Guvernul dă voie primăriilor să se împrumute în doar patru domenii. Este vorba despre infrastructura rutieră, cea de apă şi canalizare, şcoli şi spitale. Deputatul UDMR Cseke Attila anunţa recent că în comisia de specialitate a propus ca pe această listă să fie introduse şi cultura, infrastructura sportivă şi pentru centre de afaceri. Amendamentul său a fost, însă, respins. Parlamentarul consideră, însă, că aceste impuneri ale Guvernului arată că în continuare există o tendinţă centralizatoare. „De ce să îmi spui tu mie, autoritate locală, pentru ce să iau credit?! Este, iarăşi, o nouă centralizare!”, constată Cseke.
Finanţele, arieratele şi FMI
Parlamentarul Cseke Attila condamnă şi comportamentul Ministerului de Finanţe faţă de situaţia primăriilor mai sărace, aşa cum sunt cele de la ţară. Este cunoscut faptul că prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 3/2013, primăriile cu arietate erau obligate să îşi diminueze cu 85% arieratele către terţi (pentru diverse lucrări prestate şi neachitate încă – n.r.). Altfel, aceste primării urmează să fie tăiate de la alocarea fondurilor provenite din cotele defalcate. Această solicitare venea ca urmare a solicitărilor FMI, de diminuare a deficitului bugetar. În compensaţie, primăriile erau invitate să depună cereri pentru împrumut de la Trezorerie. Numai că aici încep anomaliile: iniţial s-a pus la dispoziţia acestor primării un fond de 800 milioane de lei noi, pentru ca apoi acest fond să fie redus la 500 milioane, iar ulterior a fost stabilit la 680 milioane de lei noi. Toate acestea înainte să se ştie care va fi cuantumul sumelor solicitate de primării. Iar informaţiile pe care le are Cseke ar arăta că cererile primăriilor ce vor să scape de arierate depăşesc deja chiar plafonul iniţial, de 800 de milioane! Însă, o altă anomalie, în timp ce diminua banii destinaţi primăriilor cu titlu de împrumut, Ministerul Finanţelor prelungea termenul de depunere a cererilor, de la 29 martie la 15 mai. Cseke constată că „Ministerul de Finanţe şi-a rezolvat problema (cu FMI – n.r.), dar autorităţile locale?!”.
MFP, cenzorul din Guvern
Fost ministru al Sănătăţii, actual parlamentar de Opoziţie, Cseke Attila se arată un critic vehement al felului în care Ministerul Finanţelor Publice înţelege să acţioneze. Atât faţă de primării, cât şi faţă de celelalte ministere, pe care ar trebui să le „aprovizioneze” cu bani, pentru derularea politicilor publice. Însă, în realitate, în loc să se ocupe de funcţionarea economiei şi a fluxului de fonduri către bugetul de stat, Ministerul Finanţelor doar impune limitări, pe motiv că „nu sunt bani”, aspect pe care l-a simţit pe propria-i piele, cât a fost ministrul Sănătăţii. „Este o problemă de principiu. Ministerul Finanţelor şi Ministerul Economiei sunt cele care în ţara asta trebuie să se ocupe să fie bani şi să meargă economia. Avem o problemă de abordare în administraţia românească. Unii nu înţeleg cum ar trebui să funcţioneze o administraţie eficientă. Ministerul Finanţelor doar dictează acolo unde trebuie tăiat!”, a comentat Cseke.
Citiți principiile noastre de moderare aici!