Tânărul președinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortanyi Istvan reclamă noua legislație privitoare la folosirea limbilor minoritare în administrația publică. Liderul politic maghiar afirmă că se fac pași înapoi privind drepturile minoritarilor.
Acesta este nemulțumit că nouă normă legală permite folosirea limbii maghiare în administrație acolo unde populația etnic minoritară atinge pragul de minimum 20%. Însă legea vine cu o noutate: procentul de 20% va fi mereu raportat doar la ultimul recensământ.
Prin urmare, atrage atenția Csomortanyi, apar orașe importante din Transilvania, precum Cluj-Napoca și Zalău, unde populația maghiară a scăzut deja sub 20%, conform datelor ultimului recensământ. Astfel, noile prevederi legale legate de folosirea limbii maghiare în administrație nu s-ar mai putea aplica!
Doar cu aprobarea Guvernului
Liderul PPMT se arată nemulțumit și de noile reglementări privind folosirea formularelor în limba maghiară, în administrația publică locală. Astfel, de acum înainte formularele vor trebui să bilingve, în mod obligatoriu. Însă, spre deosebire de ce s-a întâmplat până acum, modelele vor fi aprobate în mod obligatoriu de către Guvern, la propunerea Departamentului pentru Relații Interetnice, după avizarea prealabilă a ministerelor.
Prin urmare, autoritățile locale nu mai pot pune la dispoziția cetățenilor modele proprii de formulare, ca și până acum. Din acest motiv, Csomortanyi afirmă că este de neînțeles de ce „Guvernul ar trebui să intervină pentru a vedea dacă formularele locale legate de taximetria din Oradea, spre exemplu, pot fi incluse sau nu în listă”.
De fiecare dacă când apare un nou formular bilingv, acesta ar urma să fie aprobat de Guvern, în prealabil, spune Csomortanyi, care subliniază că noile reglementări au primit și girul UDMR.
Singurul aspect pozitiv pe care Csomortanyi îi vede în noua lege se referă la posibilitatea care li se dă autorităților locale de a pune, totuși, la dispoziția populației aceste formulare bilingve chiar și atunci când procentul populației minoritare beneficiare, în speță cea maghiară, nu atinge 20%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!