Deputatul PNL Florica Cherecheş critică Ordonanţa de Urgenţă nr. 49/2014, ce modifică Legea Educaţiei, considerând că prin aceasta, Guvernul face doar… protecţie socială! Cherecheş nu înţelege de ce a considerat Guvernul că e nevoie de o sesiune suplimentară pentru Bacalaureat, în loc să încurajeze dezvoltarea şcolilor profesionale. Chiar dacă nu o face explicit, Florica Cherecheş dă exemplul bun al municipalităţii orădene, în acest sens.
Membră în comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, Florica Cherecheş e ironică la adresa Guvernului: „Aceste câteva luni de pregătire vor revoluţiona sistemul de învăţământ si vor aduce rezultate spectaculoase ce nu au putut fi atinse cu ajutorul a doar 12 ani de şcoală. Iată cum, în loc să aloce mai mulți bani educației, guvernul alocă bani pentru protecție socială, dublând cheltuielile pentru obținerea bacalaureatului prin organizarea de cursuri de pregătire și a unei a treia sesiuni de bacalaureat, iar apoi, acordând ajutor de șomaj tinerilor care nu s-au pregătit temeinic în anii de școală și nu au lucrat nicio zi în viaţa lor”.
Ar vrea ucenici
Opozanta pledează pentru mai puţini studenţi şi mai mulţi ucenici: „Se consideră că toți elevii din România trebuie să termine un liceu, să ia bacalureatul și să facă o facultate. Din păcate, în tot acest timp, învățământul profesional care ar asigura forța de muncă calificată dorită de investitori, ar reduce numărul șomerilor tineri și ar răspunde nevoilor curente ale societății, nu se bucură de aceeași susținere ca universitățile iar exemplele de bună practică în domeniu sunt doar excepții datorate unui context local favorabil”.
Florica Cherecheş nu vede cu ochi buni nici celelalte schimbări aduse de OUG. „Schimbările preconizate cu privire la organizarea examenelor de titularizare pe post, concursuri pentru ocuparea funcțiilor de directori, trecerea din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale, funcționarea universităților, etc crează, printre altele, condiţiile perfecte pentru ca educaţia să fie recentralizată și politizată excesiv, alterează funcționarea instituțiilor de învățământ și va duce în final la scăderea calității învățământului în România, atât la nivel preuniversitar, cât și universitar”, concluzionează aceasta. Florica Cherecheş este nemulţumită că Guvernul a eludat dezbaterea acestor schimbări în Parlament, alegând să emită o Ordonanţă de Urgenţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!