre Magheru spre Aleea Gojdu. De ce trebuie acces rapid când la prima zebră e amplasat un «poliţist culcat» pentru reducerea vitezei? Sunt curios cum va argumenta municipalitatea, în instanţă, nevoia dublării accesului auto către o stradă de câteva sute de metri. Şoferii care vor să ajungă în Parcul 1 Decembrie au un evantai de benzi auto, aşa încât pe Aleea Gojdu intră doar cei care au interes pe acolo. De aceea nici nu prea e trafic în această zonă. Dacă justiţia va aproba logica Primăriei, înseamnă că se va putea expropria şi demola orice clădire sau bloc din Oradea, pentru un acces auto justificat sau nu”, ne-a declarat dr. Gabriel Cosma, fiul soţilor proprietari. Acesta s-a mai arătat deranjat de faptul că au aflat de expropriere din presă, fără a fi chemaţi înainte pentru consultări.
Însă deşi primul termen de judecată privind HCL 357 este pe 18 august, Primăria a notificat deja proprietarii ABC-ului, pe 22 iulie, că urmează să fie expropriaţi şi evacuaţi în două săptămâni.
A r fi mutat ABC-ul
„Pe 21 iulie am fost invitaţi la Administraţia Imobiliară Oradea pentru a fi informaţi că ni s-a virat în contul firmei suma aprobată de Consiliul Local, 37.500 euro, fără negociere. Totodată, directorul AIO ne-a atenţionat că în circa două săptămâni vom fi scoşi din ABC cu executor judecătoresc. Ori noi am angajat un evaluator acreditat care a stabilit că valoarea construcţiei este de 53.000 de euro, fără să mai luăm în calcul vadul comercial. În plus, avem pe stoc marfă de 200.000 de lei, aproape 50.000 de euro. Este şi marfă perisabilă, avem nevoie de spaţiu de depozitare pentru aparatura frigo. Toate acestea le vom avea în vedere la solicitarea de daune, întrucât am contestat în justiţie şi decizia de expropriere”, ne-a declarat şi doamna Cosma.
Potrivit acesteia, municipalitatea ar fi putut evita procesele dacă ar fi negociat mutarea ABC-ului în imediata vecinătate, în zona pe care Primăria a anunţat că o va scoate la licitaţie pentru amenajarea unui local de alimentaţie publică şi terasă.
„Am fi putut amenaja şi noi un ABC cu terasă sau ceva de genul acesta în zona fostei staţii de transformare a Electrica. Aceea e o clădire degradată, care întradevăr strică peisajului. Dar un ABC e util lângă o promenadă. Anul trecut vroiam să-l renovăm, dar am amânat din cauza şantierului noii giraţiei. Acum ne dăm seama că ar fi fost bani aruncaţi în vânt. Probabil că ABC-ul nu dă bine la inaugurarea lucrării de domnul Ministru al Mediului”, ne-a mai declarat doamna Cosma.
Iar soţul ei, Gavril Cosma, ne-a mai declarat că desfiinţarea ABC-ului va însemna nu doar sfârşitul ABC-ului în care au investit opt ani de muncă ci şi desfiinţarea locurilor de muncă pentru şapte angajaţi.
Bani de la buget
În luna mai, Consiliul Local Oradea a aprobat 1,5 milioane lei pentru realizarea noii benzi de acces spre Aleea Gojdu, la care se adaugă minim 560.000 lei despăgubiri pentru terenul Electricii şi al ABC-ului, plus eventualele daune solicitate în justiţie.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!