Sosite la Oradea, Lucia Varga şi Sulfina Barbu, co-preşedinte ale Comisiei de mediu din PNL, au ţinut să sublinieze cum PSD nu investeşte în lucrări destinate mediului, aşa cum o făcuseră guvernările PNL şi PDL. Actualul guvern este vinovat că nu are strategii, că legiferează prost, în opinia liberalelor, în timp ce preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, a ţinut să anunţe că instituţia pe care o conduce a primit de excelenţă pentru felul în care gestionează proiectul privind sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID) din judeţ.
Fost ministru al Mediului în Cabinetul Tăriceanu, Sulfina Barbu cere dezbateri pentru Roşia Montană, gazele de şist şi organismele modificate genetic. Barbu critică acerb proiectul de lege prin care s-ar institui o taxă de 20 de lei/kilogram pe care o vor plăti cei ce pun pe piaţă echipamente electrice şi electronice şi operatorii care preiau obligaţiile anuale de colectare a deşeurilor acestor echipamente pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri DEEE corespunzătoare obligaţiilor anuale de colectare (minim 40 la sută pentru 2016) şi cantităţile efectiv colectate, aflate acum la circa 25% în România, arată Sulfina Barbu. „Pentru un frigider de 50 kg la un preţ mediu de 1.000 de lei, impactul financiar arată că 15 kg înmulţit cu 20 de lei ar duce la creştere cu 300 de lei a preţurilor echipamentelor”, avertizează Barbu, care vede şi alte consecinţe: evaziune fiscală în domeniul deşeurilor, România nu îşi va atinge ţintele asumate faţă de UE, iar cetăţenii vor simţi în propriile buzunare impactul unei măsuri pe care Barbu o consideră politică. Ca soluţie, Sulfina Barbu vede o îmbunătăţire a eficienţei actului administrativ, atât pe partea de emitere a autorizaţiilor, cât şi pe control.
Fond devalizat?
Opozanta reclamă faptul că banii colectaţi la Fondul de Mediu sunt folosiţi de Guvern în alte direcţii. Sulfina Barbu: „Doar 10% se folosesc pentru proiecte de mediu. În 2014, 420 milioane de euro din Fondul de Mediu erau blocaţi la Trezorezie, fiind apoi folosiţi pentru alte finanţări. La fel cum banii din supracciza pe motorină nu s-au dus pe drumuri. Sunt convinsă că au fost distribuiţi de către ministrul Dezvoltării către clientela politică. Cerem Guvernului Ponta să nu strecoare taxe pe furiş pentru a face rost de bani în anul electoral. Este incorect să institui taxe de mediu pentru a fi direcţionate spre clientela politică”.
Lucia Varga cere o descentralizare a fondului de mediu, prin schimbarea legii. „Să nu fie blocaţi banii în trezorerii, ci să vină la Consiliul Judeţean”, propune aceasta. Varga condamnă faptul că Programnul naţional de realizare a perdelelor forestiere, pe care l-a iniţiat pe când era secretar de stat la Ape şi Păduri, acum nu este băgat în seamă de Guvern. „În această toamnă se vor face zero kilometri. Avem nevoie de aceste perdele forestiere de-a lungul căilor de comunicaţie, în zonele supuse deşertificării, de-a lungul cursurilor de apă, pentru a diminua efectul de eroziune”.
Lucia Varga asigură că PNL va schimba şi actualul Cod Silvic, nu demult adoptat. „Actualul Cod Silvic nu rezolvă problema tăierilor ilegale”, motivează aceasta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!