Cu excepția zonei Aleșd, unde Salubri a câștigat licitația, AVE va aduna deșeurile din celelalte zone ale județului: Beiuș, Salonta, Marghita și Săcueni – Valea lui Mihai. În schimb, AVI a contestat rezultatul licitației pentru comunele din Zona Metropolitană Oradea, unde câștigător fusese dat RER Ecologic Service. Aici, AVI s-a asociat cu Reosal, firma unde partenere sunt tocmai primăriile din jurul Oradiei. Și totuși, ADI Ecolect a stabilit drept câștigător aceeași firmă care salubrizează municipiul Oradea. Aici, Primăria Oradea încă nu a stabilit un câștigător, după ce oferte au depus atât RER Vest, cât și Polaris Constanța, motiv pentru care Primăria a decis că e oportun să prelungească pe alți doi ani contractul cu RER, până la 23 ianuarie 2022. Însă cu o clauză suspensivă, în caz că va câștiga Polaris.
Rămâne de văzut când va deveni cu adevărat funcțional întregul sistem de gestiune a deșeurilor la nivel județean, de vreme ce licitația pentru stația de tratare mecano-biologică (MBT) de la Oradea va trebui reluată, după ce ADI Ecolect a respins oferta celor de la AVE – Eco Bihor. AVE este o companie achiziționată de Keviep Kft Debrețin.
Tarif la oraș, taxă la țară
Ieri, primarii din Salonta, Beiuș și Aleșd au arătat că în aceste orașe, salubrizorul va încheia contracte direct cu beneficiarii. Însă, pentru mediul rural, este preferabilă taxa specială percepută populației de către primărie pentru serviciile de salubrizare. Aceasta ca o garanție că salubrizorul își primește plata pentru serviciile prestate, direct de la primărie. “Altfel, ne trezim că doar 70% din populație încheie contract de salubrizare și din aceștia, doar 70% plătesc”, a atenționat vicepreședintele CJ Bihor, Ioan Mang.
În ciuda perioadei de mobilizare de 90 de zile, directorul ADI Ecolect, Bujor Chirilă, se așteaptă ca sistemul județean de gestiune a deșeurilor să pornească abia din vară, având în vedere aspectele arătate mai sus. Între timp, salubrizorii trebuie să își angajeze personal, trebuie să încheie contracte, primăriile trebuie să opteze sau nu pentru taxă și, foarte important, populația trebuie informată despre rigorile colectării selective.
Fiecare gospodărie va fi dotată cu câte două europubele, pentru deșeuri reziduale, respectiv pentru sticlă. De asemenea, vor fi saci pentru plastic – metal, hârtie – carton și pentru biodegradabile.
“Costul nu va depăși 7 lei/persoană pentru rural și 10 lei/persoană pentru urban, în varianta de taxă. În varianta de tarif nu va depăși 11,5 lei/urban și 8,5 lei/rural”, transmite directorul Chirilă.
Reciclabile sau contaminate?
Deșeurile voluminoase, cele periculoase și cele electro vor fi colectate în campanii bianuale, transmite directorul Salubri, Czenk Ferenc, care prefigurează că Salubri va cumpăra o mașină dublu compartimentată, pentru colectarea deșeurilor selectate. Deșeurile reciclabile vor fi ridicate la două săptămâni, iar biodegradabilul săptămânal. Directorul AVE, Kovács Zoltán, a atras atenția asupra deșeurilor aparent reciclabile, dar care sunt, de fapt, contaminate, precum este o cutie de iaurt, dacă nu sunt spălate/curățate. Prin urmare, dacă hârtia sau plasticul sunt considerate a fi contaminate, este foarte posibil ca acestea să fie ridicate și depozitate la un loc cu deșeurile reziduale, de către salubrizor.
Cu atât mai mult este nevoie de o conștientizare reală a populației. Sistemul de management al deșeurilor funcționează deja în 12 județe din țară. Printre acestea, Timiș, Sibiu, Iași, Bacău, Prahova, Argeș sau Covasna.
Trimite articolul
XRER ar trebui sã se ocupe de agriculturã. Şi acolo sunt spaţii verzi.