Teatrul Arcadia şi-a continuat programul online pe pagina de Facebook cu înregistrarea spectacolului „Motanul Încălțat”, în regia lui Traian Savinescu.
Prima versiune cu păpuşi a operei „Motanul Încălţat” a maestrului Cornel Trăilescu a avut premiera în 22 februarie 2015 și este un spectacol dedicat copiilor cu vârste mai mari de 6 ani. Fabula „Vulpea şi Cioara” a fost oferită celor mici de actorul Igor Lungu, iar Ziua Copiilor Bihoreni a debutat cu talentatul și curajosul Alexandru-Vlad Petruț, primul înscris în programul Teatrului Arcadia.
Cel de-al doilea actor al trupei prezentat spectatorilor pe pagina de Facebook a teatrului este Consuela Egyed, despre care am aflat că a absovit în anul 2012 Facultatea de Artă din Oradea, secția Artele Spectacolului. Până în anul 2016, a fost actriță la Teatrul Merlin din Timișoara, iar din 2016 este actriță la Teatrul „Regina Maria” din Oradea.
Întâlniri marcante
Primele persoane care au introdus-o în lumea fantastică a teatrului de animaţie şi care i-au marcat parcursul artistic au fost Mariana Ivaşcu şi Maria Gornic, păpuşărese la Teatrul Merlin din Timişoara. Neavând până atunci tangenţă cu lumea păpuşilor de teatru, cele două actriţe au învăţat-o primele principii de păpuşerie.
„A doua întâlnire frumoasă am avut-o, tot la Teatrul Merlin din Timişoara, cu regizorul Toma Hogea. Lucrând cu el, am simțit ce înseamnă fuziunea perfectă dintre actor/păpuşar şi regizor”, spune Consuela Egyed.
Cele mai dragi roluri pentru actriţă sunt Ghionoaia din „Tinerețe fără bătrânețe şi viață fără de moarte” şi Dina din „Magazinul cu jucării”, ambele jucate la Teatrul Merlin. „Sunt spectacole în regia lui Toma Hogea, căruia îi port o afecțiune imensă, pentru felul în care lucrează şi pentru dragostea pe care o are pentru teatrul de animație.
Alte roluri dragi sunt legate de o altă întâlnire importantă cu un regizor, din cariera mea: Petru Vutcărău. Alături de el, am făcut trecerea timidă de la teatrul de animaţie la teatrul dramatic. Bănuiesc și sper că a fost un pariu câștigător, mi s-au încredințat roluri semnificative în spectacolele «Avalanşa» şi «Capcana lui Hamlet». Sunt roluri care ar entuziasma orice tânără actriță, atât prin complexitate, cât şi prin frumusețea dramatică.”
Consuela a făcut năzbâtii ca orice copil, dar îşi aminteşte mai ales că avea năravul de a dispărea de acasă. Pe la 3 ani, când locuia în bloc la etajul 4, i-a făcut cu mâna mamei de pe planşeul blocului de vizavi, în timp ce aceasta era în bucătărie şi pregătea mâncare. A fost un şoc pentru mama ei să o vadă jucându-se acolo.
Dacă ar putea da timpul înapoi, şi-ar dori să aibă din nou 6 ani, în satul bunicilor, să se bucure de o zi splendindă de vară. Consideră că cel mai important lucru pentru un copil este să exploreze, să descopere singur lumea înconjurătoare. Un lucru ciudat pe care îl face Consuela şi acum este să folosească des mâna stângă, de la spălat pe dinţi, la scris.
Dintre cărţile care i-au plăcut foarte mult şi au influenţat-o îşi aminteşte de „Vrăjitorul din Oz” în copilărie, iar ca adult de „1984”, „pentru că am început cartea cu scepticism şi am rămas sceptică până aproape de final, când natura umană se dezintegrează într-atât încât m-a înspăimântat. Citeam şi nu mă puteam opri din plâns”, spune actriţa.
Dacă ar fi totul într-o singură culoare, i-ar plăcea să fie verde, pentru că insuflă vitalitate, iar dacă ar putea să se transforme în animal, i-ar plăcea să fie cal, pentru că este un animal nobil, care are „doza perfectă de frumusețe, putere, blândețe şi sălbăticie”.
Consuelei îi place să joace pentru copii, pentru că sunt un public sincer, care reacţionează şi pe care nu îl poţi înşela. Îşi aminteşte că la un spectacol cu piesa „Ursul păcălit de vulpe”, o fetiţă din public s-a năspustit asupra vulpii, trăgând de păpuşă şi strigând: „Nu te las să îl păcăleşti pe Urs! Eu ştiu povestea şi ştiu ce vrei să faci! Nu te las!”. Îşi doreşte o lume mai bună pentru copii, iar dacă ar avea o baghetă magică, ar eradica orice boală pentru totdeauna, pentru că dacă eşti sănătos, restul greutăţilor sunt „artificii”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!