Prin vocea lui Adrian Madar, PSD Bihor arată că, după ce prin Ordonanța 1/2020 a scutit companiile din energie de taxa de 2% pe cifra de afaceri, acum consumatorul final este obligat să suporte în întregime majorarea facturilor din energie. Mai mult decât atât, guvernul Orban a scurtat așteptarea companiilor din energie, anticipând liberalizarea pieței energiei, de la 1 martie 2022 la 1 ianuarie 2021! „A eliminat protecția populației și a eliminat taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie. Prețurile pe care le vor plăti consumatorii, la furnizori de ultimă instanță, vor fi cu 14-26% peste prețurile de piață!”, arată Adrian Madar, care subliniază lipsa oricărei campanii de informare din partea Guvernului. De asemenea, lipsa de intervenție pentru ajutarea consumatorilor vulnerabili și întârzierea legislativă în definirea consumatorului vulnerabil. Totul, concomitent cu majorarea accizelor la carburanți (6 bani/l).
[eadvert]
„Fără Ordonanța 1/2020, am fi avut resurse suplimentare la buget prin impozitul pe companiile de energie. Am fi avut mai multe resurse pentru o calitate a vieții mai bună și un echilibru mai mare.
PSD a cerut prorogarea termenului sau cel puțin corelarea lui cu deciziile de echilibrare socială a măsurilor”, precizează Adrian Madar.
Companiile din energie au profitat de măsura Guvernului pentru a ridica tarifele la kilowatt către clienții casnici, de la 1 ianuarie 2021, prin așa-numitul preț de serviciu universal. Până la 31 martie, consumatorii au răgaz să își aleagă un furnizor pentru a găsi un preț cât mai apropiat de cel reglementar, valabil până la 31 decembrie. Altminteri, vor fi obligați să plătească, în continuare, kilowatt-ul considerabil mai scump, până la finalul acestui an!
Statul și companiile din energie sunt beneficiari neți din această situație, iar consumatorii perdanții cerți. Datorită acestui fapt, consumatorii nu au fost căutați de companii cu oferte pe piața liberă, așa cum s-a întâmplat acum câțiva ani, când s-a liberalizat piața doar din perspectiva furnizorilor de energie! Atunci, prețurile au scăzut, măcar în primă fază.
Tot PSD solicită descentralizarea deciziei privind învățământul online, la nivel local, acolo unde rata de infectare scade sub 3 la 1.000. Consiliul Național al Elevilor a cerut deschiderea școlilor în localitățile în care rata este sub 3 la 1.000. O măsură similară cu ce a cerut PSD în timpul campaniei electorale și de-a lungul pandemiei, arată Madar, care dă exemplul Ungariei.
Acesta arată cum, prin majorarea salariului minim brut de la 1 ianuarie, România s-a plasat în coada unui clasament european.
„În Europa, salariul minim brut pe economie este undeva la 60% din salariul mediu. Evident că înțelegem constrângerile bugetare, dar acestea nu ar trebui să defavorizeze categoriile cele mai defavorizate, în acest context. Iar abordarea este specifică României”, spune Madar, care face o comparație cu alte nouă țări, precum țările din jur, dar și Germania, Turcia, Spania și SUA, pentru a arăta că, de fapt, în România, creșterea reală a salariului minim, corelată cu rata inflației, estre de doar 1,4%.
PSD ar fi putut face mai mult
Văzând preocuparea lui Madar pentru grija statului față de categoriile vulnerabile – persoanele în vârstă și familiile cu venituri mici – l-am întrebat dacă nu cumva guvernarea PSD din 2017-2019 ar fi putut face mai multe, din această perspectivă social-democrată. Mai cu seamă că rezolvarea inechităților din sistemul public de pensii a trenat, fiind transferată guvernelor Orban și Cîțu. Madar a răspuns scurt, dar sincer: „Cred că da”. După care s-a repliat, încercând să zugrească în culori calde guvernarea social-democrată: „Dar PSD a reușit să crească PIB cu peste 60%. PSD a început acest proces de creștere a veniturilor prin legea salarizării unice, prin creșterea punctului de pensie. Prin creșterea accelerată a salariului minim brut. Da, cred că PSD ar fi putut face mai mult. E clar că este nevoie de o echilibrare a veniturilor între cei mai bogați și cei mai săraci. Dar PSD s-a îngrijit și de creșterea economică, cifrele companiilor au crescut de 2-3 ori în acești ani. Creșterea salariilor bugetarilor se propagă în economie, dacă sunt bine gândite”.
Trimite articolul
XIn urma cu ceva timp,bulgarii atunci cand s-au trezit peste noapte cu preturile la energie crescute cu un sfert fata de cel din urma, datorita “baietilor destepti”,au avut mai mult sange in instalatie ,in doua zile au intrat peste parlamentari si guvernanti si au facut curatenie generala.I-au alungat pe toti acolo unde le era locul.Apoi noul guvern in frunte cu parlamentarii nou alesi subit si-au dat seama ca peste tot in Europa preturile la energie s-au ieftinit la aproape jumatate, dupa care au purces la stabilirea corecta a acestora ele fiind si acum cu un sfert mai ieftine ca cele de dinainte..Acelasi lucru s-a intamplat si la pretul carburantilor si a gazului natural, chit ca Bulgaria este importator net al acestora.Poate o reactie mai hotarita din partea populatiei ar da de gandit smecherilor din guvernul actual.Doar-doar se vor destepta in ceasul al doipelea ca pe timp de criza mondiala nu se cade sa jupoi poporul chiar in halul in care o fac tortionarii de acum.Dobitocii de la varful puterii au demonstrat din nou ca pentru ei poporul este singurul care poate fi jupuit inloc sa purceada la taierea pensiilor speciale si la renuntarea la cateva indemnizatii exceptionale peste salariile si asa nesimtite pe care le au.