Actualul primar din Cociuba se laudă, printre altele, că în anul 2013 a introdus colectarea separată a deșeurilor în 5 fracții.
„M-am dus în spate, pe autogunoieră, că așa era cel mai simplu să văd cum aruncă gunoaiele și să le spun ce nu fac bine”, a declarat Sferle, despre momentul respectiv. El spune că așa se face că localitatea a câștigat fiecare ediție a Campionatului județean al curățeniei, inițiat de CJ Bihor.
[eadvert]
În cele trei mandate, au fost înființate parcuri în fiecare sat din comună și, după modelul șefului de la partid, Ilie Bolojan, primarul din Cociuba a făcut mai multe exproprieri pentru investiții. Pentru anul 2024 nu vine nu promisiuni, în schimb introduce o nouă taxă, tot după „modelul Bolojan”. Astfel, primăria va supraimpozita cu 500% fațadele sau gardurile neîngrijite.
„Primul supraimpozitat va fi taică-meu, care nu și-a îngrijit casa moștenită de la părinți”, a declarat primarul pentru o televiziune.
Şcoala, dar și cele trei grădinițe din comună au fost reabilitate și dotate, iar centrul medical de permanență este deschis non-stop, fiind proaspăt renovat, cu echipamente cumpărate de primărie. Și poliția a primit un sediu renovat.
Edilul se laudă și cu lucrările, în derulare, pentru introducerea gazului în toată comuna.
„Avem finalizate 300 de racorduri, iar în perioada următoare mai avem de executat 814 racorduri”, a anunțat el pe pagina de Facebook. Sferle a modernizat inclusiv sediul primăriei, construit în urmă cu o jumătate de secol chiar de bunicul lui. Lucrările au fost demarate în urmă cu 7 ani.
„Am reuşit să realizăm această locaţie într-un timp relativ scurt, din martie 2017 până în prezent, cu fonduri proprii, iar valoarea investiţiei a fost de 900.000 lei plus TVA”, a declarat edilul.
Cu gaz, dar fără apă
Așa cum Jurnal bihorean a scris, Cociuba Mare a fost printre comunele care au fost tăiate de la apă, după ce DSP Bihor a descoperit că în apa de la rețea se găsea arsenic.
„Parametrii de potabilitate la apă nu mi-au ieșit în limitele date de DSP. Arsenicul permis este 10 mg/l, la noi a ieșit 16-18 mg/l. Avem doar apă menajeră la ora actuală”, ne-a spus Mihai Sferle, în luna martie.
Edilul a declarat atunci că a accesat fonduri europene pentru proiectul de modernizare a sistemului de alimentare cu apă potabilă, proiect finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“.
„Sperăm să fie gata în 3-4 luni”, a mai spus sursa citată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!