Pentru că barajul de la Leşu nu mai putea fi exploatat în regim de siguranţă, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri a decis golirea lacului. Deţinătorii de păstrăvării şi autorităţile locale au fost anunţaţi de această manevră astfel încât să poată să îşi reorganizeze activitatea economică.
Practic, încă din anul 2011 lacul nu mai acumulează, întrucât necesită reparaţii capitale, reparaţii pe care ABA Crişuri le-a introdus pe lista proiectelor ce urmau a fi finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). Din păcate banii nu au mai venit, iar lucrarea s-a deteriorat.
Având în vedere tendinţa de creştere constantă a infiltraţiilor în baraj, s-a decis golirea acestuia şi în prima fază se fac studii pentru a putea evalua volumul lucrărilor de reparaţii şi costurile aferente. În măsura posibilităţilor lucrările se vor executa din surse proprii ale Administraţiei Naţionale Apele Române, spun reprezentanţii ABA Crişuri.
Nu mai produce energie
Practic, lacul este considerat ca fiind gol, adică nu mai acumulează apă pierzând astfel funcţiile pentru care a fost realizat şi anume: producerea de energie electrică şi asigurarea debitului pentru consumatorii din aval.
„Atunci când vorbim de baraje vorbim de siguranţa populaţiei şi doar apoi de aspectele socio-economice. O primă estimare ne arată că pe lângă studii şi drumul de acces este nevoie de injecţii în corpul barajului pentru aproximativ 800 metri cubi, mască de beton impermeabilizată cu geomembrană pe o lungime de aproximativ 1200 de metri şi evident curăţarea barajului. Astfel, o primă estimare ne indică un cost de 10 milioane lei dar până la finalizarea studiilor de fezabilitate nu putem şti cu exactitate. Banii sunt din surse proprii adică de la Apele Române”, ne-au spus Dorel Dume, directorul ABA Crişuri.
De la punerea în funcţiune a barajului au mai fost perioade în care au avut loc reparaţii capitale, cele mai ample fiind în perioada 1979-1982.
Acumularea Leşu (valea Iad, afluent Crişul Repede) este cel mai mare lac de acumulare din judeţul Bihor, pe care ABA Crişuri îl are în administrare. Acesta a fost pus în funcţiune în anul 1973.
Volumul total al lacului este de 25, 5 milioane metri cubi iar suprafaţa lacului este de 148 de hectare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!