Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Oradea organizează sâmbătă, 29 martie, la ora 17:00, vernisajul expoziției personale de pictură „PIPL”, de Romeo Ioan, la Galerii de Artă – Reperaj. Cetate Oradea. Curatorul expoziţiei este Pavel Șușară, critic de artă.
,,PIPL” este titlul sub care se reunesc cele mai recente creații ale artistului Romeo Ioan. Expoziția cuprinde o serie de portrete ale unor oameni, care, într-un fel sau altul, au avut un puternic impact asupra culturii sau istoriei universale.
„Portretele sunt realizate într-o manieră personală, cu influențe cubiste, minimaliste, pop-art. Sunt portretele unor oameni pe care nu i-am întâlnit niciodată în carne și oase și pe care nu-i voi întâlni nici de acum încolo. Singura legătură cu ele/ei am putut-o realiza prin opera pe care ei înșiși au creat-o sau prin faptele acestora, care au schimbat cursul istoriei. Lucrările mele sunt memoria unui gest lăsat de pensulă cu pasta acrilică pe pânză, care face ca aceste lucrări să se numească picturi”, spune artistul Romeo Ioan.
Actor al Teatrului Național din Timișoara, Romeo Ioan este un artist vizual care are la activ numeroase expoziții personale, la Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici“ din Reșița, Teatrul National din Timișoara, Cafeneaua „PapiIIon“ (Timișoara), Teatrul „EIectric Theater” (Timișoara), Asociația Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 (Timișoara), Calpe Gallery Timișoara, Teatrul Național București, Gala Tânărului Actor HOP din Mangalia, Muzeul Banatului Montan Reșița, Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Muzeul Național al Literaturii Române (București).
„Într-o epocă în care portretul, fie el tradițional sau digital, a devenit moneda curentă a reprezentării, Romeo Ioan demantelează însăși structura acestuia și o reconfigurează într-o altă cheie, una a esențializării formale și a provocării conceptuale. În lucrările sale, artistul nu se mulțumește să creeze simple efigii ale unor personalități recognoscibile, ci propune un exercițiu al memoriei vizuale și al reconstrucției mentale, în care privitorul este coautorul absolut. Ceea ce frapează la prima vedere este radicalitatea discursului plastic: compoziții epurate, volume reduse la esență, contraste cromatice violente și o iconografie care jonglează între simbol și sugestie. Portretele lui Romeo Ioan nu sunt imagini ale unei realități obiective, ci matrici abstracte ale unei prezențe, ultimele semne ale unor fizionomii care refuză să fie complet descifrate”, punctează Pavel Șușară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!